Můj (bez)vadnej život

Jak si založit kapelu a fungovat v ní

Ahoj. To jsem zase já. Na úvod mám něco, co bych chtěla říct.

1. Moc děkuju za komentáře a pluska u předešlých článků. Doufám, že se Vám líbily a jestli ne, nezoufejte, blogů je na internetu milion.

2. Nepíšu na svém notebooku, ale na tabletu, se kterým si rozumím asi stejně jako Freddie Mercury se stojanem na mikrofon, takže se omlouvám za možné překlepy.

3. Jsem na dovolené a zítra jedu domů. Nevím, jak popsat svoje pocity, ale šlo by to vyjádřit hláškou z filmu a dvěma úryvky z písniček. Hláška z filmu: ,,Ještě slovo a prohodím tě oknem!” ~Ben Hardy jako Roger Taylor ve filmu Bohemian Rhapsody~

Úryvky z písniček: ,,Let it be” ~John Lennon - Let it be~ ,,Budulínek nebyl rád, nebyl nerad, bylo mu to tak nějak fuk” ~Vojtaano - Galantní jelen~  Prostě pohoda, klid, ale taky trochu na zabití.

4. Už mám ono avizované ukulele. Takové hnědé, koncertní, jednodušší než kytara, ale zároveň dvě struny navíc na kytaře představují o hodně více možností.

5. Zkoušela jsem si namalovat oční linky (ne čokoládou, ale normálně). Chtěla jsem vypadat jako Freddie Mercury, ale spíše jsem vypadala jako Roger Taylor imitující Freddieho, nebo jednoduše jako někdo s monoklem.

Dneska jsem se rozhodla napsat článek o tom, jak založit kapelu, fungovat v ní a možná i něčeho dosáhnout. Tak jdeme na to.

1. Uvědomit si, že chcete mít kapelu. Je důležité projevit zájem.

2. Sehnat lidi. Nejlépe kamarády, aby byla jednodušší komunikace. Taky by to chtělo někoho, kdo umí na něco hrát a má hudební sluch. Takže hudebně nadaní kamarádi jsou nejlepší volba.

3. Časem upravit množství členů. Tento krok není nutný, ale v některých případech vhodný. Je blbé, aby deset lidí zpívalo, hrálo na kytaru a bubnovalo a taky je blbost, aby dva lidi hráli na piano, kytaru, housle, flétnu, ukulele a spoustu dalších věcí najednou.

4. Rozdělit funkce. Jak už jsem v jednom článku říkala, vzít si do hlavy nějaký ideál a jít za tím. Třeba my jsme si vzaly kapelu Queen. Já jsem Brian May a kamarádky z kapely si rozdělily následující funkce: Freddie Mercury, John Deacon a Roger Taylor. To znamená, že já se snažím soustředit se na kytaru. A ostatní na to, co je v kapele Queen jejich instrument.

5. Zjistit individuální úroveň u každého člena. Je dobré vědět, co kdo umí a čeho je schopný. Někdo se učí jenom rytmy a jeden akord týdně, jiný umí třeba písničky s patnácti akordy a je schopný se do dalšího dne naučit klidně pět písniček. 

6. Vybrat písničky k nacvičování na základě úrovně členů. Ano, taky jsme v březnu neuměly ani Kočka leze dírou a dneska kupujeme strunné nástroje ve velkém a učíme se písničky na naší úrovni.

7. Někdo tomu musí velet. Jak by to vypadalo ve válce, kdyby si každý voják dělal, co chtěl? Proto se musí zvolit nějaký poručík. Nemusí to být ten hlavní nebo nejtalentovanější. Momentálně u nás velím já, ale při nacvičování jsem pořád Brian stojící v pozadí s kytarou.

8. Počítat s nejhorším. Nemusíte vymýšlet katastrofické scénáře, ale bylo by ideální se připravit na to, že někdo odejde, nebo že dokonce můžete skončit sami. Taky jsem si řekla, že se může stát všechno.

9. Dělat nahrávky. Je na nich vidět progres. Od kraválu po hudbu. Dodává to sebevědomí a jsou slyšet i chyby, kterých si při hraní nikdo nemusí všimnout.

10. Zavést kapelní srazy. Každý bude cvičit doma sám a na srazu se nacvičí to, co každý nemůže dělat sám. Taky se sní nějaké bonbóny, vypije asi litr Pepsi coly na osobu, takže jsou i výdaje.

11. Plánovat. Hodně lidí plány nebaví, ale bylo by dobré si alespoň ujasnit, jestli chcete být nejlepší na světě nebo hrát doma v pokoji.

12. Nechat všechny členy, ať se projeví. Já dělám tu chybu, že když někomu něco nejde, já to zahraju nebo zazpívám sama. Ne. Správné je ukázat dotyčnému, jak se to hraje a nechat ho, ať se to naučí.

13. Nacvičovat společně. Taky jsme dělaly tu chybu, že jsme si každá hrála svoje, byl večer a my jsme neuměly nic.

14. Posunout kapelní funkci na jiný level. Jestli chcete, bylo by super se protlačit někam do baru, někomu na narozeniny a jinam.

15. Sehnat nahrávací studio a někoho, kdo Vám pomůže vzhůru.

To by bylo asi všechno, jestli mě něco napadne, tak příště. Užívejte si prázdnin, zpívejte, hrajte a dělejte kravinky. Jestli k tomu dojde, napíšu o tom, jak ze staré kytary udělám Red Special.

Ahoj!

Komentáře

lidusak(Talenty)

glumisek: Snad se to někomu bude hodit. Každá kapela není stejná, ale podobně začínající, amatérské nebo studentské kapely fungují. Taky patříme do této skupiny. Na posledním srazu jsme zase udělaly podobnou chybu jako vždycky. Já a ,,Freddie" jsme hrály Let it be na kytary a ,,Roger a Deacy" v pokoji otrocky trénovaly rytmy (základní chyba, učit se nahoru, dolů, dolů, nahoru). Nakonec jsme dělaly kraviny a mě napadl jeden rytmus, ze kterého by se dala vyloudit jednoduchá písnička (holky si to ale pamatují jako několikrát dolů, potom nahoru atd.) Obecně o muziku se zas tak moc nezajímám, ale jednou jsem dostala nápad, že budu hrát na kytaru, taťka mi ji koupil a teď jsem tady. Jinak kytaru mám asi od března a hraju na ni asi od května, takže to není žádný zázrak.smajl

lidusakTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.