Můj (bez)vadnej život

Jak začít hrát na akustickou kytaru

Ahojte, jsem tady zase. Nechci si hrát na poradkyni, ale chtěla bych Vám dát pár tipů pro začátek, když se chcete naučit hrát na kytaru. Sama na kytaru žádné zázraky neumím, ale vím, jak se naučit to, co umím a ještě víc. Chtěla bych připomenout, že tento návod je určený pro samouky, v hudebce Vás to můžou učit jinak. Tak jdeme na to!

1.Zjistit, jestli by Vás to bavilo a jestli k tomu máte alespoň trochu vlohy. Hra na kytaru se sice dá naučit, ale když nemáte hudební sluch, neudržíte rytmus, atd., je o něco menší pravděpodobnost, že Vám to půjde. To Vás ale nemá odradit od toho, abyste to alespoň zkusili. Třeba sami sebe překvapíte... Můžete si třeba půjčit kytaru od kamaráda a zjistit, jestli by Vás to bavilo. Je blbé koupit kytaru za více než 2000 Kč a potom ji mít doma ve futrálu opřenou o zeď.

2. Mít kytaru. Ano, bez kytary se nemůžete naučit hrát na kytaru. Nejlepší je koupit si kytaru. Ale jestli chcete mít půjčenou nebo sehnat dřevo, kov (na struny a pražce) a další materiály a kytaru si vyrobit doma (myslím si, že to dost dobře nejde, ale chtěla bych to zkusit), je to Vaše rozhodnutí.

3. Objevovat. Zjistit, co jsou pražce, hmatník a všechny části kytary. Dále zjistit, proč jsou mezi některými pražci 'takové ty tečky', kde máme správně promáčknout strunu, atd.

4. Začít se učit základní akordy. Zjistěte si, které akordy se hodně používají a ty se naučte.

5. Až se naučíte pár základních akordů, můžete je dát do kupy a zahrát nějakou jednoduchou písničku. Nejjednodušší 'písnička' (Koleda, koleda, Štěpáne) má jen akord F, najdou se i písničky se dvěma akordy (Skákal pes - C a G7, Já do lesa nepojedu - A a E a spoustu dalších). Dále můžete přejít na písničky se třemi akordy (Sokolíci - C, G7 a F, Hlídač krav - C, F a G). Tak pomalu přidáváte počet akordů a stačí vždy zvýšit počet jen o jeden a naučit se třeba dvě písničky. Jsou třeba písničky, které mají stejné akordy, ale jiné uspořádání akordů nebo rytmus (Já do lesa nepojedu a Pásli ovce Valaši - A a E). Se čtyřmi akordy se objevují nové možnosti (Štedrej večer nastal - C, Dmi, G7 a Ami, Knockin' on heaven's door - G, D, Ami a C, Okoř - D, A, G a E). Na pět akordů jde opět zahrát 'dosud nepoznané' (Bedna od whisky - Ami, C, E, A a D, Povídej - G, D, Hmi, C a A).  Šest akordů je opět nová kapitola (Vánoce, Vánoce přicházejí - C, G, G7, D7, A7 a D). Vím, asi si říkáte, že pořád žádná pecka, ale asi už víte, že i tři akordy udělají dost. Takže když dokážete spojit šest akordů, po nějaké době jich spojíte i devět (Love of my life - D, Hm, Em, A, C, G, H, Bm a Am).  A když už hrajete písničku od kapely Queen, asi už něco umíte. A když se naučíte spojit 28 akordů a zjistíte, že jste blázen do kapely Queen (jako já), možná zahrajete písničku BoRhap a to už je něco. Zkuste se hlavně držet těch základních akordů, protože bez toho se nikam nehnete. Můžete si z toho maximálně udělat srandu, promačkávat struny na místě flažoletů (jeden z nich je označený dvěma tečkami a druhý jednou, mezi nimi je dvoupražcová mezera, hrajeme na dolní tři struny) a když je ve správném pořadí a množství promáčknete a zahrajete, můžete vyloudit něco, co zní jako čínská verze písničky Kočka leze dírou. Dále není tajné, že se dá na akustickou kytaru hrát jako na baskytaru, což můžete taky zkusit. Můžete to zahrát i na ukulele, ale zní to trochu arabsky nebo egyptsky. Mimochodem písnička Kočka leze dírou má tři akordy - D, G a A7, což je o 25 méně, než má BoRhap, takže když to zvládnu já, tak vy taky!

A málem jsem zapoměla. Je důležité si klást jednotlivé cíle. Nejdřív se budete učit akordy a jednoduché písničky, potom těžší, je dobré si říct třeba: 'za měsíc zahraju Kočka leze dírou, za další dva Okoř, za měsíc se naučím další akordy, a zahraju Půlnoční, atd.'

Taky je dobré si vzít do hlavy nějaký ideál (někoho, jako kdo chcete být), může to být kdokoliv (Jimi Hendrix, Brian May, atd.) a ideál se dá měnit (například: 'už umím hrát jako kamarádka ze třídy, teď se naučím hrát jako Tom Felton, dále jako Brian May a nakonec jako Jimi Hendrix').

Jestli to nepůjde hned nebo Vás to nebude bavit hned ze začátku, dejte tomu ještě šanci, mě to taky hnedka nechytlo.

Můžete o kytaře číst bichle plné jistě zajímavých poznatků, ale zvlášť v dnešní době je jednodušší si něco najít na internetu.

Doporučené stránky:

sPísničkou.cz

pisnicky-akordy.cz

wikiHow (na stránce vyhledat 'kytara')

A nebo do prohlížeče zadat například: 'písnička na pět akordů'

Možná napíšu ještě něco důležitého, ale třeba do nového článku až za pár měsíců, až toho budu umět víc, nebo až se naučím základy na ukulele. Zatím ahoj!

Komentáře

glumisek(jen tak)

Super návod, určitě to někomu pomohlo. Já nemám hudební sluch takže.....smajl když jsem zkoušela hrát na půjčenou kytaru všichni si zacpavaly uši.smajlsmajl. O akustické kytaře toho víš hodně, určitě budeš jednou profík

glumisekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

lidusak(Talenty)

glumisek: Doufám, že to někomu pomohlo. Jinak vím, že ze začátku se to prostě občas poslouchat nedá. Když jsem na ni vůbec nic neuměla a půjčila jsem si kytaru od taťky, taky to nebyla žádná pecka (i když ta kytara je vyrobená asi v roce 1978 a asi od nikoho se to nedá poslouchat).smajl Dále si nemyslím, že toho vím až tak hodně, ale je pravda, že nejsem na úrovni 'tohle jsou takové ty dvě tečky a to je takové to jak se ta struna zmáčkne' atd. Nevím, jestli jednou budu profesionální, ale moc bych si to přála.smajl

lidusakTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.