Říše divů

Knižní recenze: Dědička ohně - Miluju Manon

Takže ahoj sušenky! Vítám vás u další knižní recenze a to na knihu Dědička ohně, což je třetí díl série Skleněný trůn!

Autorka: Sarah J. Maas

Nakladatelství: CooBoo

Počet stran: 533


  


Celaena se hned na začátku knihy vydává na dlouhou cestu do Wendlynu, posledního místa, kde stále žijí víly v harmonii. Samozřejmě tam pluje pod záminkou zabití krále a jeho nástupce, což jí nařídil krutý a mocný král Adarlanu, který pomocí magie a klíčů Sudby začíná ovládat čím dál horší stvoření. Celaena se setkává s Jeřábem - jejím vzdáleným příbuzným a vílím válečníkem, který jakožto princ a silný a nesmrtelný bojovník má mladou dívku vycvičit k tomu, aby mohla projít do města víl - Doranelle. Tam se podruhé setká se svou vílí tetou, královnou Maeve, která jí poskytne odpovědi ohledně klíčů Sudby. Celaena se mezitím cvičí v pevnosti, kde žijí lidé jako ona - poloviční víly. Dědička trůnu Terrasenu se snaží ovládnout svou moc - oheň - ale to není to jediné, co musí řešit. Vrátí se jako Aelin Galathynius na trůn a porazí krále? Splní slib, který dala princezně Nehemii? A co Chaol, který ji v jejích očích zradil? Naučí se ovládnout svou magii a stane se pravou dědičkou ohně, která se před nikým neskloní a dokáže zničit temné síly, které ji neustále ohrožují,i kdyby to mělo být cokoliv?  Celaena se často v myšlenkách vrací do dob, kdy byla malou a nespoutanou princeznou, která v jeden jediný den přišla o všechno - o trůn, rodiče, domov, lady Marion...a o amulet, který ji měl chránit, a který jí tu noc darovala matka.

Chaol se na zámku setkává s Aedionem, generálem, který zradil svou vlast - Terrasen - a slouží králi, jakožto jeden z nejsilnějších mužů, jaké kdy kapitán poznal. Navíc je to Celaenin bratranec, který jí již v dětství oddaně sloužil a nyní se snaží tajně vyvolat vzpouru a zařídit Aelinin návrat na její dvůr. Přestože Chaolovi leze Aedion nejprve na nervy, spojí se s ním a všichni z toho něco mají.

Princ Dorian se učí ovládat svou novou moc, s čímž mu pomáhá tichá a roztomilá léčitelka Sorscha, do které se Dorian zamiluje, přičemž ona jej miluje již několik let, přestože jeho otec nechal zničit její vesnici a zabít její rodinu. Ale jak se bude mladá láska vyvíjet dál?

Poprvé se také v knize objevuje čarodějka Manon, dědička Černozobých, která je podlá, zákeřná a krutá a udělá cokoliv jí babička - velká čarodějnice - nařídí a vždy splní rozkaz, což očekává i od Třináctky, jednotky těch nejlepších čarodějek z klanu. Černozobé ale nejsou jediné čarodějky. Pak jsou tu i Žlutohnátky a Modrokrevné, které se snaží mezi sebou soupeřit. Dostaly totiž výjimečnou nabídku - zúčastnit se válečných her, vybrat si svého oře - wyverna a bojovat za Adarlan, za odměnu pak dostanou zpět své území. Manon chce samozřejmě toho nejlepšího a nejsilnějšího oře, kterým je Titus. Ale co když Titus zahyne jen činem vnadidla, které mělo zemřít pro jeho ukázku?


Kniha je...co mám asi tak říct? Je to Skleněný trůn, takže to bylo sakra boží!!! Z nových postav - Aedion, Jeřáb, Manon, Sorscha...mi nejvíce k srdci přirostla asi Manon a Sorscha, Manon tedy víc. Manon je...skvělá. Naprosto dokonalý zabiják, temná čarodějka a přitom je...  úžasná.  Naprosto jí miluju. Co se týče Nehemii, deptalo mě, že jí všichni milují a já jsem si k ní nenašla cestu. Ale teď se to nějak začalo měnit, mám jí radši než před...tou...věcí.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.