Love Your Life

Tipy na dovolenou #1 - Bulharsko

Bonjour!

Léto je v plném proudu a tak by jsem vám chtěla představit několik zajímavých letních destinací. Já vím, je to hodně pozdě, ale tak... snad to nevadí :) V každém článku ze série vám představím jednu destinaci a dnes to bude.......... *chvilka napětí* Ne, Chorvatsko to nebude, to bude až v dalším článku xD Dnes to bude Bulharsko! Let's go! :D

Bulharsko láká turisty nádhernými písečnými plážemi, většinou s pozvolným vstupem do moře, nádhernou přírodou a bohatou historií.
K dovolené v Bulharsku neodmyslitelně patří i kulinářské speciality a lahodné víno.
V Bulharsku Vás jistě nadchne pohostinnost místních obyvatel, okouzlí Vás historický Nesebar, zda delfinárium ve Varně.
Pokud se rádi bavíte, tak využijte rušný noční život ve střediscích: Slunečné pobřeží, Primorsko, Zlaté písky a jiné rušné destinace v Bulharsku.



Zajímavost: Na pláž se dá dostat výtahem! :D To bych chtěla zkusit :D

Aheloy
Asi 10 km od střediska Slunečné pobřeží se nachází maličká vesnička Aheloy. Se svou výbornou polohou láká hlavně vyznavače fakultativních výletů, případně hledačů pokladů kvůli řece Aheloy,
ve které dodnes můžete najít nějaký historický skvost.
Ideální je i pro rodiny s dětmi, které hledají klidnou atmosféru bez diskoték a čilého nočního života, jakož i pískové pláže s pozvolným vstupem do moře.


Burgas
Burgas je páté největší město Bulharska s počtem obyvatel cca 212 000. V Burgasu najdete druhý největší přístav v Bulharsku.
Město Burgas je cenově přístupné a večer dost živé turistické letovisko s množstvím kavárniček, restaurací, či kostelíků.
Nejdůležitější z pohledu turismu je mezinárodní letiště, protože do Burgasu přilétají rekreanti cestující na jih Bulharska do středisek: Kiten, Nesebar, Obzor, Pomorie, Primorsko, Slunečné pobřeží, Sozopol a dalších.


Nesebar
Antické městečko, které leží 30 km severně od Burgasu, se v posledních letech stalo známým a vyhledávaným dovolenkovým místem zahraničních turistů.
Pyšní se bohatou historií, která sahá až do 6. století p. n. l., kdy bylo založeno Thráky pod původním názvem Mesambria. Obyvatelstvo tvoří ze značné části potomci řeckých usedlíků. Starý Nessebar leží na malém skalnatém poloostrově s rozlohou 2,5 km2. S pevninou je spojen jen úzkou šíjí, na začátku níž stojí dřevěný větrný mlýn. Na tomto malém prostoru bylo vybudováno až 40 chrámů; dodnes se z nich zachovalo dvanáct a tak jsou skvělou příležitostí k nahlédnutí do řecké, byzantské i římské architektury. V městečku je Archeologické a Etnografické muzeum a i v současnosti v něm probíhají rozsáhlé archeologické práce. Jeden z důvodů absence hotelových komplexů v centru je i snaha zachovat jeho starobylý a jedinečný vzhled. Celé hodiny zde můžete strávit procházkami po klikatých, kameny vydlážděných uličkách, obdivováním jednoduché krásy dřevěných domů z 19. století či zbytků původních hradeb a vedle toho si posedět v kavárně, prohrábnete se ve zboží místních obchodníků nebo se jen tak kochat pohledem na starý rybářský přístav .
Celé pobřeží poloostrova je lemováno místními restauracemi, které neodolatelně lákají k ochutnání čerstvě ulovených a skvěle připravených mořských specialit, bulharského vína i rakije. Celkový obraz města dokresluje úchvatná přírodní kulisa - moře.
Nessebar byl jako světové a kulturní dědictví zapsán do seznamu organizace UNESCO. K jeho popularitě dnes přispívá i fakt, že je spojen se Slunečním Pobřežím - spojuje je pěší zóna, po které jezdí výletní vláček. Pravidelná autobusová doprava zajišťuje spojení i s Burgasem.


