Life with Terka:D

Význam jmen

Význam jména Michaela

pondělí 19. října

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Tak jako jeho mužský protějšek pochází ze jména biblického apoštola Michaela. Vykládáme jako podobná bohu. Občas se používá také jeho zkrácená varianta Michala. Mezi obyvateli ČR velmi oblíbené. Domácí podoby: Míša, Miška, Michalka, Mišulina, Mišulka, Michaelka.

Jméno je to sice krásné, ale moc štěstí své nositelce nepřinese. Velmi učenlivá dívka či žena, které dal osud do vínku vyšší karmickou zátěž. Může se to projevit různě, některé z takto "postižených" dam mívají problémy ve vztazích, jiné nemohou mít děti, ač by si je moc přály, dalším se nedaří v jejich profesi, mnoho z nich na tom není dobře zdravotně a existují dokonce i takové případy, které si užívají všeho najednou.

Význam jména Dominika

úterý 4. srpna

Ženský protějšek k mužskému jménu Dominik. Pochází také z latinského "dominus", respektive ženského rodu "dominica", tedy paní nebo pánova. V českém kalendáři se stala poměrně oblíbeným jménem. Domácí podoby: Dominička, Domi, Nika, Nička, Domka.

Ženy tohoto jména bohužel nebývají v životě příliš šťastné. V jejich duši leží trápení, kterému ani ony samy příliš nerozumějí. Občas mívají neodbytný pocit, že se pohybují v bludném kruhu, z něhož není cesta ven. V pozdní dospělosti se mohou objevit zdravotní potíže, kterých nedokážou jen tak lehce zbavit. Nejlepší šanci na relativní klid má tehdy, zachová-li si určitou míru sobeckosti a pokusí se jen tak nezávazně proplout životem. Pomůže jí také to, že se naučí naslouchat radám ostatních.


Význam jména Markéta

pondělí 13. července

Ženské křestní jméno, které původně pochází ze staroindického "mandžárí", což znamená pupen nebo perla. Toto slovo přešlo také do řečtiny - margarites a následně do latiny - margarita. Významově vykládáme jako perla. V České republice velmi oblíbené. Domácí podoby: Markétka, Marka, Markytka, Markyta.

Ženy tohoto jména často prožijí svůj život v permanentní službě druhým. Často se v rámci svojí profese věnují práci se znevýhodněnými skupinami. Pokud je život zavane jiným směrem, alespoň štědře přispívají na charitu a samy se aktivně věnují různým neziskovým projektům. Ačkoli velmi touží po harmonii, v osobním životě většinou příliš šťastné nebývají. Jejich osud zmírní datum narození ve vodních znameních nebo v Kozorohu.


Význam jména Štěpánka

sobota 31. října

Ženské jméno, které pochází z Řecka. Bývá spojováno se slovem "Stephanos", jenž znamená věnec. Významově vykládáme jako ověnčená, korunovaná, případně vítězka. U nás běžně používáno, zájem o něj zůstává stabilně na přibližně stejné úrovni. Domácí podoby: Štěpka, Štěpa, Štěpuška, Štěpička, Štěpina, Štěpinka.

Většinou domácky založená, ke spokojenému životu potřebuje hodně citu, jinak bude značně strádat, což může vést až k totálnímu selhání v mnoha životních oblastech. Mívá neskutečné množství povinností, které ji vhání do stavu naprostého vyčerpání, někdy si ale za tento stav může tak trochu sama, protože se snaží všem pomáhat a málokdy dokáže říct někomu ne. Přátelé ji mají rádi pro její kamarádskou povahu.


Význam jména Lucie

neděle 13. prosince

Ženské křestní jméno pocházející z latiny. Jeho kořeny hledejme ve slově lux, což znamená světlo. Jeho význam zní světlá anebo zářící, v lidových pranostikách je naopak svatá Lucie označována za královnu noci. Už po mnoho let se drží na předních místech žebříčku oblíbenosti. Domácí podoby: Lucka, Lucinka, Lucina, Luca, Lucy, Lucinda.

Romantická duše, která miluje děti i zvířata a ze všeho nejvíc ji deprimuje pohled na lidské utrpení. Často se rozhodne pro studium humanitních věd nebo lékařství, pak se z ní stává úspěšná lékařka, psycholožka, pedagožka nebo sociální pracovnice, která si za všech okolností dokáže zachovat ke všem lidský přístup. Občas ji to táhne k umění, dobře se uplatní i v oborech založených na komunikaci.


