Pár slov o koních

Cestování za koňmi - Evropa

Ahoj všichni!
Prázdniny skončili, ale než se nadějeme, budou tu další ( doufám! ). S tím je spojeno i plánování rodinných výletů a dovolených. Snad každý milovník koní by chtěl tu svou strávit u svých čtyřnohých přátel. Chcete to ale spojit s exotikou? V sérii Cestování za koňmi se podíváme na všechny kontinenty Země a povíme si pár zajímavých míst, kam se určitě stojí za to podívat. Jdeme na to!  


ŠPANĚLSKÁ VYSOKÁ JEZDECKÁ ŠKOLA VE VÍDNI
Španělskou vysokou jezdeckou školu nechal vybudovat císař Ferdinand I. na přelomu 15. a 16. století. Tento panovník vyrůstal na španělském dvoře, takže nepatřil mezi výjimku mezi ostatními. V té době po této raritě toužila většina vládců.
Ferdinand I. přivezl první andaluské koně do Prahy a Vídně a nařídil vybudovat luxusní stáje ve španělském stylu. Dovoz těchto koní přímo z jejich domoviny byl však velmi drahý, a tak se tu začal praktikovat chov.
Působí zde výlučně lipicáni, ovšem ti nejsou pouze bílí. Traduje se, že pokud ve stáji budou stát vždy jeden nebo dva lipičtí hnědáci, tak se škola zachová.

ISLAND
Island nepatří mezi lehce dosažitelné cíle. Tamní krása přírody s popásajícími islandskými poníky však nesmí být přehlédnuta, protože učaruje každému.
Tito houževnatí malí koně jsou zvyklí na drsné podnebí i dlouhé vzdálenosti. Kromě kroku, klusu a cvalu pak mají geneticky zakódované i dva další chody – pass a töld.
Na Island je už několik let zakázáno dovážet další koně kvůli zavlečení dalších chorob, vůči kterým jsou tito koně imunní. Pokud některý z nich ostrov opustí, již se tam nikdy nesmí vrátit. Také se dožívají delšího věku – dospívají až v 7 letech a jezdí se i na třicetiletých koních.

LIPICA – SLOVINSKO
Elegantní lipicány můžeme navštívit nejen ve Španělské jezdecké škole. Jejich rodiště je ve slovinské Lipici. Hřebčín Lipica leží poblíž italsko-slovinských hranic a jen několik kilometrů od Jaderského moře.
Hřebčín byl založen roku 1580 a základem chovu byli španělští plnokrevníci původem z Andalusie. Jejich křížením vzniklo známé plemeno lipicánů chované pro zápřah nebo Španělskou jezdeckou školu. Dnes jich v tomto nádherném hřebčíně přebývá více než 400.

EBBS – RAKOUSKO
Každý milovník koní by měl znát půvabné chladnokrevné koně se zlatavou srstí. Jsou to haflingové. Haflingové pocházejí z Tyrolska, ale dobrému marketingu se chovatelům podařilo rozšířit toto plemeno do celého světa, takže dnes se tito koníci nacházejí na všech obyvatelných kontinentech. Centrem jejich chovu je pak horské městečko Ebbs. V Ebbs se nachází nejstarší chovatelské zařízení tohoto plemene. Lze tu také navštívit muzeum věnované haflingům a pravidelná letní představení s názvem „Haflinger Show.“ Každý pátek vás pak čeká ukázka čtverylky, zápřahu, voltiže, skoků a ještě mnohem více.

NORSKO
Máte rádi fjordské koně? Pak vyrazte do Norska! Na pláních Skandinávie si nemůžete nevšimnout jednoho z nejstarších a nejčistokrevnějších plemen na světě, výrazně připomínající koně Převalského. Vikingové je v minulosti používali jako jezdecká zvířata a jsou to pravděpodobní předci chladnokrevných koní. Dodnes si zachovali svou inteligenci, odolnost, vytrvalost a sílu.

Doufám, že vás tento článek pobavil a budete se těšit na další díl Cestování za koňmi, kdy vyrazíme přes Atlantský oceán až do Ameriky.
Tak zase příště!
AryaXXX

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.