Pár slov o koních

Jak správně nasedlat koně

Ahoj!

Tak tu pro vás mám další článek, dnes budu pokračovat v přípravě koně na jízdu a tentokrát se zaměříme na sedlání, také si řekneme něco o zvonech, bandážích a kamaších ( ve stáji kde jezdím tomu říkáme štrajchačky ) atd. Tak jdeme na to! 

První si řekneme něco k popisu sedla.


POPIS SEDLA: 


  • posedlí: tam při jízdě spočívá naše ehm ... zadnice :D
  • bočnice: bočnice spočívají po bokách koně, jsou k nim připojeny:
  • kolenní opěrky
  • třmenový zámek: pomocí něj nastavujeme délku třmenů
  • třmenový řemen: nachází se na něm třmenový zámek a třmen, slouží k poskytnutí opory našich nohou při jízdě a k usnadnění nasednutí
  • přední a zadní rozsocha: mohlo by se říci, že jsou součástí posedlí, slouží pro oporu našeho těla v sedle
  • podbřišník: drží sedlo na místě, někdy na něm může být navlečený beránek, což je vlněný potah, který zabraňuje, aby podbřišník odíral břicho koně
  • malá bočnice: na obrázku není označena, překrývá třmenový zámek, kdyby byla označena na obrázku, šipka by směřovala někam mezi přední rozsochu a zámek
  • polštář: zajišťuje měkkost posedlí


Než se pustíme do sedlání, nejprve si řekneme ještě pár slov k podsedlové dečce. Podsedlová dečka je nezbytnou součástí výstroje. Slouží k tomu, aby sedlo neodíralo koňský hřbet. Existuje několik druhů - obyčejná, jako je na obrázku, westernová, také jsou dečky vykrojené do tvaru sedla. 

Mezi sedlo a dečku se občas umisťuje také jakási pěnová poduška, neřeknu vám, v jakých podmínkách se to používá, tak zkušená zase nejsem, každopádně bych řekla, že je to něco jako změkčení a druhý sedlový polštář. 


POSTUP PŘI SEDLÁNÍ:


  1. 1. Nejlepší je si vše potřebné dopředu připravit, abyste nemuseli přecházet přes celou stáj k nějakému stojanu pro dečku, a pak zase zpátky. 
  2. 2. Začneme tím, že vezmeme podsedlovou dečku a položíme ji rovně na hřbet koně. Dečka by měla překrývat kohoutek. Také se musíme ujistit, že pod ní není ohnutá nebo jinak otočená srst. 
  3. 3. Dále vezmeme sedlo a položíme jej také pokud možno rovně na dečku. Zkontrolujeme, zda-li není nijak ohnuté a hladce přiléhá k dečce. Popřípadě jej narovnáme. Sedlo nesmí přečnívat přes dečku, protože jinak by koni mohlo způsobit bolestivé odřeniny!
  4. 4. Podsedlové dečky mívají zapínání na suchý zip. V tomto případě nadzvedneme bočnici a zapneme dečku tak, že provlékneme rozlepený zip přes první dvě zápinky. Pak zip zalepíme. 
  5. 5. Obejdeme koně a spustíme podbřišník na zem. Nyní přichází na řadu martingal, tedy pokud ho používáte. Provléknete podbřišník očkem martingalu. Nezapomeneme narovnat beránek. Nakonec na druhé straně na volno zapneme podbřišník. Na sedlech bývají zápinky tři, v případě, že by se některá poškodila. Podbřišník se zapíná pouze na dvě. 
  6. 6. Pomalu přitáhneme podbřišník, ale ne na těsno, pouze, aby sedlo dobře drželo. Dotáhneme před nasednutím a poté ještě před prvním klusem
  7. 7. Spravíme si třmeny, pokud nejsme jediní, kdo na koni jezdí. Někdo toto provádí ve stáji, někdo až venku před nasednutím, není to nutné.
  8. 8. Naposledy zkontrolujeme, zda-li vše dobře sedí, přiléhá, nic není pokrčené, nebo koně neškrtí. A máme nasedláno ( snad jsem na žádný krok nezapomněla ;D ) 


No a nyní přichází na řadu různé další ochranné prvky. Začneme tedy se zvony.


OCHRANNÉ PRVKY KONČETIN KONĚ: 


ZVONY


Zvony se zapínají těsně nad kopytem a slouží k ochraně kopyta, přičemž chrání především korunku. Při stíhání se totiž koně dotýkají tohoto místa a mohou se odřít. 


BANDÁŽE


Bandáže jsou obvykle z pružného elastického materiálu. Obmotávají se kolem nohy, která musí být čistá a nesmí být zpocená, aby se noha neodírala. Bandáže se používají například při různých vadách chodu. Bandážovat by měly jenom lidé, kteří to umějí, protože málo utažená bandáž může sklouznout a tak způsobit úraz, pokud se kůň zrovna nachází ve vyšší rychlosti, zato příliš utažená bandáž koně může škrtit a přerušit krevní oběh. 


KAMAŠE


Kamaše jsou opět chrániče, upevňují se trochu níže než bandáže. Zabraňují odřeninám, když koně při jízdě naráží nohama do sebe. Upevňují se na přední i zadní končetiny suchým zipem. Upevnění kamaší je jednodušší než bandážování ( alespoň z mých zkušeností ). 


Tak to by bylo pro dnešek vše, doufám, že se vám článek líbil a zase někdy příště. 

S přáním hezkého dne

AryaXXX





Výsledek obrázku pro sedlo popis

P:S: To jsou moje extrémy. Jednou se mi nechce že nevydám dva týdny článek a jindy mě to tak baví, že píšu článek každý den. :) Tak doufám, že to oceníte! :DD

P:S:S: Nevíte někdo, proč i když při editaci něco zabarvím, tak se to po publikaci zabarvené neobjeví? :\

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.