Kakajíčko s Otys

Komerce a peníze YouTuberů! - Otakarčin názor


Vítám vás u mého dalšího článku. Konečně tu máme po sto letech další názorovku. 

 


Jen bych chtěla upozornit, že tahle názorovku bude delší, takže komu se to nechce číst, ať to prostě vypne.



V dnešním článku se budu zabývat komercí YouTuberů, reklamami v jejich videích, jejich platu apod., prostě takovým "běžným" životem YouTubera. 


Určitě každý z vás zná alespoň jednoho YouTubera, ať už je z Česka, Slovenska, Německa, Anglie, Ameriky, Švédska, Finska, Norska, Ukrajiny, Ruska... No prostě z jakékoliv země. YouTubeři si vydělávají tím nejjednodušším způsobem jakým můžou. A to je točení videí... Řekněme si na rovinu, že natočit video umí každý z nás. 

Vezměme si třeba Let's Playe... Je to něco, co byste dělali i kdybyste to netočili na YouTube. Ale proč to ti lidi točí? - Kvůli penězům, jelikož je to ten nejlehčí způsob, jak si vydělat... Ono opravdu není nic těžkého na tom si sednout za počítač, hrát Minecraft a občas k tomu říkat nějaké přiblblé komentáře. 

Když si vezmeme Gejmra... Gejmr má 562 videí a každé jeho video je Let's Play z Minecraftu. A když si to tak vezmeme... Tak ho v podstatě živí jedna pitomá hra. Řekněme, že má na všech videích průměr zhlédnutí 209 000 000. Takže za všechny jeho Let's Playe by mohl mít nějakých 209 000 dolarů, což je v přepočtu nějakých 5 225 000 korun (zaokrouhleme to na 5 000 000), takže cca 5 000 kč za jedno video... A kdybychom si vzali, že by točil každý den... Bylo by to 6 000 dolarů za měsíc AKA 150 000 korun. A řekněme si... 150 000 kč za měsíc je opravdu slušná cena. 

A když si to tak vezmeme... Vaše mámy, tátové, tety, strýcové... Dřou někde v kanceláři, v barumu, každý den zachraňují lidské životy atd. a mají za to nějakých cca 25 000 kč za měsíc. A pak si přijde někdo, kdo by mohl (neříkám, že má, ale MOHL) mít 150 000 kč za měsíc za to, že v podstatě nic nedělá? Tak tohle mi přijde opravdu smutné... Ale co už, to je prostě dnešní doba. 


Ale zrovna Gejmr není někdo, o kom bych tu chtěla nějak rozsáhle mluvit. 

Vezměme si třeba takového Fattyho Pillowa. Kája taky není zrovna někdo, kdo by měl videa, ze kterých bych se opravdu posadila na zadek. Část jeho videí je v podstatě něco jako moje série trapasů. Ale co je na tom smutnější... Mně za to nikdo peníze nedává a stejně ty články píšu, třeba jen tak abych někomu rozveselila den, ale kdyby to měl dělat Fatty jen tak pro potěšení lidí... Myslím si, že už by to nedělal. Myslím si, že ty peníze tam hrají opravdu velkou roli. A když se podíváte kolik vždycky natahá Fatty do svých videí reklam... A to ty videa mají třeba jen 14 minut. 


Jako promiň Kájo, ale...  8 reklam na čtrnácti minutové video? To je sakra hodně. 

Když si porovnáme Fattyho a PewDiePie (Ano, je mi jasné, že tyhle dva YouTubery nemůžu vůbec porovnávat, ale myslím teď z hlediska reklam...). PewDiePie má podobně dlouhé videa jako Fatty Pillow, ale nenatahá do nich třeba ani jednu reklamu a Fatty jich tam má hned 8. Ano, je mi jasné, že s tím, kolik má Pew peněz ty reklamy do svých videí tahat opravdu nepotřebuje, ale... stejně. 


A kolik tak asi může mít Fatty peněz z jeho videí? 

Takže... Fatty má 1 036 videí a s tím, kolik natahá do videa reklam... To bude sakra hodně peněz. 

