Pár slov o koních

Parkurové skákání

Ahoj! 

Po delší době pro vás mám další článek. Tentokrát jsem se rozhodla napsat o známé soutěži ve skocích – samozřejmě o parkuru. Dozvíte se, jak parkur vznikl, jaké překážky se v něm nacházejí a tak dále. Tak už žádné zdržování a jdeme na to!

Co je to parkur ( = parkurová skákání )?


Parkur je jezdecký sport. Dvojice jezdce a koně se snaží co v nejkratším čase a s nejmenším počtem chyb projet trasu s překážkami.

Jak vznikl?


Za vznik parkurového skákání vděčíme anglickým kavaleristům. Kavaleristé skákání přes překážky brali jako skvělý trénink pro jezdce i jeho koně. Tato disciplína je také úzce spjata s drezurou, protože kůň musí být dobře přiježděn a mezi jezdcem a koněm musí panovat harmonický vztah.

Stupně obtížnosti


Parkur se jako každá disciplína dělí do několika kategorií, většinou podle obtížnosti. Existuje tu několik stupňů od nejlehčího ZZ, při kterém se skáče přes překážky vysoké 80 cm, až k nejtěžšímu T*** s překážkami vysokými 155 cm. Stupňů je celkově 13 a překážky se zvyšují o 5 nebo 10 centimetrů.

Výstroj


Při těchto soutěžích musí mít jezdec i kůň patřičné vybavení. Jezdcům by neměla chybět helma a do 16 let i bezpečnostní vesta. Dále sako v několika možných barvách, košile s bílou vázankou, rajtky v bílé nebo u žen béžové barvě, alespoň 75 cm dlouhý bičík a vysoké jezdecké boty, nebo speciální chapsy.
Koně pak musejí mít skokové sedlo, pochopitelně třmeny a podbřišník, ten může být i s okopávacím krytem ( ten zabraňuje, aby se kůň kopl do břicha) a uzdečka s udidlem a otěžemi. Doporučené jsou také kamaše.
Vyvazovací otěže nebo průvlečky jsou však přísně zakázány.

Druhy parkurových soutěží


Rozlišujeme šest druhů soutěží. A to normální, při které pořadatel určuje, zdali vyhraje pár, který zajel nejrychleji, nebo ten, který měl nejméně chyb. Dále pak dvoufázové skákání. Parkur je rozdělen na dvě části. Pokud dvojice bezchybně dokončí tu první, pokračuje na druhou část. Vítěz je ten, kdo má nejméně trestných bodů.
Honební skákání je soutěž hodnocená podle tabulky C (podle ní se rozhoduje penalizace). Soutěž do první chyby … to snad ani nemusím vysvětlovat, ne? Jakmile pár udělá první chybu, končí.
Velmi mne zaujala volba dráhy, při které má jezdec určen pouze směr skoku a sám si určuje, v jakém pořadí bude skákat. Musí však překonat všechny. A pak tu máme ještě skok mohutnosti, no a ten každý jezdec zná. Skáče se jen přes jednu překážku, která se postupně zvyšuje.

Jaké máme překážky?


- Křížek: malý skok tvořený překříženými břevny
- Kolmý skok: výškový skok na šířku jednoho břevna
- Vodní příkop ( všichni víte, co to je, ne? )
- Oxer: několik břeven nad sebou, za nimi obvykle další
- Dvojbradlí: Přední a zadní břevna – zadní je výš, než přední
- Trojbradlí: neboli triplebar. Stejné, jako dvojbradlí, ale za sebou se nacházejí břevna tři
- Zeď ( prostě zeď )
- In – out: Překážka, mezi kterou není ani jeden cvalový skok 

Nejlepší čeští jezdci


Mezi nejlepší české jezdce parkuru patří například Aleš Opatrný, Anna Kellnerová, Zuzana Zelinková, nebo Jiří Skřivan. Pochpitelně jich je však mnohem více.

Tak to by bylo pro dnešek všechno. Užijte si zbytek večera a přeji mnoho v pořádku překonaných překážek a úspěchů!
AryaXXX

Výsledek obrázku pro parkurové skákání


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.