Pár slov o koních

Koňský velikán

Ahoj!

Někteří z vás si možná pamatují dávný článek o arabském plokrevníkovi - Král pouště. Tento článek začal takovou větší sérii o plemenech koní. Dnes navážeme článkem o koňském velikánovi - o shirském koni.


HISTORIE: 

Shirští koně jsou potomky rytířského válečného koně Great horse, původem z Anglie. Následně byli kříženi s frískými a vlámskými koňmi. V roce 1878 byla založena jejich plemenná kniha.

STAVBA TĚLA:

Typická je dlouhá, úzká, klabonosá hlava dlouhé rousy na nohou. Přestože je to chladnokrevník, je známý svými elegantními chody. Nejčastěji jsou zbarveni jako hnědáci, vraníci, bělouši a grošáci. Mají sice celkem dlouhý krk, ale krátký hřbet, dobře osvalenou záď a silné nohy. 

VLASTNOSTI:

Jak je pro chladnokrevníky obyčejné, shirští koně jsou klidní, ale mohou být i tvrdohlaví. Mají pohodlný krok a klus, klasický cval a trysk. 

VYUŽITÍ:

Shirští koně jsou nejčastěji využívání jako kočároví, drezúrní, nebo hobby koně. V minulosti sloužili také k práci v zemědělství nebo pivovarnictví. 

ZAJÍMAVOSTI:

- Jeho jméno - shire - je odvozeno od jména anglického hrabství.

- Kopyta má velká asi jako talíř.

- Nejvyšší kůň tohoto plemene měřil až 210 cm v kohoutku.

- Shirští koně jsou také oblíbeni při rytířských hrách a soubojích. 


No a tímto bychom to mohli ukončit. Snad jen dodat, že tato série bude vycházet nepravidelně, avšak alespoň jedenkrát za týden. Doufám, že vás díl bavil a něčemu jste se přiučili. Tak ahoj příště!

AryaXXX







Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.