Význam jména Magdaléna

středa 22. července

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Vykládáme jako magdalská nebo žena z Magdaly. Vychází z názvu starověkého izraelského města, které leželo na břehu Genezeratského jezera. Magdala ovšem v hebrejštině znamená také věž. V ČR se vyskytuje méně často, než by si zasloužilo. Domácí podoby: Magda, Majda, Magdalenka, Majdalenka, Mája, Madla, Madlenka, Magdička.

Žena pěkného zevnějšku, která má ovšem také příjemnou duši. Je velmi učenlivá a bez problémů se přizpůsobí všemu, co se v životě připlete do cesty. Jedině ve znamení Lva působí potíže, tam bývá většinou extrémně panovačná až nesnášenlivá. V mládí může být podobně jako její biblická jmenovkyně trochu přelétavá, ale v pozdějším věku se to srovná.


Význam jména Luisa

středa 19. srpna

Ženské křestní jméno německého původu. Stejně jako jeho mužská varianta pochází z germánského Hlutwíg, což lze významově vyložit jako slavný bojovník. Do českého kalendáře dostalo z francouzštiny. Je oblíbeným jménem zejména v evropských panovnických rodech. U nás se prakticky nevyskytuje.Domácí podoby: Lujzinka, Lujzička, Lujzina, Lu, Lujzi.

Jméno s výrazným nádechem francouzské elegance, které v sobě ale bohužel skrývá vysokou karmickou zátěž. Jeho nositelku čekají v životě ztráty, nehody i rozchody, bude potřebovat hodně podpory, aby ustála svou nelehkou životní cestu. Na druhou stranu, každá Luisa je velká bojovnice, která se jen tak nevzdává. Ve vztazích bývá velmi obětavá, své děti nesmírně miluje a její rodina je pro ni nade vše.


Význam jména Kateřina

středa 25. listopadu

Ženské křestní jméno nejednoznačného původu. Nejčastěji je spojováno s řeckým jménem Aikaterine, které vychází ze slova "kathará" a znamená cudná nebo počestná. Dále by mohlo být odvozeno od řeckého slova "hekateros", tedy osoba, jež dosahuje svůj cíl. V úvahu připadá i egyptský původ, pak bychom ho překládali jako koruna. Patří k nejoblíbenějším českým ženským jménům. Domácí podoby: Kačka, Kači, Kačenka, Káťa, Katka, Katuška, Katy.

Poměrně skromná, chytrá a učenlivá květinka, přidá-li ještě trochu píle, rozhodně to v životě někam dotáhne. Osud jí bohužel připravil nepříjemné zdravotní problémy, s nimiž se může potýkat celý život. Ani ve vztazích to není příliš růžové, rodinu většinou zakládá až po třicítce.


Význam jména Anna

neděle 26. července

Ženské křestní jméno hebrejského původu, které má dlouhou historii sahající až k biblickým příběhům. Vychází ze slov "chana" nebo "channah", tedy milostivá, milá, milostiplná. Podle Bible byla svatá Anna matkou Panny Marie. I dnes je stále patronkou mnoha lidí v nouzi, kteří ji prosí o požehnání. Jedno z nejoblíbenějších ženských jmen v ČR. Domácí podoby: Anička, Anka, Anča, Andulka, Nanynka, Aňa, Ančinka.

Opravdová žena, jemná, něžná a pečující duše. Své blízké většinou nesmírně miluje, často ale žije jejich život, místo aby myslela na ten svůj. Někdy přináší oběti, které po ní vlastně nikdo nežádá. Její osud bývá složitý, většinou je naplněn starostmi a prací a jen zřídka se jí podaří úspěšně vymanit z věčného koloběhu povinností.


Význam jména Denisa

pátek 11. září

Ženské křestní jméno, které pochází z řečtiny. Základem pro jeho vznik se stalo jméno řeckého boha Dionýsa, patrona všech vinařů. Vykládáme jako zasvěcená bohu vína nebo božské dítě. K nám se zřejmě dostalo přes francouzštinu. V poslední době zaznamenáváme velký nárůst jeho nositelek. Domácí podoby: Denča, Deny, Deniska, Deňule, Denda.

Skromná a citlivá bytost, jež svůj život obětuje práci pro druhé. Často však pro samé povinnosti zapomíná na to, že i ona má nějaké potřeby, které je nutné uspokojovat. Ačkoli bývá pro svou krásu velmi obletovaná opačným pohlavím, na muže velké štěstí nemívá a většinou skončí v náruči člověka, jenž dokáže bez sebemenšího uzardění zneužívat její dobrotu. Nakonec se s tím ale nějak poperou.


