Pár slov o koních

Alexandr a Bukefalos

Ahoj lidi!

Vítejte u dalšího z kratších článků tohoto blogu. Bohužel jsem musela nečekaně změnit téma článku, ale ujišťuji vás, že plánovaný článek v brzké době vyjde. Tak si pojďme o tom slavném přátelství povědět.


Alexandr Veliký, syn Filipa Makedonského, byl slavným vojevůdcem. Vybudoval řeckou říši, rozšířil řeckou kulturu. Ale všechny jeho činy by nebyly bez jeho mimořádného koně Bukefala. 

Bukefalos - v překladu býčí hlava - byl z thesalského chovu. Byl to vraník s bílou hvězdou na čele a byl nápadně velký. 

Filip Makedonský koně koupil asi za půl milionu korun ( v přepočtu na dnešní koruny ). Na začátku byl hodně neovladatelný. Dvanáctiletý Alexandr řekl, že na něm bude jezdit. Bukefalos byl velmi vyděšený, ale Alexandr se s ním spřátelil a dokázal ho zkrotit. Otec mu řekl: "Makedonie je pro tebe příliš malá, můj synu. Musíš si vybudovat vlastní království." 

Bukefalos doprovázel Alexandra do mnoha vítězných bitev. Alexandr jel na Bukefalovi naposledy v roce 327 př. n. l.  Bukefalovi tehdy bylo už více než 30 let a po této bitvě na následky svých zranění zemřel. Alexandr dal svého milovaného koně slavnostně pohřbít a na tom místě dal vystavět město Bukefala. 


To by byl konec odvěkého příběhu o lásce a věrnosti. Toto téma jsem vybrala jako ukázku mimořádného přátelství mezi koněm a člověkem. Doufám, že vás tento příběh zaujal. Tak zatím! 

AryaXXX

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.