Luuuuucka Online

"Štědrý SPECIÁL" aneb ASK & Rozhovor|Luuuuucka

Ahoj

Vítám vás u Štědrého speciálu aneb prostě speciálek na Štědrý den. Nebude to takové to, co jsem dělala například před dvěma lety, když jsem dělala Vánoční speciál, což byly jen informace o vánocích, které jsem našla někde na internetu.

V tomto článku nic takového nebude, to si můžete najít na googlu.

Co v tomto článečku teda najdete:

1. Vánoční ASK/TAG

2. Vánoční rozhovory


Tak můžem na to!


Začneme ASKem, aneb otázkami, co jste mi posílaly do síně slávy, před několika týdny.

Otázky mi poslali tři lidi - Butterfly340, Naty a Kája a Simka39, takže těm moc děkuji.

Otázky jsem prošla, ty co se trochu opakovaly jsem protřídila a je jich tu opravdu hodně, takže to bych měla honem honem začít.


1. Máš ráda Vánoce?

Tak asi jako každý, ano. Pro mě je to jedno z nejhezčích období v roce.


2. Co si letos přeješ pod stromeček?

To už jsem zodpověděla v minulém článku, ale je to třeba Vánoční svetr.


3. S kým slavíš Vánoce?

Pokud jde o samotný Štědrý den, tak to je s mamkou, taťkou, bráchou, morčátky a ještě k nám přijede vždycky děda.


4. Jak u vás probíhá Štědrý den?

To už jsem taky někde říkala, ale ve zkratce - dopoledne jdeme do lesa, dát nějaké kaštany zvířátkům do krmelce, kolem čtvrté nebo páté odpoledne přijede děda, navečeříme se a pak už jen čekáme na dárečky:)


5. Je něco, co bys na Vánocích změnila?

Upřímně, ani nevím. Asi ne, mě se líbí, tak jak jsou, kdy jsou a tak, no.


6. Komu budeš letos kupovat dárek?

No, tak to bychom tu byli asi hodně dlouho a opět jsem o tom mluvila v  minulém článku, ale klasika, mamce, tátovi, bráchovi, dědovi a babičce, tetě, strejdovi, bratrancům, kamarádkám a morčatům. Asi nic extra zajímavého.


7. Píšeš dopis Ježíškovi?

Píšu. Na Ježíška už teda dávno nevěřím, ale kvůli bráchovi píšu.


8. Pečeš ráda cukroví?

Já obecně ráda peču, takže jo, cukroví peču ráda, hlavně perníčky, protože vždycky tajně ujídám to těsto. A u pečení mega dávky sušenek vydržím i čtyři hodiny (potvrzeno:D)


9. Jaký druh cukroví máš nejradši?

Nejradši mám asi perníčky a medovníkové kuličky. Na obojí najdete recept tady. Ale samozřejmě i ostatní druhy, jako linecké a rohlíčky mám ráda.


10. A který druh cukroví nemusíš?

To asi nedokážu říct, protože my děláme doma to, co nám všem chutná, ale třeba, co se týče obecně, tak nemám ráda sněhové pusinky a makronky (jestli se to vůbec počítá:D)


11. Vyrábíš nějaké Vánoční dekorace?

Letos ne, protože mě na vyrábění a výtvarku moc neužije, moc mě to nebaví, takže moc ne, spíš jen přáníčka.


12. Půjdeš někam na Vánoční trhy?

Už jsem byla, dokonce třikrát v Brně, na Svoboďáku i na Moravském náměstí, ale určitě ještě půjdeme s rodiči.


13. Bez jakých pohádek a filmů si nedokážeš vánoce představit?

Asi bez Pelíšků, protože na ty koukáme každý rok na Štědrý den, při rozbalování dárků.


14. Vánoční atmosféra nebo Vánoce jako takové?

No to se asi nerozhodnu, protože Vánoční atmosféra má něco do sebe, na druhou stranu, kdyby nebyly Vánoce, tak není ani Vánoční atmosféra, takže asi Vánoce jako takové.


15. Jsi v přáních skromná?

No jak se to vezme. Oproti bráchovi jo, protože ten si přeje všechno možný a myslí si, že Ježíšek vyrobí a přinese všechno, takže asi tak nějak jo.


16. Co ty a zima (sníh, tma,...)?

No, nebudu lhát, nemám zimu dvakrát ráda. Jasně, každý rok se na sníh těším a když napadne první poprašek, raduju se, ale jinak mě to moc nebere. Ráno musím jít o pět minut dřív, abych na sebe stihla navlíknout všechny bundy, šátky a punčocháče a pak když vyjdu z domu, tak je pořád tma jak kdyby byla půlnoc a ne sedm ráno, takže tak.


17. Oblíbená koleda?

Předpokládám že asi taková ta klasická česká, že? Mě se tak nějak líbí všechny koledy, nebo aspoň většina, ale nejvíc mám ráda asi Veselé Vánoce a Nesem vám noviny:)


18. Hvězda nebo špička?

My míváme na stromku špičku, ale více se mi líbí hvězda.


