Pár slov o koních

Pád z koně

Ahoj všichni!
Dnes tu pro vás mám začátek nové série, ve které budu rozebírat různé věci a události spojené s koňmi, dozvíte se můj názor, mé zkušenosti. Dnes to bude tedy na téma pád z koně. Jdeme na to!

Pád z koně. Pro některé velká obava, pro jiné odznak jezdecké vyspělosti. Každý to vnímáme jinak. Někdo se drží hesla: „Kdo nespadl, není jezdec.“ Jenže není pád jako pád. Něco jiného je pád při skoku, z důvodu vylekání koně, nebo vlastní chyby.
Není neobvyklé, že mnoho jezdců i koní umírá právě kvůli tomuto – pádu. Kolikrát se stalo, že při parkurové soutěži někdo skončil pod kopyty svého miláčka, nebo se i s ním zhroutil do vodního příkopu. V některých šťastných případech to skončilo dobře, nebo popřípadě menším, nebo i větším zraněním. Často jsou však na následky těchto ran utráceni koně.
Pád tedy rozhodně není něco, co bychom měli brát jako dovršení jezdecké vyspělosti. Ovšem ... na druhou stranu toto heslo mluví pravdu. Také však záleží na jezdci. Pokud je to amatér, který se skutálí z koně proto, že za ohradou štěkl pes, pak to skutečně neplatí. Ale pro zkušenější jezdce, kteří se jezdectví věnují již několik let a opravdu si s koněm rozumí, mohou si po svém prvním pádu říci: "Teď jsem opravdový jezdec." Nevím, jestli jsem to vysvětlila dobře, ale takhle to já cítím.
Něco jiného je taky pád při ... uvedu příklad situace. Kůň se lekne a poskočí. Jezdec škubne za otěže v domnění, že mu to zvíře dělá naschvál a zlobí. Jenže milý koník se naštve a jezdce shodí. Pokud bych toto více rozebírala, přešla bych k tématu, o kterém chci mluvit v dalším článku, takže se tomu nějak více nebudu věnovat. Řeknu snad jen, že je nejlepší se těmto situacím vyvarovat a snažit se koně pochopit. Ale samozřejmě, všichni děláme chyby a někdy prostě špatně vyhodnotíme situaci.
No a na závěr tedy mé zkušenosti. No, ehm … ano, spadla jsem, jednou a párkrát jsem k tomu měla pěkně našlápnuto. Přestože se považuji za celkem dobrou jezdkyni, určitě se najde spousta z vás, kteří mě hravě předčí. Podle onoho hesla „Kdo nespadl, není jezdec,“ bych se za jezdkyni považovat nemohla. Můj první pád byl totiž na pouti. V šesti letech. Z poníka. Neberu to jako jezdeckou vyspělost ale nýbrž zkušenost, zážitek, který mi dosvědčí, že pokud spadnete šikovně, není se čeho obávat.
Ale teď k mému prvnímu pádu. Znáte to, na kolotočích obvykle v nějaké ohradě vodí pár koní a za třicet korun vás na něj posadí a povodí pár koleček. Tohle nebyla výjimka. V malé ohradě chodili dva westernově osedlaní poníci a kolem se tísnily davy rodičů, kteří fotografovali své ratolesti.
Byla tam docela dlouhá fronta, ale i tak jsem se dočkala a o pár chvil později jsem už seděla na tmavohnědém poníkovi (pochopitelně bez helmy, jak to u těchto pouťových atrakcí pro malé děti bývá) a pán, který to provozoval mě vodil do kolečka.
Ale co se nestalo. No, já vlastně pořádně nevím, co se stalo. Jenom, že jsem uviděla přibližující se hrazení ohrady a najednou jsem ležela na zemi. Nic mě nebolelo. Ani jsem nevěděla, že padám. Prostě jsem najednou byla dole.
A co z toho vyplývá? Když máte spadnout, tak spadnete. Nemá smysl se krčit doma a odmítat jít na koně. Není až tak důležité nepadat, ale mít štěstí. Umět spadnout dobře, abyste neskončili pod svým koněm, nebo na hrazení, ale někde vedle na zemi.
Dále – jezděte bezpečně. Používejte helmy, chrániče páteře, dobré boty, aby vám noha neproklouzla třmenem a nezasekla se tam. Radši buďte opatrní, protože může se stát cokoliv a kdykoliv.

Tak to by bylo vše. Jde čistě o můj názor a jak to vnímám já, můžete si o tom myslet svoje. Chtěla jsem se jenom vyjádřit, protože pády jsou jedním z příčin, proč lidé, třeba i pokročilí, mohou přestat jezdit na koni. Je to škoda, protože se tím ochuzují o krásné zážitky. Také je to však příčinnou toho, že se jezdectví stává poměrně nebezpečným sportem. Můžete mít se svým koněm skvělý vztah, ale přeci – kůň je pětkrát větší a patnáctkrát těžší než vy. A když si zamane, že vás nebude poslouchat, tak s tím nic neuděláte.
Uvidím, jaký bude mít tento článek úspěch a ohlasy, popřípadě bych chtěla vydat něco o udidlech, ostruhách, prostě třeba o používání různých pomůcek, o kterých se lidi často hádají, jestli je pro koně dobré je používat nebo ne. Prostě bych chtěla psát taky i pár takovýchto spíš povídacích článků, kde se můžu vyjádřit a zároveň dát prostor pro vás do komentářů můžete napsat co si o tom myslíte a jaký je váš názor, protože mě to moc zajímá.
Takže hezký zbytek dne!
AryaXXX

Výsledek obrázku pro pád z koně


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.