Life with Terka:D

Středí pedagogická škola-Jaké to je

Ahooj

Dneska jsem se pro vás rozhodla napsat článek o pedagogické škole. Jaké to tam je, co tam děláme a tak. Kdyby jste se chtěli zeptat na cokoliv jiného tak ráda odpovím, pokud to teda nebude až moc velké soukromí.


Tak pro začátek bych zvolila něco obecnějšího...jako třeba příjmačky a můj začátek.Na většině pedagogických škol se jako příjmačky bere pohovor. Tam se vás ptají na otázky typu: "Proč se hlasíš na tuto školu?" nebo " Řekni nám o sobě něco" a tak....U tady tohoto oni zjišťují vaše řečnické schoposti. Jak se umíte vyjadřovat, jak moc umíte ovládat stres.... Další část pohovoru bývá čtení. Dostanete neznámý text a nahlas ho přečtete a potom převyprávíte. Hodně často bývá zkouška z předpokladů. To znamená zpěv nebo hra na hudební nástroj, malování, tělocvik...ale to nebývá podmínkou. To si myslím že k začátku stačí, jistě to berte s rezervou, každá škola to má jiak a já tady píši buď o mojí škole a nebo jak všeobecně.


Když teda nastoupíte do prvního ročníku tak si myslím že to pro vás bude velký šok.Teda alespoň pro mně a většinu třídy to tak bylo. Obecně bych řekla že pajda je velký žrout času.Hodiny na sedm a dlouhé odpolední vyučování (není to samozřejmostí, ale co za školy znám tak to tak je). A kdyby to tím zkončilo. Jenže čím víc předmětů za den tak logicky toho po vás chtějí moc i doma.Já jsem se třeba na základce na písemky neučila a tady..jo i já jsem musela začít. Neříkám že se učím několik hodin to určitě ne, ale znám lidi ve třídě co nad tím sedí i 2-3 hodiky denně.


S tím souvisí i spousta předmětů, o kterých jste na základce neměli ani tucha. Pedagogika, psychologie, tím to ale nekončí pro někoho kdo v životě nehrál na žádný hudební nástroj to bude horší, ale ano přibyde i hudební nástroj klavír, pak flétna a pak kytara.A to nemluvím o písemkách z výtvarky a tělocviku. Komukoliv toto řeku hledí na mně jako na blázna.

No a když si tady toto všechno uvědomíte, tak přichází fáze, kdy si říkáte jaké velké zatmění a pobláznění jste muselí mít, když jste se na tuto školu hlásili.Toto všechno samozřejmě nemyslím zle. Já jsem ráda že na této škole jsem, jen je to takové těžší.


Teď chvilku o praxi. Tak nevím co vám moc říct. Ta mě čeká teprve teď v období maturit.Každopádně co by nebylo špatné vám sdělit že jsem na oboru předškolní a mimoškolní pedagogika. To znamená učitelka ve školce a v družite. Já jelikož jsem v prváku, tak mám praxi ve školce.No tím že učitelé nás ve školce celkem postrašili tak mám někde vzadu takový ten špatný pocit a strach. Taky budu tam poprvé.Ale tak něak všeobecně... jde o praxi, kdy vlastě nemusím ic dělat, pouze posloucha a pozorovat děti s učitelkou.Dělat si poznámky a tak...


Co bych vám ještě tak sdělali...no nevím

Chtěla bych vám poděkovat za přečtení tohoto článku a budu moc ráda když mi napíšete komentář. Zeptejte se co vás zajímá, na co jsem třeba zapomněla a nebo jestli by jste chtěli abych rozvedla ěkteré téma vic. Třeba hra na hudební nástroj, pedagogiku, psychologii a tak...


Komentáře

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Docela tě obdivuji. Mám školkového sourozence a když vidím tu jejich zlobivou třídu více jak dvaceti dětí a na ně jenom dvě učitelky... Já bych to nedala. A to mají skvělé učitelky, tento týden byli na pět dní na škole v přírodě tzn. 5 dní bez rodičů. Také jim stále vymýšlí nějaký program, choreografie k tanečkům, písničky, vyrábí s nimi, chodí s nimi ven, do ZOO, na houby, plavat (uhlídej si tolik dětí, když většina z nich plavat neumí)... Já bych na to za prvé neměla nervy a za druhé by mi po pár dnech došla inspirace na to, co s nimi dělat, vyrábět... A pak také se domlouvat s rodiči, kteří si myslí, že ví všechno nejlépe... Hodně tě obdivuji.

O tom, že musíš umět na pedagogice hrát na hudební nástroj vím. Psychologii máme i my na škole, ale zajímalo by mě, co se učí v pedagogice jako předmětu, tak bys o tom mohla napsat článek příště.

Jinak článek je velmi povedený, myslím, že tam jsou všechny potřebné informace pro lidi, kteří by chtěli na pedagogickou střední. smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

Terka2000: Já jsem na všeobecném gymplu, psychologii máme v rámci zsv (základy společenských věd). Asi to neprobíráme tak podrobně jako vy, ale nějaké ty základy jsme brali.

Jinak ať se ti na praxi líbí a můžeš pak napsat článek, jaké to bylo smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.