Love Your Life

Cestování po světě #5 - Egypt

صباح الخير!

Dnes jsem si pro vás připravila další cestovatelský článek. Tentokrát pojedeme do Egypta. استمتع!

Vlajka:


Poloha:


Hlavní město: Káhira
Největší město: Káhira
Úřední jazyky: arabština
Státní zřízení: poloprezidentská republika
Počet obyvatel: 96 411 400 (2017)
Mena: egyptská libra (EGP)


Egypt je turisticky atraktivní přímořská krajina u Středozemního a Rudého moře. Památky světového významu jsou chráněny organizací UNESCO. Z období starověku jsou nejvýznamnějšími pyramidy v Gize, Údolí králů, chrámy v Karnaku, Luxoru, Abú Simbel; z období středověku mešity. Problémem zůstává hospodářská zaostalost a autoritativní režim s nedostatkem demokracie.


Dějiny Egypta
Starý Egypt je pro nás na rozdíl od Řecka a Říma už mrtvý a jeho kulturu a civilizaci nepociťujeme jako součást živého dědictví. Zahynul zhruba před dvěma tisíci let, kdy se při setkání s tehdy pokročilejším řecko-římským zřízením zhroutil pod kamennou tíhou své třitisícročné historie. Jeho trosky pokryl pak svět arabský. Do našeho povědomí se vrátil před necelými dvěma staletími, po Napoleonovy egyptské expedici roku 1798, a zejména po Champollionovom rozluštění egyptských hieroglyfů roce 1822.


Kultura
Egyptská kultura sahá do doby starší než šest tisíc let. Starověký Egypt patřil mezi nejstarší civilizace a po celá tisíciletí si svou kulturu, která ovlivnila mnohé kultury v zemích Evropy, Afriky a středního východu, udržel. Po éře faraonů se Egypt dostal pod vliv helénistické, křesťanské a islámské kultury. V dnešní době je mnoho aspektů staroegyptské kultury propojeny s novějšími prvky obsahujícími vliv západní kultury, která je již sama o sobě ovlivněna staroegyptskou kulturou.


Umění a architektura
Egypťané byli jednou z prvních civilizací, která začlenila designové prvky do umění a architektury. Egyptská civilizace je známá pro své kolosální pyramidy, chrámy a monumentální hrobky. Známými příklady jsou Džoserova stupňovitá pyramida, Velká sfinga v Gize a chrám v Abú Simbel. Moderní egyptské umění je velmi různorodé. Významnými umělci byly například architekti Hasan Fathi a Ramses Wissem Wassef či Izák Fanusa.


Literatura
Literatura tvoří důležitý kulturní prvek v životě mnoha Egypťanů. Egyptští spisovatelé a básníci byli mezi prvními, kteří experimentovali s moderním stylem arabské literatury. Jejich styl se následně rozšířil po celém středním východě. Egyptský spisovatel Nadžíb Mahfuz byl prvním arabským spisovatelem, který získal Nobelovu cenu za literaturu. Nejoblíbenějším literárním žánrem mezi Egypťany je lidová poezie.


Sport
Nejpopulárnějším sportem v Egyptě je fotbal. Mezi nejpopulárnější týmy patří kluby Al Ahly, Zamalek, Ismaila, Al-Ittihad Alexandria a Al Masry. Egyptská fotbalová reprezentace patří mezi nejúspěšnější africké celky. Své kvality dokazuje především na africkém kontinentu, kde už sedmkrát vyhrála Africký pohár národů, přičemž v letech 1957 a 1959 ho získala dvakrát v řadě a v letech 2006, 2008 a 2010 dokonce třikrát, čímž vytvořila nový světový rekord.


Doufám, že se vám článek líbil a budu ráda za každé + i komentář!
إلى اللقاء
Sia

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.