Význam jména Eliška

pondělí 5. října

Ženské jméno hebrejského původu. Vyvinulo se pravděpodobně ze jména Elíšéwah, které lze významově vyložit jako přísahám na svého Boha anebo Bůh je má přísaha. Může se však také jednat o domáckou podobu jména Elisabeth. Na české burze jmen jeho akcie v posledních letech stále stoupají. Domácí podoby: Eli, Elza, Líza, Elinka, Elča, Elis, Elina.

Zajímavá okouzlující žena, která si uchovává mladistvého ducha až do pozdního věku. Muži jí leží u nohou bez ohledu na to, zda je teprve kvítkem v rozpuku anebo už zralou ženou. Ona však svých předností nijak nezneužívá, spíš si chrání své citlivé nitro. Je na nanejvýš důležité, aby v dětství přijímala dostatek rodičovské lásky, jinak se ji nenaučí v dospělosti rozdávat ostatním.


Význam jména Adéla

středa 2. září

Ženské křestní jméno, které pochází ze starogermánštiny. Jedná se o zkrácenou variantu jména Adelheid, jež znamená vznešená, ušlechtilá nebo spanilá. Za posledních 10 let se jeho obliba více než zdvojnásobila. Domácí podoby: Adélka, Áda, Aduš, Adina, Adla, Adka, Adelinka.

Velmi energická bytost, která je plná emocí a citů. Dokáže vás milovat, ale i nenávidět s maximálním nasazením. Se svou dobrodružnou povahou se ráda a pouští do takových adrenalinových záležitostí, jimž by se slabší povahy raději vyhnuly. Protože je nesmírně inteligentní a učenlivá, nečiní jí nejmenší potíže uspět v jakékoli profesi. Nejlépe se uplatní v herectví nebo v právnických oborech. S přibývajícím věkem se její nezkrotný temperament výrazně zmírní.


Význam jména Adriana

pátek 26. června

Ženské křestní jméno, které pochází z latiny. Vytvořilo se z názvu města Adria (původně Hadria), což byla bývalá etruská osada nacházející se nedaleko Benátek. Vykládáme jako ta, která pochází z Adrie nebo zrozená v Adrii. U nás není příliš rozšířené, užívá jej něco málo přes šest tisíc žen. Domácí podoby: Adrianka, Adruška, Adřička, Rianka, Áďa, Adina.

Bojovnice, která se pere se životem za všech okolností. Přirozenou součástí její osobnosti je celoživotní touha po vítězství, díky níž na cestě za svým cílem nebere příliš velké ohledy na své okolí. Vládne jí Mars ve spolupráci se Sluncem, což z ní činí nepřebernou studnici zajímavých a neotřelých nápadů. Ve vztazích ale kvůli svojí svéhlavé povaze naráží spíš na problémy.


Význam jména Tereza

čtvrtek 15. října

Ženské křestní jméno, jehož původ není úplně vyjasněn. Nejčastěji se uvádí, že pochází z Řecka a vzniklo z názvu ostrova Thera nebo Therasia. Pak by znamenalo žena z ostrova Thera nebo Therasia. Další možnosti výkladu vycházejí ze slov "thera" (teplo, léto) nebo "téresis" (ochrana či záštita). Po sametové revoluci se rychle vrátilo do módy a svoji popularitu si udržuje i dnes. Domácí podoby: Terka, Terezka, Terinka, Teri, Rézinka, Terez.

Individualistka, která si dělá věci po svém, proto jí příliš nevyhovuje prostředí, v němž by příliš podléhala autoritám. Pokud se chce stát v dospělosti opravdovou osobností, musí na sobě tvrdě pracovat už od raného mládí. Své blízké velice miluje, ale někdy jim nedokáže naplno otevřít svoji duši.


Význam jména Barbara

pátek 4. prosince

Ženské křestní jméno, které stejně jako Barbora pochází z řeckého slova "barbaros". I význam je stejný, tedy cizinka nebo ta, jíž nejde rozumět. V této úpravě je oblíbené spíš v anglicky mluvících zemích, u nás se s ním setkáme opravdu výjimečně. Domácí podoby: Barbarka, Barunka, Bára, Bája, Baruška, Baruš, Bájinka.

