Pár slov o koních

Jezdecké oblečení

Ahoj všichni!

Zdravím vás u dalšího článku. Dneska vám poradím, co si správně obléci, když se chystáte do sedla.

Oblečení musí být pohodlné, přiléhavé, ale především bezpečné. Některá vybavení jsou nezbytná, jiné zase nutně míti nemusíte.


PŘILBA

Pokud s ježděním teprve začínáte a nechcete předčasně utrácet za vybavení, postačí vám přilba cyklistická, nebo si můžete vypůjčit jezdeckou ve stáji. Ta je ale pro pokročilé jezdce nezbytná. Měla by dobře sedět na hlavě a být správně utažená. Mít na hlavě špatně upevněnou přilbu, je jako nemít žádnou.


TRIKO S DLOUHÝM RUKÁVEM

Dlouhý rukáv je bezpečnější v případě pádu, protože nebudete mít tak odřené ruce. Může být ale nepohodlné. Jezdci proto častěji praktikují verzi kratšího trika, nebo tílka ( v letních měsících ).


BEZPEČNOSTNÍ VESTA

Vesta je nedocenitelnou pomůckou především pro dostihové a parkurové jezdce a začátečníci ji tak nevyužijí. Vesta chrání záda s páteří ( v případě pádu ), a hruď a břicho ( pád, kopnutí koně ).


RUKAVICE

Rukavice jsou opravdu dobré již od začátku. Už nebudete mít ruce ztrhané a odřené od otěží, když vám je kůň vytrhne.


RAJTKY

Už od začátku vašeho ježdění nejsou rajtky - jezdecké kalhoty - rozhodně k zahození. Jsou to pružné, přiléhavé kalhoty, často se speciálním pruhem, který zabraňuje klouzání. Můžete si vybrat mezi mnoha střihy, ale základní je volba mezi krátkými a dlouhými. Ke každým je pak ale doporučena jiná obuv.


CHAPSY

Chapsy jsou chrániče holení, nejčastěji používané v kombinaci krátkých rajtek, podkolenek, nízkých bot a právě chapsů. Tím, že máte zpevněné lýtko a holeně, můžete také podpořit pobízení.


BOTY

Jestli teprve začínáte, postačí uzavřené boty s nízkým podpatkem a zakrytým kotníkem. Nízké jezdecké boty - pérka, jsou velmi podobné, ale jsou gumové a vsunovací ( nemají zip, ani tkaničky a noha se do nich musí vsunout ( což může být obtížné )) a jsou vytvořená speciálně pro ježdění.Vysoké jezdecké holínky se nosí nejčastěji s krátkými rajtkami a podkolenkami, a jsou něco jako spojené chapsy a pérka. Dosahují zhruba po kolena. Je však na vás, jaký typ bot si zvolíte. 


Abych to tak nějak shrnula - je spoustu možností, jak se na ježdění obléct. Na začátku je však vhodné zvážit, jak moc se chcete tomuto koníčku věnovat a co všechno budete potřebovat. Je známo, že jezdecká výbava není zrovna levná. A taky nemá smysl nakoupit si tři barevné sady oblečení, když se ke koním dostanete jednou za měsíc. 

Tak tím to ukončím! Doufám, že vám byl článek k něčemu a přeji hodně štěstí s vaším ježděním. 

Hezký zbytek dne přeji všem!

AryaXXX


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.