Varna
Varna patří mezi tři největší města v Bulharsku. Je známá nejen největším přístavem, ale i bujarým nočním životem, či památkami z dávné historie.
Na letiště do Varny přilétá množství turistů, kteří cestují do destinací na sever Bulharska: Albena, Svatý Konštantin a Elena, Karanevo, Zlaté písky...


Sluneční Pobřeží
K předním bulharským přímořským letoviskům už několik desetiletí bezesporu patří Slunečné Pobřeží. Je jedním z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších míst u Černého moře, s plejádou zrekonstruovaných i nově postavených moderních hotelů, které tu vyrůstají jako houby po dešti.
Jeho 8 km dlouhá a na některých místech téměř 200 m široká pláž s jemným světlým pískem a pozvolným vstupem do moře se táhne až k starobylému Nesebaru. Stejně dlouhá je i pobřežní promenáda s nesčetnými stánky s rychlým občerstvením, restauracemi a vynikajícími kavárnami lákajícími hosty k posezení a příjemnému osvěžení.
Nechybí ani možnost zahrát si minigolf, zajezdit si na elektrických autíčkách či projet se na kočáru. K živé atmosféře letoviska přispívají i pouliční umělci a muzikanti.
Aktivní rekreanti využívají tenisové kurty, kola a skútry, šlapadla, paragliding, rogalo či hřiště pro plážový volejbal. Ve dvou vodních parcích - v severní části i v jižní blízko Nesebaru - se vyřádí nejen děti ale i dospělí.
Rušné centrum města s množstvím obchodů ožívá zejména večer: lidé se přesouvají na dlouhé promenády, do restaurací, barů, nočních klubů, kasin či diskoték. Dopravu v letovisku zabezpečuje turistický vláček a pravidelné autobusové linky, které spojují středisko i s Nesebarem, Elenite, Burgasem a Varnou.


Primorsko
Jedno z nejznámějších a nejvyhledávanějších přímořských letovisek jižního pobřeží, vzdálené 50 km od Burgasu.
Dnešní městečko vzniklo z rybářské osady a v současnosti je charakteristické svou příjemnou originální atmosférou, kterou vytvářejí stylové restaurace, útulné kavárničky, vinárničky, čisté moře s dvěma nádhernými plážemi s jemným pískem. Severní pláž poskytuje více soukromí a je méně zalidněná, jižní pláž poskytuje zase větší množství výběru vodních sportů a atrakcí a tenisové kurty.
Letovisko nabízí zajímavé možnosti výletů do okolí např. do nedalekého starodávného Sozopolu, či romantickou plavbu po řece Ropotamo, která je i jedinečnou přírodní rezervací.
Populárními se staly i v letovisku organizované místní potápěčské kurzy vedené profesionálními instruktory. Primorsko je držitelem mezinárodního ocenění Modrá vlajka za čistotu přírodního prostředí.


Zlaté písky
Světoznámé nejmodernější letovisko Bulharska je považováno za jedno z nejkrásnějších středisek. Od letiště ve Varně je vzdáleno přibližně 20 km směrem na sever. Unikátní rekreační středisko, kde se harmonicky spojuje svěžest lesa s jemným zlatožlutým pískem, podle kterého dostalo toto středisko svůj název. Poloha na úpatí hor zajišťuje jemný vánek, který zmírňuje letní horka.
Najdeme zde bohatou nabídku dovolenkového vyžití. Vodní sporty, noční život, či kulturní a společenské vyžití. Množství bazénů s tobogány, vodní park, vodní lyže, skútry, kola apod.



Tak, to by bylo na dnes všechno :D Aspoň trochu jsem vám představila Bulharsko :D Snad se vám článek líbil :) Každý like a komentář si moc vážím!

Au revoir
Sia

Komentáře

The Blueberry Cat

My ideme toto leto prvýkrát do Bulharska- do Primorska smajl. Pôjdeme aj do Nesebaru a okolitých miest. Super článok, dozvedela som sa niečo nové smajl

The Blueberry CatTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.