Fatty má na všech jeho videích v průměru 160 000 000 zhlédnutí. A už jen za ty reklamy by mohl mít za rok nějakých... 16 000 dolarů, což není asi tak moc, ale... Když k tomu připočteme jeho plat, což je nějakých 160 000 dolarů = 4 000 000. Což už je opravdu velká částka... Tak by mohl mít za všechny jeho videa 4 016 000 kč. 


Pořád si myslíte, že jsou na tom YouTubeři "špatně"? A že si nevydělávají až tolik peněz...? (Ano, tyhle výpočty nejsou do chlupu přesné, ale je to tak nějak zhruba, kolik by mohli YouTubeři mít...) 


A i když si FattyPillow natahá do svého videa 8 reklam... Pořád to není tak úplně nejkomerčnější YouTuber. 

A ten, o kom se tu chci dnes bavit jako asi o nejvíc komerčním YouTuberovi vlastně ani není YouTuber, ale... YouTuberka. Teď už možná víte o koho se jedná a potom co si přečtete tenhle článek mi budete tvrdit, že vůbec komerční není, že už nepracuje s žádnými značkami, ale... Komerční prostě je a dříve hodně byla. Ale je to čistě můj názor, takže si vytvořte svůj obrázek na tohle... 


Ta YouTuberka, o které se chci bavit... Ano, správně. je to Teri Blitzen. 

Je tu video, které nahrála 22.5., tohle video zrovna není nějak komerční, ale... Ta podstata toho videa je prostě...

 

O ničem. Já upřímně v tom žádnou myšlenku prostě nevidím. Je to čistě jen krátké video o tom, že Teri neví jak se cítí, občas je smutná, občas je šťastná... Tohle mi prostě nepřijde jako plnohodnotné video. Myslím si, že video by vás mělo nějakým způsobem zaujmout.

Celé to video mi přijde na způsob 13 Reasons Why... Teď už jen můžeme očekávat video: 13 důvodů, proč se chystám zabít... Zřejmě málo lóve, nesnese hejty, neumí natáčet Musical.ly a... Terinka je z toho celá smutná. Takže jako další video od Teri čekejte: 13 reasons why I want do die.


Ale stejně... Tohle není to, o čem jsem se chtěla celou dobu bavit. 

 

Tohle je video ohledně toho, že Teri skončila s Bubbleology, o její komerci a nějaká další kravina.

Prvních asi 5 minut můžete vynechat, jelikož jsou tam sestřihy z předešlých Čaj s Teri.

Prvních pár minut jen kecání o tom, že děkuje nějakým lidem z Bubbleology, že tu pro ni ty 2 roky byli, že už jsou jako její rodina a další nepodstatné informace.

Pak tam kecá o tom, že ji velice naštvalo, že ji lidi hejtili za to, že spolupracuje s takovou komerční značkou jako je Bubbleology a že jí ta její "rodina" lhala o tom, že je BBLG jen chemický shit, takže se rozhodla skončit s nimi spolupráci... 

Další nepodstatné informace jakože končí tu svou sérii Čaj s Teri, že už nebude vyprávět o tom, kde byla v tu dobu a tu dobu, co dělala tam a tam apod. 

A konečně BUM! Povídá tam o tom, že chce skončit s komercí, které byla poslední rok a půl na jejím kanále... Prej je ale hrozně těžké odmítnout nabídku od vaší oblíbené firmy, abyste s nimi spolupracovali... A další nepodstatné informace...


Jde o to, že v tomhle videu konečně Blitzenová přiznala, že je (nebo spíše byla) KOMERČNÍ. A tohle je právě to, o čem se chci bavit. V téhle době je každý druhý YouTuber nebo YouTuberka komerční. 


Vezměte si, že Teri má v průměru 65 000 000 zhlédnutí, což dělá 65 000 dolarů nebo-li 1 625 000 kč za všechny její videa. Není to nejvíc ze všech českých YouTuberů, ale když si vezmete její komerci... Tak by dohromady mohla mít určitě přes 2 miliony korun a to už je hodně. Takže tady ta komerce hraje určitě velkou roli. 

A na to, že je Teri teprve 17 let, má opravdu dost peněz... 


