MyMagicWorld

Cestování - Írán

V dnešním cestování si představíme asijskou zemi Írán. Její rozloha je cca 1,6 mil. km a žije tam 77 milionu lidí. Vyrábějí se tu třeba známé a kvalitní koberce.

Co říká wikipedie

Írán, úředně Íránská islámská republika (persky ایران, původně Árjan, neboli země Árjů) je stát v Přední Asii, dříve nazývaný Persie. Na západě sousedí s Irákem, na severozápadě s Tureckem, Arménií a Ázerbájdžánem, na severu s Turkmenistánem, na východě s Afghánistánem a Pákistánem. Na jihozápadě je omýván vodami Perského zálivu a Arabského moře, na severu je to moře Kaspické. Počtem 77 milionů obyvatel a rozlohou cca 1,6 milionu km² náleží Írán mezi 20 nejlidnatějších a nejrozlehlejších zemí světa.

Sousedí s Irákem, Tureckem, Ázerbájdžánem, Turkmenistánem, Afghánistánem a Pákistánem.


Historie

Írán se dříve nazýval Persie, proto si i dnes místní obyvatelé říkají Peršané a píšou perským písmem. 

Ukázka písma:

ایران یا ایرون اتا کشوره که آسیایِ جنوب غربی و خاورمیونه منطقه دله دره. ونه رسمی نوم ایران ِاسلامی ِجمهوری هسته و ونه نیشتگا (=پايتخت) تهران هسته. اینتا کشور ِگتی ۱٬۶۴۸٬۱۹۵ کیلومترمربع هسته و آمار سال ۱۳۸۵ گاتِنه ۷۰ میلیون و ۴۷۲ هزار تن جمعیت داشته و هر سال حدود یک میلیون نفر ونه جمعیت ره اضافه بونه.[۶]

Až do 80. let to byla monarchie s šáhem v čele.

V letech 1980 - 1988 válčil Írán se sousedním Irákem a válku prohrál. V té době tam lidé hodně věřili Ájatolláhovi Rúholláhu Chomejnímu což byl krutý náboženský vůdce.


Dnes je Írán republikou. Prezidentem je Hasan Rúhání. ↓


Náboženství

V Íránu převažuje Ší'itský islám. Tohle náboženství se vyskytuje jen na málo místech (ostatní muslimové jsou sunnité). Po celém Íránu jsou takové modré mešity typické pro Persii.

Teherán

Je hlavním městem Íránu.


Isfahán

Je město na jihovýchodě země. Pyšní se krásným náměstím Nakš-e džahán.

Památky UNESCO

Isfahán

Persepolis

Čogha Zanbíl

Tacht-e Sulejmán 

Bám

Pasargady

Sultaníje

Behistun

atd.

Íránské hory

V Íránu se nachází pouště a hory. Nejvyšší horou je Damávand.

Známý příběh

Američanka Betty Mahmoodyová se vdala za íránce žijícího v Americe ale když spolu a s derou Mahtob odjeli navštívit rodinu ale Moody se najednou rozhodl zůstat a ony musely s ním. Po roce a půl utekly a vrátily se do Ameriky.

Tento skutečný příběh z osmdesátých let možná znáte z knihy nebo filmu Bez dcerky neodejdu. Já mám doma knížku ale ještě ji nemám dočtenou. Dozvíte se tam toho hodně o tehdejším životě v Íránu.

Nejsem si jistá jestli je teď je bezpečné tam jezdit ale tato země je určitě krásná.


Články zde.

Filmy zde.

Tak ahoj v Íránu.

Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Hezký článeksmajl

Ale do Íránu bych se tedy nevypravila. Ne za takové situace, která tam panuje už roky a zlepšení v nedohlednu. Je to země třetího světa s nevyzpytatelným náboženstvím a politickým systémem...

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

zuzelsaVIP(Letopisy Narnie ♥)

Butterfly340: myslím, že Írán je jedna z nejbezbečnějších zemí blízkého východu,smajl je spíš nebezpečné, že by tě někdo mohl sestřelit v letadle protože by se letělo přes území ovládaná IS.smajl Já bych se tam chtěla podívat ale za téhle situace bych tam nejela.

zuzelsaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.