Mám ráda zvířata

JEŠTĚRKY

JEŠTĚRKY

AGAMA AUSTRALSKÁ:

Agama australská (Pogona vitticeps) je denní ještěr z čeledi agamovitých, jinym nazvem Agama Vousata. Má žluté, světle hnědé až hnědočervené zbarvení. Dosahuje velikosti až 60 cm. Agama stejně jako hadi svléká svou kůži, svléknutí celé kůže brání trnité výrůstky. Dožívá se 10- 15 let.Agama australská je chráněna pouze v Austrálii, odkud pochází. Neexistuje žádná jiná mezinárodní ochrana.Na jídelníčku agamy vousaté tvoří majoritu – až 90% obsahu – hmyz a zbylých 9% účetní. Zbytek je převážně rostlinná složka, např. pampelišky, ale i okurky, rajčata nebo vařená vajíčka .



GEKONČÍK NOČNÍ:

Gekončík noční (Eublepharis macularius) (= gekončík skvrnitý) je díky své nenáročnosti a mnoha barevným formám jedním z nejčastěji chovaným a velmi oblíbeným obyvatelem terárií. Gekončík noční obývá území od jihovýchodu Afghánistánu přes Pákistán až po sever Indie. Dorůstají velikosti 20 – 30 cm. Jejich oči mají vertikální zornici, jejich víčka jsou volná. Na končetinách mají 5 prstů s drápky. Klasicky zbarvený gekončík je hnědo-žlutý s tečkami nebo skvrnami. Dožívají se až 20 let.


LEGUÁN ZELENÝ:

Leguán zelený (Iguana iguana) je nejznámější druh ještěra z čeledi leguánovitých. Obvykle je zelený nebo našedlý. Má robustní nohy, dlouhý ocas a podélný hřeben zubovitých šupin na hřbetě. Dospělí leguáni mají také masitý lalok pod hrdlem. U samců podstatně větší než u samic. Má ještěrkovité tělo se čtyřmi pětiprstými končetinami s dlouhými a zahnutými drápy, které mu umožňují udržet se na stromech, a s dlouhým ocasem, který je delší než celé tělo a při nebezpečí se z něj stává účinná obranná zbraň. Typickým znakem tohoto leguána je výrazný hrdelní lalok a hřeben ze zahnutých trnů.




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.