A to jak říkala, že odmítnout nějakou značku, kterou má ráda, aby s ní spolupracovala, je těžké... Můžete mi vysvětlit co je na tom tak těžké? Ale tak... Kdo by nechtěl mít půlku Make-upových značek zdarma, že jo? 

Upřímně komerci nenávidím, být komerční dokáže každý... Ale pak se z toho hrabat už je trochu horší... 

Ale nemůžu si prostě pomoct. I když byla dřív Tereza komerční, měla stále lepší tvorbu než teď. Její tvorbu jsem nikdy nijak nesledovala, nejsem její fanynka, ale když jsem se podívala na její starou a novou tvorbu, tak... na plné čáře u mě vyhrála její stará tvorba. Protože minutové video o tom, jak se cítí je opravdu bullshit. 


Chtěla bych se ještě letem vyjádřit k jednomu druhu videí a pak konečně přejít na tu druhou část, kterou jsem chtěla probrat. 


Vtipy... Určitě každý máte rádi vtipy. Ať už je to černý humor, vtipy o Chucku Norrisovi, o blondýnách, Pepíčkovi, kameňáky atd. 

Vtipy jsou vůbec ten nejjednodušší způsob, jak si na YouTube vydělat. 

Asi nejznámější YouTuber, který točí sérii vtipů je Stejk. A řekněme si na rovinu... většinou je to takový cringe, že se na to ani nedá dívat... 

Jeho vtipy mají většinou 4 minuty a stejně do nich nacpe minimálně 1 reklamu. A teď už nemluvím jen o vtipech, ale ve většině jeho videích (ať už jsou to jakákoliv videa) na konci zmíní nějakou firmu nebo propaguje nějaký jejich výrobek... Samozřejmě, že to má zaplacené a nedělá to jen tak... Což z něj dělá dalšího komerčního YouTubera. Kde jsou ty roky, kdy si YouTubeři pomáhali, nepomlouvali se, nebyli komerční atd.? Dnes je každý/á druhý/á YouTuber/ka zaprodaný/á a akorát se hromadně pomlouvají. 

A to je právě to další téma, o kterém bych se chtěla tak trochu "ve velkém" bavit... 


Je to právě hejtovaní, dělání rozborů a názorů na ostatní. Je to jeden z nejlehčích způsobů, jak si vydělat. Ano, ano... Já taky dělám názorovky na ostatní, ale.... V tomhle případě je to úplně o něčem jiném. 

Fajn, kdybychom si vzali, že by byly peníze i za dělání článků na HPD... Můj průměr by byl cca 12 270 zobrazení (zhlédnutí), což je sakra málo... Takže za všechny mé články bych měla 12 dolarů, což je 300 kč... (Kdybych byla do chlupu přesná, tak... Měla bych 12,270 dolarů, což je 306,75 kč... Což bychom zaokrouhlili na 307 kč.) Za to bych si mohla koupit 2 náramky a vak by Teri Blitzen + nálepky od Gejmra... A těch zbylých 14 kč bych poslala Fattymu na streamu za jeho "plnohodnotná" videa". 

... Z toho vyplývá... Klikejte na moje články, abych měla na další věc od Blitzen! (Chtěla bych jejího soba za 400 kč, takže nezapomeňte klikat na mé články!) 



Ale teď zpět k věci. 

Dělání názorovek, rozborů a podobných věcí je opravdu jedna z nejlehčích věcí, jakou můžete natočit. V podstatě takové videa sledují jen malé děti nebo tupé ovce, které si na dané téma neumí udělat svůj názor. (Tak teď to vyznělo, že moje názorovky taky čtou jen malé děti nebo tupé ovce... #ZapojMozekOtakarko)

