Natalka d

Nový školní rok

A zase tu budeme mít nový školní rok,pro některé ve znamení velkých změn. Někdo třeba změní školu nebo přechází ze základky na střední,někoho čekají přijímačky,maturita,TSP,každopádně pokud někoho čeká nějaká změna,měl by už přemýšlet dopředu,jak se s ní vypořádat. Třeba já jsem letos udělala přijímačky,ale jen díky tomu,že jsem měla vůli se připravovat dennodenně,měla jsem sehnaný doučka na čtyři dny v týdnu,většinou tak na hoďku s vyjímkou pátku,kdy jsem to měla na čtyři hodiny a ani jsem nestíhala obědvat,takže pro štěstí je potřeba zatnout zuby a makat. Paradoxem je,že jsem už ve velmi nízkém věku věděla,kam chci jít a všichni tvrdili,jak se to může změnit a že mám času dost.  To je sice možné,ale právě ten čas musí člověk využít pro objevení toho,co ho naplňuje a musí vědět,že to opravdu chce dělat,jít si za svým snem. Ostatní v mým věku řešili hry,zatímco jsem spřádala plány a studovala obor,kam chci jít. Tady je důkaz toho,že pokud má člověk sen a dělá pro to něco,splní se mu jeho sen a možná ještě bude i něco navíc,jen se nesmíte nechat zastavit toxickými lidmi nebo lidmi,kteří si o vás myslí,že na to nemáte nebo že ještě máte času dost. Ne,nikdy není času nazbyt. Takže teď mě čeká střední,jsem z toho trochu nervózní,protože na zš jsem narazila zrovna na třídu,která mi nesedla. Ale teď začínám s čistým štítem od začátku.

Teď pár rad pro lidi,kteří také jdou do nového prostředí:

1. Buďte autentičtí,nepřetvařujte se,buďte takoví jací jste,klidně ať vás odsoudí,ale neztratíte sami sebe.

2. Oblékejte se podle sebe.

3.Nevnucujte se nikomu,lepší je být sám než ve společnosti,kde vás nikdo nechce.

4. Chovejte se zdvořile. Tím pádem máte pravděpodobnost,že si najdete nové přátele.

5. Nekašlete na školu,může se vám to vymstít.

6.Pokud vám něco nevyjde hned na poprvé, nezoufejte. Dělat chyby je lidské a žádný učený z nebe nespadl.

7.Pokud si nenajdete kamarády ve své třídě,hledejte jinde. Kamarády můžete najít v jiných třídách,na kroužcích,pokud vám je už 15 tak i na brigádě,na koupališti,ve spolcích,na vesnici,ve městě,prostě kdekoli,hlavně se nevázejte jen na jedno místo.

8. Najděte si nějaký rituál,koníček,nějaký způsob duševní hygieny,ať se alespoň na chvíli zbavíte stresu,bude to totiž silné na psychiku. Hlavně nic nevzdávejte.

9. Neodmítejte příležitosti. Pokud se vám naskytne možnost jet na výlet nebo zájezd do zahraničí (např. Anglie,Švýcarsko,Polsko,Rakousko),rozhodně neváhejte a jeďte. Poznáte novou kulturu a procvičíte své jazykové dovednosti. Pokud budete mít možnost účastnit se nějaké soutěže v předmětu,který vás baví,neváhejte a jděte do toho. Náhoda je blbec a třeba vyhrajete nebo se umístíte. Třeba tady mám zkušenost,že jsem byla 3.v okresním kole v soutěži v němčině. Pokud budete mít možnost dobrovolničit,vrhněte se do toho,můžete to pak uvést ve svém životopise až budete žádat o práci a vždycky platí,že zaměstnavatel se zajímá o uchazeče. Nejen o to jaké má vzdělání,ale i o to kde pracoval,jaké má zkušenosti,popřípadě co ho baví. Neříkám,že je to povinné,ale vyplatí se to.


10. Připravujte se pravidelně nejen před zkouškami. Pak byste to doháněli na poslední chvíli a to nechcete,protože pak to vůbec neleze do hlavy.


Tak užívejte prázdnin a vstříc novým zážitkům!!!

Hodně štěstí do nového školního roku.




Komentáře

jisaiwoo

Nesúhlasím úplne s tvrdením, že na to človek nemá ešte dosť času a že není času na zbyt. Je pekné mať sen a ísť si za ním, ale sú tu aj ľudia ktorí hneď nevedia čo chcú robiť a keď ich okolie dusí tým, ako nemajú čas a musia vedieť čo chcú od života tak ich to naopak ešte viac frustruje... je v poriadku ak teenage človek hneď nevie čo chce a áno, má čas na to aby to zistil.

Inak dobrý článok a aj užitočné radysmajl

jisaiwooTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

1789(*Attack on Titan klubík*)

Moc pěkně napsané a užitečné rady :o Přeji ti úspěšný start i pokračování na střední - podle toho textu věřím, že jsi někdo, kdo jí zvládne levou zadní smajl A taky obdivuju tvé odhodlání co se týče vzdělávání a kariéry a tak, ne každý byl touto schopností obdařen :'D

1789To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.