Love Your Life

Cestování po světě #3 - Kypr

Bonjour!

Další článek ze série cestování je tady! Dneska vám představím Kypr - ostrov v Asii, který je zajímavý tím, že jeho severní část patří Turecku a jižní Řecku. Enjoy!

Vlajka


Znak


Poloha


Základní informace
Hlavní město: Nikósie
Největší město: Nikósie
Úřední jazyky: řečtina, turečtina
Státní zřízení: prezidentská republika (prezident - Nikos Anastasiadis)
Vznik: 16. srpen 1960
Rozloha: 9 251 km²
Počet obyvatel (2013): 801 622
Měna: euro
Časové pásmo: Letní čas (UTC + 2)
Internetová doména: .cy

Kypr, dlouhý tvar Kyperská republika je stát na ostrově Kypr ve Středozemním moři, 113 kilometrů jižně od Turecka.

Kromě Kyperské republiky je na ostrově Kypr i Severní Kypr, stát, který mezinárodně uznává pouze Turecko. Vznikl odtržením severní části ostrova od původního Kypru.

Kypr je od roku 2004 členem Evropské unie.

Kypr je po Sicílii a Sardinii třetí největší ostrov ve Středozemním moři. Nachází se v jeho severovýchodní části a někdy bývá začleněn do geografické oblasti Středního východu.


Geografie
Uprostřed ostrova se rozprostírá nížina Mesaoria, ta od sebe odděluje dvě hlavní pohoří ostrova - Troodos a Keryneiu. V západní části ostrova se nachází horský masiv Troodos, který je hustě zalesněný a nachází se v něm i nejvyšší vrch ostrova - Olympos (1 953 m n. m.).


Na východě severního Kypru se nachází pohoří Keryneia. Pohoří je tvořeno sérií pohoří a kopců, orientovaných na ose východ-západ, které tvoří severní pobřeží ostrova. Keryneia je tvořena skalami formovanými již od permu až po mladší třetihory. Nižší východní Keryneia obsahuje nejstarší skály ostrova. Nejvyšší vrch Keryneie dosahuje výšky 1 024 m n. m.

Vodstvo
Odlesňování ostrova po celá staletí mělo velmi negativní vliv na odvodňovací systém a dostupnost zdrojů vody během celého roku. Síť zimních řek pramení v pohoří Troodos a teče na všechny světové strany. Řeky Yialias a Pedheios, což jsou nejdelší řeky ostrova v celkové délce 96 km, tečou na východ přes nížinu Mesaoria na pláž Ammochostos. Řeka Serraghis teče na sever přes rovinu Morph. Všechny řeky jsou v letním období suché. Pro zachycení vody a její použití pro zavlažování farem je vybudován velký počet přehrad a kanálů.


Klimatické podmínky
Kypr patří do subtropického klimatického pásma. Počasí se vyznačuje vysokými letními teplotami v měsících květen až říjen, přičemž zimní teploty zřídka klesnou pod 5 ° C. Letní teploty vystupují v červencisrpnu nad 40 ° C, přičemž takové teploty někdy přetrvávají i několik týdnů. Hlavní město Nikósie je v létě městem s nejvyššími teplotami.

Srážky jsou ojedinělé, převážně v zimním období (listopad - březen). V letech 1971 - 2000 byl naměřen průměrný roční úhrn srážek 460 mm. Změny v teplotě a v množství srážek bývají způsobovány rozdílnou nadmořskou výškou, či vzdáleností od pobřeží.

Rostliny a živočichy
Kypr se vyznačuje bohatou faunou a flórou formovanou jeho geografickým umístěním, geologickým vývojem, podnebím, ale někdy i negativními vlivy lidské činnosti.

Rostlinstvo na Kypru je velmi bohaté a pestré, mění se v závislosti na ročním období. Ostrov měl kdysi mnohem bohatší lesní porost jako v přítomnosti. Snížení výskytu zalesněných ploch má na svědomí několik skutečností: a to zejména těžba mědi (Kypr byl již na počátku starověku známým těžebním střediskem této suroviny), stavba lodí a stále větší potřeba orné půdy. Zavedené chovy koz za velmi krátký čas spásli rozlehlé území travnatých ploch, které odrazu zůstaly zcela holé.

V současnosti pokrývá lesní porost pouze 17% z celkové rozlohy ostrova. Lesní porost tvoří zejména borovice turecká v údolích pohoří Troodos, borovice černá na svazích ve vyšší nadmořské výšce, tři druhy jalovce, z nichž dva se vyskytují na výše položených místech pohoří Troodos, jalovec purpurový dominuje na poloostrově Akamas. Lesy pohoří Troodos tvoří olše, platany, jahodovec obecný a endemický dub zlatý. V Pafském lese se v počtu 50 000 stromů zachoval i další endemický druh - cedr krátkolistý. Mezi 1 800 druhy a poddruhy a odrůdami rostlin, které se nacházejí na ostrově, je 120 endemických.

Nalezené zkameněliny jsou důkazem, že v pravěku Kypr obývali hrochy a slony. Jako skoro všude na ostrovech se i zde vytvořili drobné ostrovní formy, které poměrně dlouho prožívali díky tomu, že na ostrově nežili velké šelmy. Trpasličí mamuty zde žili až do konce poslední ledové doby a vymizely až před 10 000 až 8 000 lety, asi v době, kdy se na Kypru objevil člověk. První osídlenci pravděpodobně přivedly s sebou některé druhy zvířat - divoké prasata, jeden druh kozy a zřejmě i ovce. Některé z těchto zvířat svým chovatelům utekli, některé byly pravděpodobně v určitých oblastech nasazeny a vytvořili divoké populace. Později však, s výjimkou kozy a ovce mufloní, tato zvířata znovu postupně vyhynuli. Příčinou byl zejména nadměrný lov nebo odlesnění rozsáhlých ploch. I ovce mufloní byla skoro vyhubena. V době, kdy počet jedinců bylo možné spočítat pouze do několika tuctů, byla zavedena přísná ochranná opatření. Dnes žije v Pafském lese a v porostech na svazích Troodu asi 2 000 chráněných zvířat.

Galerie




















Tak co? Chtěli by jste jít na Kypr? :D Tak... doufám, že se vám článek líbil a díky za každý like a komentář!

Au revoir
Sia Knight

Komentáře

kajazVIP(The sims 4, the sims 3)

Chtěla bych se podívat do Kypru, obrázky se mi moc líbí.
Škoda, že na základce ve zeměpisu neučí zemi zvlašť a podrobně, myslím, že by každého více pak bavil zeměpis.
Jinak článek je super. smajl

kajazTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.