Love Your Life

Adele

Bonjour!

Další článek o celebritách je tady! Tentokrát je to Adele, jedna z mých oblíbených zpěvaček. Let's Sing Skyfall! xD

Základní informace
Rodní jméno: Adele Laurie Blue Adkins
Umělecké jméno: Adele
Narození: 5. květen 1988 (29 let), Tottenham, Londýn, Anglie
Působení: zpěvačka, skladatelka
Žánr: Soul, pop, R&B, bílý soul
Nástroje: zpěv, kytara, klavír, basová kytara
Roky působení: 2006 – součastnost
Podpis Adele:


Její debutové album 19, vyšel 28. ledna 2008 a získal komerční úspěch. Ve Spojeném království byl 7krát certifikovaný platinou a ve Spojených státech dvojitou platinou. V roce 2008 se objevila v Saturday Night Live a tím zvýšila svou popularitu v USA. Na 51. ročníku udělování cen Grammy v roce 2009 obdržela ocenění v kategorii "Nejlepší nováček" a "Nejlepší ženský pěvecký popový výkon".

Adelino druhé studiové album, 21, vyšel 24. ledna 2011. Album obdržel pozitivní recenze od hudebních kritiků. Překonala svůj dřívější úspěch a v roce 2012 obdržela několik ocenění včetně šesti Grammy Awards, dvou Brit Awards a tří American Music Awards. Také vyhrála "Album of the Year" a "British Album of the Year". 21 byl ve Spojeném království 16krát certifikovaný platinou a stal se tam i čtvrtým nejpředávanějším albem všech dob. Ve Spojených státech se udržel na první příčce déle, než jakýkoli jiný album od roku 1985 a byl certifikován diamantem. Celosvětově se prodalo 30 milionů kopií.

Díky úspěchu alba 21 byla Adele několikrát zmíněna v Guinnessově knize rekordů. Stala se první ženou v historii, která měla v žebříčku Billboard Hot 100, tři single v top 10 a první umělkyní, která měla dvě alba v top 5 žebříčku Billboard 200, a dva single v top 5 v žebříčku Billboard Hot 100. 21 je nejdéle umístěným albem číslo jedna v historii amerických a anglických albových žebříčků od sólové umělkyně. V roce 2013 obdržela ocenění Oscar, Grammy Award a Zlatý Glóbus za Nejlepší filmovou píseň "Skyfall", kterou zkomponovala pro stejnojmenný film Jamese Bonda.


Dětství
Adele začala zpívat, když měla čtyři roky a tvrdí, že se stala posedlá hlasy. Během dětství trávila svůj volný čas raději zpíváním, jako čtením; poslední knihu přečetla ve svých šesti letech a byla to Matilda od Roalda Dahla. V roce 1997, kdy měla devět let, se s matkou kvůli práci přestěhovala do Brightonu na jižním pobřeží Anglie.

V roce 1999 se přestěhovali zpět do Londýna; nejprve do Brixtonu a pak do sousedního okresu West Norwood, na jihu Londýna. West Norwood je předmětem Adeliní první nahrávky s názvem Hometown Glory, kterou složila v roce 2004, kdy měla 16 let. Adele vystudovala BRIT School for Performing Arts & Technology v Croydone v květnu 2006, kde měla spolužačky Leonu Lewis a Jessie J.

Kariera
Album 19, byl pojmenován podle věku, ve kterém skládala písně pro toto album a dostal se na číslo jedna v britských žebříčcích. The Times Encyclopedia of Modern Music nazvala album 19 jako důležitou blue-eyed soul nahrávku. 14. ledna 2008 vydala svůj druhý singl Chasing Pavements, dva týdny před jejím debutovým albem, 19. Píseň se vyšplhala na druhé místo britského žebříčku a udržela se tam čtyři týdny. Adele byla nominována na ocenění Mercury Prize award 2008 za album 19. Také vyhrála Urban Music Award za Nejlepší jazzový akt, obdržela nominaci na Music of Black Origin v kategorii "Best UK Female". V březnu 2008, Adele podepsala nahrávací smlouvu s vydavatelstvím Columbia Records a XL Recordings pro její příjezd do Spojených států. Pustila se do krátkého severoamerického turné a v červnu vyšlo album 19 už i v USA. Billboard magazín se vyjádřil: "Adele má skutečný potenciál stát se jedním z nejvíce uznávaných a inspirujících mezinárodních umělců své generace." Turné s názvem An Evening with Adele začalo v květnu 2008 a skončilo v červnu 2009.

24. ledna 2011 (UK) a 22. února (USA) vydala své druhé studiové album s názvem 21. Přiznala, že byl inspirován rozchodem s jejím bývalým partnerem. Změna v hudbě oproti prvnímu alba byla následkem toho, že řidič její autobusu poslouchal hudbu z Nashvillu, když koncertovala na jihu Ameriky. 21 dosáhl první příčku ve více než 26 zemích včetně UK a USA.

Díky emocionálnímu vystoupení na Brit Awards 2011 se skladba "Someone like You" dostala na první místo v UK. Její první album, 19, se po boku alba 21, znovu dostal do žebříčku v UK, zatímco její single "Rolling in the Deep" a "Someone like You" byly v top 5. Adele se tak stala po The Beatles v roce 1964 prvním žijícím umělcem, který měl dva top 5 singly v žebříčcích Official Singles Chart a Official Albums Chart současně. Obě písně ovládli žebříčky více trhů a zlomili množství rekordů prodejnosti. Píseň "Someone like You" se po vystoupení na MTV Video Music Awards 2011 stala Adelina druhým singlem číslo jedna v žebříčku Billboard Hot 100. Během prosince 2011 se prodalo přes 3,4 milionu kopií alba 21 v UK, a tím se stal nejprodávanějším albem 21 . století po překonání alba Back to Black od Amy Winehouse. Adele se také stala prvním umělcem, který prodal 3 miliony alb v UK za jeden kalendářní rok. Píseň "Set Fire to The Rain" se stala jejím třetím singlem číslo jedna v žebříčku Billboard Hot 100. Adele se stala prvním umělcem, který měl svůj album na první příčce v Billboard 200, v konkurenci s dalšími třemi singly.

Osobní život
V lednu 2012 bylo ohlášeno, že Adele chodí s charitativním podnikatelem Simonem Köneckem od léta 2011, kdy ho potkala. V červnu 2012 Adele oznámila, že s ním čeká dítě. Jejich syn Angelo se narodil 19. října 2012. Adele a Konecki podali stížnost na britskou fotografickou agenturu, která publikovala paparazzi fotografie jejich syna z rodinných výletů v roce 2013. Právníci, kteří pracovali jejich jménem v červenci 2014 přijali náhradu škody od společnosti.

Adele byla kritizována za svoji hmotnost celebritami, jako jsou Karl Lagerfeld a Joan Rivers, ale od mnoha jiných získala podporu konstatováním, že je šťastná s její hmotností a změnila by to pokud by to mělo vliv na její zdraví. V roce 2009 v rozhovoru řekla: "Líbí se mi vypadat hezky, ale vždy jsem dávala přednost pohodlnosti před módou. Nepovažuji tenké dívky za atraktivní. Buď šťastný a zdravý. Nikdy jsem neměla problém s tím, jak vypadám. Raději jdu s mými přáteli na oběd, jak do posilovny."

Adele je také feministka.

Nejznámější skladby:
Hello


Rolling In The Deep


Someone Like You


Send My Love (To Your New Lover)


Set Fire To The Rain


Galerie
       

Takže je na světě další článek o celebritách :D Snad se vám článek líbil a díky za každý like a komentář!

Au revoir
Sia Knight

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.