Pár slov o koních

Chody koně

Ahoj lidi!

Máme tu další článek! Dnes se budeme bavit zase o jiném tématu - o čtyřech základních chodech koně - o kroku, klusu, cvalu a trysku.


KROK

Krok je nejpomalejší z chodů koně. Končetiny koně kráčejí v čtyřdobém taktu, kdy první vykročí pravá zadní, potom pravá přední, levá zadní a nakonec levá přední. 


KLUS

Klus je chod v dvoudobém taktu. Při klusu se končetiny koně pohybují v diagonálních párech, které se stejně pohybují. 

Při klusu může jezdec například zůstat sedět v sedle ( tomu se říká pracovní klus ), nebo vysedat ( lehký klus ). či třeba zůstat v honebním sedu ( stát ve třmenech opřený v kolenou ).


CVAL

A) NA PRAVOU NOHU

Při cvalu na pravou nohu na zem první dopadne levá zadní noha, kterou následuje pravá zadní spolu s levou přední. Jako poslední na zem dopadne pravá přední.

B) NA LEVOU NOHU

Cval na levou nohu funguje přesně opačně. Začne pravá zadní, na druhou dobu jdou levá zadní a pravá přední, na třetí dobu vykročí levá přední.

Cval je často udáván jako nejrychlejší chod koně, pokud ovšem pomineme dostihový cval, neboli trysk.


DOSTIHOVÝ CVAL - TRYSK

Dostihový cval je na rozdíl od obyčejného cvalu chod čtyřdobý ( cval je třídobý ). Jsou při něm na zemi zároveň dvě kopyta, přičemž každé došlapuje odděleně. Tento cval ( na levou nohu ) začíná stejně, jako obyčejný cval a dále tak i pokračuje.


Tak to by bylo o chodech koní všechno. Příště už snad začneme tu slíbenou novou sérii. Taky doufám, že vás dále moje články alespoň trochu baví. Uvidíme se u dalšího článku!

Hezký den všem!

AryaXXX




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.