Psychopatíkův Blog :33

Jak fungovat při depresi/ úzkosti

Každý, kdo si tuto nepříjemnou věc zažil nebo zažívá ví, že když to přijde v plné síle, je opravdu neskutečně těžký se vůbec zvednout z postele nebo z koutku, ve kterém se právě krčíte.Že je někdy zdánlivě opravdu nemožné se třeba jen pohnout nebo promluvit, a že v tu chvíli prostě nepomůže absolutně NIC, než to zaspat nebo čekat, až to přejde...

Jenže v životě jsou zkrátka situace, kdy prostě musíme fungovat a naše okolí - řekněme si to upřímně a tak, jak to je, vůbec nezajímá, že máme zrovna ,,depku". A hlavně, pracovat na sobě musíme. Někdy to opravdu nejde, ale faktem že, že kdybysme si měli prostě jen lehnout na zem s tím, že máme deprese a na všecko se vykašlat, tak by jsme si taky mohli jít lehnout před krematorium a čekat, až umřeme. Bojovat se musí :)

A protože tenhle problém znám a panikcý úzkosti se mi taky zrovna nevyhýbaj, podělím se s váma o pár tipů, co mi pomáhaj aspoň trochu. 


1. Vypadnout ven

Na deprese není nic horšího, než ležet doma, koukat do zdi a přemýšlet. To  je to úplně nejhorší. proto, i když to stojí přemáhání, je lepší jít ven, projít se, proběhnout se, zajít si na nákup, i když zrovna nic akutně nepotřebujete, jít se psem nebo s někým ven. Někdy člověk opravdu nemá chuť nikoho vidět a potřebuje být sám a  společnost by mu spíš přitížila, ale kdo říká, že nemůžem někam jít sami. I kdyby trochu zbytečně. Třeba na ten zbytečný nákup, na procházku nebo zajet něco někam vyřídit, i když to nespěchá, a měli jste to naplánováno třeba až na příští týden. Já takhle šla jednou na kontrolu k doktorovi o dva dny dříve, a pak jsem se prošla... A rozhodně to bylo lepší řešení než doma koukat do zdi a přemýšlet o tom, co je všechno špatně...


2. Mluvit.

I když se nám nechce s nikým mluvit, nikoho vidět a nejradši by jsme se do země propadli, nakonec nám to, že se překonáme a půjdeme si s někým popovídat nebo alespoň někomu zavoláme, pomůže úplně nejvíc. Nejtěžší je ten rozhovor vůbec začít, ale jakmile se rozběhne, už to jde lépe a často vám to pomůže cítit se líp. Zvlášť, když ten, s kým mluvíte, je ukecaný a řeč opravdu nebude stát a vy to nejhorší ,,rozkecáte"

3. Něco dělat

Asi každý, kdo depresi zažil ze všeho nejvíc nesnáší větu: ,, Tak začni něco dělat a ono tě to přejde." Možná nepřejde, ale někdy na tom kousek pravdy je. Alespoň to zkuste, i když do toho nemáte absolutně chuť. ale nic náročného. Třeba jen vykliďte šuplík, poskládejte si oblečení ve skříni, kreslete, holky, nalakujte si nehty, kluci, vyčištěte telefon a stáhněte novou aplikaci... blbosti. Ale něco. I když do toho nemáte vůbec chuť. Možná to nepomůže, ale aspoň budete vědět, že jste to zkusili a zabijete aspoň trochu času v tomhle nepříjemným stavu.

4.Pokuste se udělat si příjemnou chvilku.

Uvařte si kafčo nebo čaj, nachystejte si něco dobrýho ( i když nemáte chuť, aspoň trošku výsledek se třeba dostaví později) a pusťte si oblíbený seriál nebo si jděte koupit nějakou maličkost. Prostě udělejte si radost stejně, jakoby jste jí chtěli dělat někomu z vašich blízkých, kdybyste ho viděli cítit se stejně blbě, jako je právě vám....

5. Sprcha

I horká sprcha může pomoc. Ve sprše se naše energie uvolňují a mozek víc vstřebává, takže je dost možné, že si pobrečíte a budete jen víc přemýšlet, ale i tak, proud horké vody člověka umí ukonejšit a ,,očistit" od toho nejhoršího. Minimálně se uklidníte...

6.Sport a cvičení

Rozhodně není dobrý cvičit do selhání, jako to dělám já a cvičit 2 hodiny denně a každej splín jít hned vyběhat 10ti kilometrama a prostě cvičit, dokud to fakt nebolí, jako to dělám já ( Ale já jsem na cvičení závislá a je to pro mě bohužel forma sebepoškozování :(  ), ale zacvičit si nebo zasportovat, i když máte ze začátku pocit, že na to absolutně nemáte sílu, je fajn. Tím, že se soustředíte v tu chvíli na své tělo a ne na bolavou duši, můžete odvézt pozornost. navíc při cvičení se vyplavují endorfiny. A ne hned. takže je dost možný že se půl hodiny budete násilím nutit do sportu, který vás bude jen víc ničit, a pak najednou přepne a začnete se cítit líp a budete i chtít ve cvičení pokračovat a užijete si ho ( Vlastní zkušenost)

7.Meditace, autogenní tréning, vydýchat to

Toto se může někomu zdát jako šarlatánství, ale pomáhá to. Na úzkosti a na paniku hodně. lehnout si, dát si ruce na břicho a dýchat do bránice. 4-d vteřin nádech, 8-10 výdech. A takhle furt dokola. Nejhorší šok to rozdýchá. A jakmile se trošku vyklidníte, můžete přejít k meditaci nebo prostě jen k relaxaci, a když to neumíte sami, na yt je spousta vidí, kde vám bude nějaká příjemná pani povídat, jak máte dýchat a co máte uvolňovat :)

8. Zamyslet se nad tím, co se děje.

Ať už má vaše úzkost zrovna důvod nebo ne, zamyslete se naprosto chladně a reálně nad tím, co se ve vás vlastně děje. Děje se to, že ve vašem mozku došlo k určité látkové nerovnováze. Buď nemáte zrovna schopnost vylučovat dopamin a serotonin a naopak moc adrenalinu nebo prostě došlo k jiné hormonální a látkové nerovnováze. To je deprese. To jsou úzkosti. A když se na to budete dívat takhle, aspoň trošku vás to může uklidnit. Protože stejně tak jako k téhle nerovnováze došlo, tak to po nějaké době odezní nebo se to aspoň zlepší. na to myslete. nebudete to cítit už napořád :) jen je třeba to teď vydržet a čekat, až to přejde.

9. Spánek

Když to opravdu jinak nejde, je nejlepší to zaspat. Někomu ale nemusí jít usnout. Já mám v tomhle výhodu, když je fakt, fakt nejhůř, vezmi si lentilky a do půl hodiny jsem tuhá. Fajn jsou taky audio knihy a mluvené slovo. Můžete si lehnout, poslouchat to a snažit se usnout.

Komentáře

Damaris HarrisVIP(Langustičky)

Nejhorší na tom je to, že já se fakt cítím ještě hůř, když někam jdu. Mám pak takové návaly vzteku a úplně bez důvodu. A taky nerada chodím mezi lidi, jinak bych jim mohla říct něco co by mě později mrzelo. Já jsem jinak klidná povaha, takže nechápu kde se to ve mě beresmajl

Pomáhá mi asi jen to cvičení, protože za nějakou dobu dojde energie a pak se z toho nejhoršího většinou vyspím.

Přeji ti abys byla co nejvíc v pohodě♡

Damaris HarrisTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.