Lucy02

Mladší a starší generace

Ahoj! Toto je můj první blog, tak od toho příliš neočekávejte. 

Chtěla bych oslovit mladší generaci (zhruba do 12 let), ale apelovat na některé starší lidi. Jelikož mi je 11 let, tak narážím na jednu věc, která mi nesmírně vadí. V mém okolí je spousta starších lidí, kteří neberou vážně můj názor. A ano, mezi ně občas patří i mí rodiče. Znáte ten pocit, když se chcete prosadit, nebo říct skvělý nápad, ale oni to velmi rychle zavrhnou nebo se tomu vysmějí? Uznávám, že někdy jsou ty nápady hloupé, ale dospělí by se nad tím měli zamyslet, neboť i tak je to většinou docela zajímavé. Nebo když se mi snaží vtlouct do hlavy že můj bratr mne moc ovlivňuje, atd. 

Celkově bych to vyjádřila asi takto. Jen bych tím chtěla říci, že i každé malé dítě je nějakou osobností, jen má prostě jiné (až nezkažené) smýšlení, se kterým by se mělo pracovat, brát v úvahu a hlavně v tomto ohledu nepodceňovat.

Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Hezky napsané. smajl Ne, vážně... Znám plno starších lidí, kteří píšou jako prasata (neumí ani svůj rodný jazyk...). Takže i za to máš bod, z textu působíš jako poměrně inteligentní, fajn holka. smajl
Co se týče obsahu, tak souhlasím, měli by tě vyslechnout, popřípadě ti říct, co je na tom špatně. Chybami se člověk učí, ale ne v případě, kdy je něco, co udělá, jen zdánlivě bezdůvodně označeno za chybu... Jasně, asi je trošku otravné pořád dokola vysvětlovat některé věci, nebo to někteří rodiče neumí, ale mohli by se o to pokusit. Vysmát se svému dítěti je hodně špatné.

Samozřejmě, že dvanáctiletý člověk nemá zkušenosti třicetiletého, ale nezáleží jen na věku. Kolikrát si třeba ten třicetiletý, méně inteligentní člověk například vezme nevýhodnou půjčku, zatímco dvanáctiletý třeba díky rozumnému okolí ví, že je to to nejhorší, co může udělat.

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

AnkoVIP(✎ Svet kreslenia a maľova...)

Rodiče jsou starší a zkušenější. Musíš je respektovat. Já když si teď vzpomenu, jaké jsem měla názory, když mi bylo 12, stydím se za ně a vůbec se nedivím, že je rodiče nebrali vážně. Teď jsem třeba starší a stejně to ve většině neprochází, ačkoliv se nad tím zamyslí a najdou nějakou díru a když se nad tím já zamyslím zpětně, přijde mi to jako blbost.
Mám mladšího bratra a některé (rozhodně ne všechny!) jeho názory mi přijdou ulítlé, protože jsem (chvilka egoismu) starší a trochu rozumnější.
Malé dítě má nějakou osobnost, ale pokud se na ní zasekne, nikdy v tomhle světe nezakoření. Musí se nějak posouvat. Jak? Tím že něco vymýšlí a někdo mu to zamítá.

AnkoTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy02

Tady nejde jen o ty špatné názory. Moji rodiče by se nad tím měli alespoň zamyslet a konstruktivně říct, proč je to podle nich špatně. Kdyby udělali alespoň tohle, tak bych je možná i respektovala. Chápu, že jsi pravděpodobně rozumnější, ale na tom, že jsi starší nemusí záležet. (mentální věk) smajl

Lucy02To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

PsychoušekVIP(Sword Art Online)

To s těmi rodiči je pravda. A často to není lepší ani v 18ti, pro rodiče budeš vždycky jenom dítě, jehož názor nemá moc velkou hodnotu, jen to ,,nezkušené" které nic neví a nezáleží, kolik ti je.
Je to jak říkáš i dítě je osobností a může mít svůj názor. Ale zase msuíš uznat že se spoustou věcí ještě nemáš zkušenosti a ještě třeba názory na spoustu věcí změníš, až je sama prožiješ nebo až prostě uvidíš některé věci jinak... časem. Tohle je normální.
Tím ale nechci říct, že by nikdo neměl brát vážně tvůj názor, měli by tě vždy vyslechnout a zvážit...
Pravdou ale je, že spoustu věcí uvidíš časem jinak, ve tvém věku jsem to měla stejně a jinak to bylo v 15ti a jinak je o ted... a jinak bude třeba ve 30ti, tak to zkrátka je. Jsou věci, které v tvém věku ještě pochopit nemůžeš. A stejně tak jsou věci, které ještě nemohu pochopit ani já v 18ti...
Ale jak říkám, ignorovat tvůj názor jen proto, že jsi ,,malá" je špatně. Mojí sestře je taky 11 a její názor si vždy poslechnu, i když občas mele úplně z cesty. ona teda navíc ještě není moc chytrá je to takovej náš vykulenec, co má sice zlatou povahu ale rozumu moc ne... ale ty jsi třeba jiná. takže vyslechnout by tě lidé měli. a vůbec se neboj si za svým stát, pokud tomu doopravdy věříš smajl

PsychoušekTo se mi líbí +4 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.