Pár slov o koních

Péče o koně - Čištění

   Ahoj!

    Vítám vás u dalšího dílu mého blogu. V tomto článku se zaměříme na přípravu koně například před jízdou, tedy na čištění koně, které se jinak dá nazvat například hřebelcování. Hřebelcování se skládá z několika částí, čištění hřeblem, hrubým kartáčem, měkkým kartáčem, hadrem, hřebenem a kopytním háčkem. Ne všechny části jsou však nezbytné.

    Máme několik druhů hřebel. Hřeblo může být gumové, kovové  a plastové. Kovové je hrubší, kterým se obvykle čistí celé tělo krouživým pohybem a postupuje se od krku až po zadek. Gumové hřeblo je měkčí než kovové, dá se opět použít na celé tělo, ale také na nohy, protože kovovým hřeblem by to bylo pro koně nepříjemné.

    Hrubý kartáč slouží k očištění koně po hřeblu při kterém můžou uvolněné chlupy zůstat na těle. Tímto kartářem postupujeme opět od krku po zadek. Musíme však srst uhlazovat vždy po směru růstu.

    Měkkým kartáčem můžeme uhladit zbytek srsti. Tímto kartáčem také čistíme nohy, protože má měkčí štětiny než hrubý. Také slouží k čištění hlavy, především v oblasti lícnic nebo na čele.

    Hadrem odstraníme poslední smítka a naleštíme srst koně. Všechny tyto postupy včetně hřebla a obou kartáčů se pochopitelně provádí z obou stran bez rozdílu.

    Hřebenem rozčešeme hřívu a ohon. Musíme však dát pozor, aby jsme nevytrhli koni žíně a aby jsme mu nezpůsobovali bolest.

   Do neposlední řady patří jedna z nejdůležitějších věcí - tedy kopytní háček. Tradiční kopytní háček obsahuje háček na konci a malý kartáček. Sáhneme pro kopytu a odstraníme bláto a kamínky z kopyta a dáváme pozor na oblast střelky. Zbytky uhladíme kartáčkem na kopytním háčku.

    Doufám, že se Vám můj článek líbil. Uvidíme se u dalšího článku. 7

    Přeji vám hezký zbytek dne.



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.