19. Koukáš na pohádky?

Tak jasně že jo. Vždycky na Štědrý den večer a pak ještě i další dny dokoukáváme to, co se nestihlo.


20. Kapr nebo řízek?

Ani jedno. Kapra nemám ráda, ale řízek na večeři taky nikdy nejím. Na Štědrý den totiž máme vždycky buď nějakou jinou rybu nebo rybí prsty.


21. Kdy sháníš dárky?

Jak kdy, ale letos jsem je sháněla koncem října, v listopadu a začátkem prosince.


22. Kde sháníš dárky?

Žeby v obchodech? Ale ne, prostě jdu do nějakého nákupního centra a většinou projdu drogérii, papírnictví atd.


23. Proč bys slavila Vánoce kompletně bez dárků?

Asi abychom si více vážili toho, že můžeme být se svou rodinou a že jsme zdraví a šťastní. Ale na druhou stranu jsem ráda, že dárky k Vánocům patří, protože je pěkné vidět, když má někdo radost z dárků, který mu třeba dám a já mám zase radost z dárků, které dostanu.


24. Slavíte Vánoce i ve škole?

Jojo, zrovna letos týden před Vánocemi jsme měli Vánoční dílničky a spoustu akcí a besídek.


25. Máš už teď Vánoční náladu?

Tak vzhledem k tomu, že je dnes 24.12. tak jo:D


26. Nosíš Vánoční svetry? A máš nějaké?

No, bohužel žádný nemám, ale letos si nějaký přeju. Tak doufám, že dostanu, abych to napravila:)


Tak, to by bylo vše k vánočnímu ASKu. 


Dále jsem taky sháněla dva lidi do Vánočních rozhovorů. Těmi dvěma lidmi jsou Butterfly340 a Naty a Kája, kterým jsem poslala otázky a na jejich odpovědi se můžete podívat níže:)


Butterfly340 


1. Jsou pro tebe vánoce obdobím stresu?

Ne, Vánoce si užívám. Je to pro mě čas klidu, kdy mám čas přemýšlet nad uplynulým rokem a zároveň dělat plány na rok budoucí.


2. Kdy pravidelně začínáš shánět dárky?

Minulý rok jsem dárky sháněla na poslední chvíli. Rok předtím jsem dárky nestihla koupit vůbec, protože jsem celý prosinec proležela doma. A takhle bych mohla pokračovat. Vždy vše dělám na poslední chvíli. Letos jsem si však řekla, že dárky seženu na konci listopadu. A zatím mi to i vychází. Už mám něco koupeného a plánuji během následujících dvou týdnů dokoupit zbytek.


3. Probíhá u vás období adventu nějak speciálně (adventní kalendáře apod.)?

Adventní kalendář mám každý rok. vím, je to dětské, ale mě se to líbí. Jinak také v období adventu vyrábím různé vánoční dekorace a přáníčka, pomáhám péct cukroví a navštěvuji různé předvánoční akce, na kterých s radostí popíjím nealko punč a láduji se trdelníky.


4. Co máš nejradši na vánoční atmosféře?

Ani nevím... Mám ráda Vánoce, protože je to pro mě čas pohody. A s onou "pohodou" se mi pojí i vánoční atmosféra. Vždycky se tak nějak uklidním, uvědomím si, že další rok je pryč...


5. Máš radši měkké nebo tvrdé dárky (oblečení, knihy, elektronika,...)?

Mám ráda měkké i tvrdé dárky. Vím, co dostanu, protože si vše vybírám, takže to pro mě není překvapení.


6. Kdo u vás rozděluje dárky nebo jaký na to máte systém?

Dárky rozděluji já a bratr. Dřív jsem je rozdělovala jen já, jenže pak se naučil číst a od té doby jsme na rozdělování dva.


7. Máš nějaké místo, kam si dáváš své dárky na Štědrý večer (já třeba pod stůl)?

Dávám si je na křeslo. To je mé místo.


8. Máš nějaký osobní dobrý tip na dárek, který není úplně profláklý?

Ne. Jsem typ člověka, který se v tomto ohledu drží klasiky. Kosmetika, knihy, cetky, hrníčky... I když, letos jsem babičce a dědovi koupila skleničky, to není až tak obvyklé.


9. Máš ráda pečení cukroví a obecně pečení?

Miluju pečení. Ráda peču i normálně přes rok, ale Vánoce jsou pro mě v tomto ohledu něco extra. Dříve jsem se pečení moc nezúčastňovala, ale tento rok jsem se pro něho nadchla a docela mi to i jde.


