Pár slov o koních

Haflingové

Ahooj!

Na začátek bych se chtěla hrozně moc omluvit, že tak dlouho nevyšel článek. Nebudu se vymlouvat na školu, nebo svátky, času jsem měla habaděj, ale prostě se mi nechtělo, no. Dneska tu ale pro vás článek mám a budu se snažit tuto malou-velkou pauzu nahradit. Článek je na přání hráčky black panther a jak už jste si všichni mohli přečíst, je o haflinzích. Black panther, určitě se dočkáš i článku o fjordských koních, ale já haflingy úplně zbožňuju, takže se mi do tohohle chtělo víc. Ale teď konec kecání a jdeme na too! :D



HISTORIE:


Haflingové pocházejí z vesnice Hafflingen v Ötztalských Alpách, jejich hlavní hřebčín je však v Jenesii. Po první světové válce Rakousko ztratilo tuto oblast, a proto byl chov přesunut do Tyrol. Chov se podařilo udržet čistý bez křížení s huculy, noriky a různými jinými horskými koňmi.
V 19. století byl z Arábie dovezen zakladatel chovu El Bedavi. Byl to velmi plodný hřebec a čtyři z krevních linií haflingů se odvozují od synů, vnuků a pravnuků El Bedaviho XXII., narozeného v hřebčíně v Radovci. Pátá linie je po 40 Willym, pravnuku Haflinga, potomka 249 Folie, syna Ell Bedavi XXII. ( předem se omlouvám za případné špatné skloňování )


STAVBA TĚLA:


Výška v kohoutku je okolo 140 cm. Haflingové jsou mohutně stavění, mají svalnaté nohy a pevná kopyta. Hřbet mají trochu delší, což je dobré pro využití coby soumaři. Má hluboký hrudník a dobře utvořenou plec vhodnou pro prostorný a vydatný chod. Hříva a ohon připomínají len. 


VLASTNOSTI:


Hafling je nenáročný, velmi učenlivý. Stačí mu pastva a jen minimální péče, i v těchto podmínkách však dokáže dobře pracovat.

VYUŽITÍ:


Je to velmi dobrý tažný kůň. Slouží jako soumar, je vhodný k různým druhům zemědělských prací i do zápřahu. V posledních letech je oblíben jako jezdecký a kočárový pony. Je to velmi všestranný kůň, který se začíná využívat od čtyř let, je však velmi dlouhověký a někteří jedinci dokážou pracovat až do čtyřiceti let.

ZAÍMAVOSTI:


- Má blízký italský protějšek – aveliňského koně.
- Mívá na zádi výžeh s národní rakouskou květinou, protěží a písmenem H uprostřed.
- U nás se choval především v první polovině 20. století.
- Po druhé světové válce byl pokusně křížen s huculskými klisnami, křížení bylo však brzy zastaveno.

Tak to by bylo pro dnešek vše, doufám, že omluvíte tu delší pauzu. Přes svátky bych chtěla ještě napsat další díl povídky a onen článek o fjordech, možná i tu slíbenou drezuru, tak snad to vyjde. Mějte se pěkně, užijte si zbytek prázdnin a zase někdy příště!
AryaXXX



Výsledek obrázku pro hafling


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.