Stačí jedno rozdílné písmenko a hned je to někdo úplně jiný. Neobyčejně silná žena, která toho hodně dokáže, má-li k tomu vytvořeny odpovídající podmínky. Umí být přirozeně obětavá a pečující, ale zároveň si dokáže uchovat i určitou míru zdravého sobectví, aby se mohla věnovat také svým snům. Její vystupování v sobě zahrnuje prvky jisté noblesy. Většinou si uchovává krásu a eleganci až do pozdního věku.

Význam jména Vendula

pondělí 6. dubna

Ženské křestní jméno slovanského původu. U nás se začalo používat teprve nedávno, dříve se jednalo o domáckou verzi jména Václava nebo protějšek mužského jména Vendelín. Václavu nomenologové významově vysvětlují jako slavnou (podobně jako mužské jméno Václav). Vendelín je naopak odvozen z německého slova "Wende", které je označením pro polabského Slovana. Domácí podoby: Vendulka, Venduška, Vendy, Vendulinka, Venda.

Jméno s vysokou karmickou zátěží, které své uživatelce přináší do života četné životní bloky a často také poněkud slabší zdraví. Vendula si může svou karmu značně snížit, pokud se rozhodne pomáhat slabým, nemocným či jinak potřebným. Nezáleží na tom, zda to bude prostřednictvím charity nebo profese, kterou si pro sebe zvolí.



Význam jména Gabriela

neděle 8. březena

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Významově bývá spojováno se slovy "gavrí" (silný muž) a "él" (Bůh). Překládáme jako boží hrdina nebo Bůh je mocný. Jeho obliba v posledních letech mírně stoupá. Domácí podoby: Gábina, Gábinka, Gabča, Gabka, Gabra, Gabrielka, Gabeška, Gába.

Krásná, chytrá a společenská dáma, která v životě vždycky najde uplatnění. Daří se jí ve studiu i v profesi, kterou si zvolí, v osobním životě je to ale o něco horší. Ačkoli navenek vypadá spokojeně, uvnitř je to velmi komplikovaná bytost, která má dost problémů sama se sebou, což se jejím partnerům zpravidla po čase přestává líbit. Pokud vůbec někdy založí rodinu, bývá to v hodně pozdním věku a často se sice vdá, ale zůstává bezdětná.


Význam jména Natálie

pondělí 21. prosince

Ženské křestní jméno latinského původu. Vytvořilo ze slovního spojení "dies natalis", čili den narození, narozeniny, přeneseně také den narození Páně. Původně jej dostávaly pouze dívky, které se narodily na Vánoce. Jeho historický význam dítě Vánoc se zachoval dodnes. Za posledních 10 let se zájem o ně zvýšil víc než pětkrát. Domácí podoby: Naty, Natka, Natuš, Natuška, Natálka, Natali.

Oslnivě svůdná kráska, která v průběhu svého života zlomí srdce nejednomu muži. Většinou nadmíru materialisticky založená, ráda se předvádí a ze všeho nejvíc touží po vysoké životní úrovni. Přestože působí navenek poněkud povrchním dojmem, v hloubi duše bývá nesmírně věrná, soucitná i čestná. Svoji rodinu miluje nade vše a nedá na ni dopustit.


Význam jména Vanesa

neděle 24. května

Ženské křestní jméno, které pochází z Irska. Jeho autorem je spisovatel Jonathan Shift, který ho vytvořil pro svou lásku Esther Vanhomrigh. Vzniklo jako složenina "Van" (Vanhomrigh) a "Essa", což je zdrobnělina Esther. Protože bylo vytvořeno uměle, nemá žádný význam. Název Vanessa také používají zoologové v latině pro označení rodu motýlů babočka. Domácí podoby: Vany, Vanka, Vaneska.

Ženy a dívky s tímto jménem bývají intelektuálně založené. Životem je provází neustálá touha po vědění a snaha dosáhnout osvícení. Zpravidla se jedná o velmi soucitné bytosti, které často pomáhají ostatním i za cenu vlastního nepohodlí. V mládí narážejí na spoustu překážek, jež se zdají být nepřekonatelné, v pozdní dospělosti ale naráz vyřeší všechny svoje problémy.


Jestli tu neake jmeno není napište mi do komentářu a udelam druhy díl

Komentáře

Irmule01(Černí vlci)

Děkuji, že jsi to sem přidala smajl už se těším na pokračování, ale chci ti jen říct, že jsi sem nemusela dávat ty jména, které už byly v magazínu smajl

Irmule01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.