10. Máte nějakou rodinnou tradici, co podnikáte každý rok na Štědrý den?

U nás každý Štědrý den probíhá stejně. S rodiči, bratrem a prarodiči jsem na chalupě. Vstávám vždy kolem deváté, většina rodiny už je u stolu v kuchyni. Rodiče drží půst a nejí. Já půst radši nedržím, protože když delší dobu nic nesním, tak pak omdlévám. Prarodiče mají taky zdravotní důvody a bratr žere furt z principu. Takže my si dáme vánočku s máslem a meltou. Pak se jdou krmit zvířata. Pes a kočky dostanou vždy plnou misku mléka a do toho vánočku. No a mezitím, co krmím, máma luxuje a vyklízí obývák kvůli stromečku. Děda s tátou mu zapilují kmen, aby se vešel do stojanu a pak nastává každoroční dilema, jestli půjde dovnitř dveřmi nebo oknem. až stromek stojí v obývacím pokoji a rodina se přestane hádat na téma "Jak správně natočit stromeček", tak ho začínám já, bratr a máma zdobit a u toho se díváme na pohádky. asi tak o půl druhé, když je definitivně hotovo, tak se připojíme k ostatním členům rodiny, kteří chystají jídlo. A to u nás není jen rybí polévka, kapr a salát. Já s bratrem salát nejíme, takže se pro nás dělají zvlášť brambory. Děda zase nejí kapra, takže se obaluje i vepřové a kuřecí, asi aby bylo na výběr. Taky se chystají chlebíčky, očka a na tácy se skládá cukroví, což je celkem věda, protože každý druh má své místo. Následně jdu s rodiči a bratrem na hřbitov zapálit svíčku. Až se vrátíme, tak se někteří jdou ještě vykoupat a my ostatní mezitím chystáme stůl. Vše se samozřejmě odehrává za přítomnosti zapnuté televize s pohádkami, díky které nám vše trvá dvakrát tolik. Pak se všichni hezky oblečeme, rodiče "tajně" přemístí dárky pod stromeček a jde se jíst. Po večeři všichni naráz vstaneme a jdeme ke stromečku. Zhasneme, zapneme světýlka na stromečku a zapálíme prskavky. Pak si rozdělíme dárky a začneme je vybalovat. A zbytek večere strávíme společně u pohádek. 

Celé naše Vánoce jsou jedna velká tradice... A už se na ně moc těším.



Musím říct, že to přepisování té poslední otázky bylo fakt náročný:D



Naty a Kája

1. Jsou pro tebe vánoce obdobím stresu?
Stresu? Ani omylem, Vánoce jsou pro mě obdobím klidu a Vánoční atmosféry. Uvidíme, co budu říkat za pár let, ale zatím mi obrázky stačí.

2. Kdy pravidelně začínáš shánět dárky?
Jelikož něco vyrábím nebo jednoduše zavítám do papírnictví, tak někdy od začátku listopadu do nějaké poloviny prosince.

3. Probíhá u vás období adventu nějak speciálně (adventní kalendáře apod.)?
Máme adventní kalendář, ale nic většího než moje narozeniny v tomto období neslavíme.

4. Co máš nejradši na vánoční atmosféře?
Sníh, teplou deku a teplé kakao/čaj, výzdoby, vůni, perníčky, ale hlavně pohádky.

5. Máš radši měkké nebo tvrdé dárky (oblečení, knihy, elektronika,...)?
Tak samozřejmě že knihy, ale svetr je taky super. A elektronika? Notebook by se hodil...

6. Kdo u vás rozděluje dárky nebo jaký na to máte systém?
Rozděluje dárky? Jsou rozdělené podle toho, co to je. Černé ponožky nebudou pro mě, kniha nebude pro sestru atd.

7. Máš nějaké místo, kam si dáváš své dárky na Štědrý večer (já třeba pod stůl)?
Do skříně nebo šuplíku, zkrátka někam, kam se naši nekoukají. Pokud jsi myslela kam si dávám svoje dárky, tak do knihovny.

8. Máš nějaký osobní dobrý tip na dárek, který není úplně profláklý?
Myslím, že když dáš někomu ozdobený kámen, rozhodně ho tím překvapíš. ale asi bych darovala nějaký obraz. Abstrakci nebo panorama.

9. Máš ráda pečení cukroví a obecně pečení?
Raději pomáhám s konzumací, ale ruku na srdce, každý rád vykrajuje perníčky. Na pečení mě nejvíce baví pozorovat, jak se to peče.

10. Máte nějakou rodinnou tradici, co podnikáte každý rok na Štědrý den?
Nic extra. Štědrovečerní večeře, stromek, ozdoby, rodinná pohoda.


Tak jo, to by bylo i k rozhovorům vše. Vím, že tento speciál je takový méně záživný, ale já si zase na druhou stranu myslím, že ty rozhovory a i ASKy jsou přece jen docela zábavné a třeba i inspirativní.


Nezapomeňte mi do komentářů napsat odpověď na jednu z otázek v dnešním článku.


Užijte si zbytek Štědrého dne, já vám přeji Veselé Vánoce a bohatého Ježíška.


Vaše Luuuuucka












Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Vianočné svetre, ach jaj tak rada by som nosila, ale zabudnem si furt kúpiť, a všetci vždy nejaké majú a ja nie xd

Inak super článok, plus k tebe letííí smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.