Ono opravdu není nic těžkého na tom 'zhejtit' pár malých kidů a říct to, co si myslíte o daném tématu... Proto to dělám i já, že jo... Když si to tak vezmete... Moje názorovky jsou ale také moje nejvíc hodnocené články a v době, když jsem s tím začala mi přišlo, že to nikdo nedělal, tak jsem s tím prostě začala... Ale tady na HPD to prostě nabírá takovou jinou myšlenku, podstatu... Prostě je to o něčem jiném, než když to natočíte na YouTube. S článkem na HPD si musíte dát práci, jedna názorovka mi zabere třeba i 3 dny... A to je to jen jeden pitomý článek. Ano, samozřejmě... S videem na YouTube si taky musíte dát práci, jako třeba s editováním atd. Ale zase na druhou stranu... Sednout si za kameru a kecat něco umí každý. Ono už je to taky o něčem jiném, když si sednete za počítač, dáte si CS:GO a u toho něco prostě kecáte. Další možnost je taky, že si prostě zapnete hru, natočíte to a až teprve potom k tomu vymyslíte nějaký text a prostě to k tomu přidáte až pak. Tohle je podle mě ten nejlehčí způsob, jak můžete dělat názorovky, 


Vezměme si asi takového nejznámějšího YouTubera, který točí názorovky, což je PeeetaaaTV. Jeho dřívější názorovky mě opravdu bavily. Jenže... Přijde mi, že teď se z něj stala další komerční ovečka. Dřív to dělal pro zábavu a protože ho to bavilo (koho by nebavilo hejtit kidy, že?), ale teď mi přijde, že už to dělá jen pro peníze... Péťa si nahrabal subscribers a views a teď na to prostě 'kaká'. Dělá to už jen proto, aby mu z toho káplo nějakých... Co já vím kolik si tak za to může vydělávat? Víte, co? Abych tu nekecala zase nějaké kraviny, pojďme si spočítat (už asi po 1552954665x) kolik si PeeetaaaTv cca vydělá... 

Petr má v průměru 23 000 000 zhlédnutí, za což by mohl mít nějakých 23 000 dolarů, což se rovná 575 000 kč... A řekněme si upřímně... 575 000 kč jen za to, že sedíte před kamerou a vykládáte nějaké kraviny... To opravdu není špatná cena... 



Ale co už. V dnešní době (Jop, už zase začínám s tou dnešní dobou...) je každý druhý člověk komerční a zaprodaný... Jenže ono to není jen lidmi. Je to celkově tou společností a vším okolo. V dnešní době jsou to právě YouTubeři, kdo ovlivňují nejvíce malé děti... Nebýt YouTuberů, je možné, že by dnešní doba nebyla taková, jaká je. YouTubeři jsou pro děti něco jako vzor. Tudíž se snaží je ve všem napodobovat, ať už je to jakákoliv kravina... A pak se podívejte, kam tenhle svět spěje... DO OMÁČEK. 

  

Ehm, jo.. Přesně tohle jsem měla na mysli! 

 

Závěr: Prostě jsem tímhle článkem chtěla říct, že v dnešní době je každý druhý člověk (hlavně YouTubeři) komerční a zaprodaný. A taky, že YouTuber je v dnešní době (tahle 2 slova už jsem použila asi po 5256x, ale... nevadí) nejvíce placené povolání. Takže pokud vám vaše máma pořád nadává, že jen sedíte za počítačem, tak... Řekněte jí, že tímhle si budujete kariéru milionáře! 


A jen... Koho by zajímalo, kolik má cca PewDiePie peněz... Je to cca 15 000 000 dolarů, což je 375 000 000, nemáte zač. 

 


Tohle je asi tak všechno, co jsem chtěla do tohoto článku napsat (možná jsem to i trochu přehnala). Už asi nemám co víc dodat, takže... Tohle bude pro dnešní názorovku všechno a budu se na vás těšit u dalšího článku, TAKOS! 


BTW: Nezapomeňte sledovat moje články, abych měla na sobíka od Teri Blitzen! 








Komentáře

Simka 333VIP(YOUTUBE A YOUTUBEŘI)

Omlouzvám se, nedočetla jsem to, ale......
1) GEJMR.... můj nej YT..... a ty ho dáš jako 1. příklad..... Achjo.....
Ono to není jen o tom minecraftu, mě tam baví hlavně jeho hlášky! Jo, fatty to dělá 100% pro peníze, ale GEJMR...... je dobrej. Je pravda, že vydělává hodně, ale ona je docela práce na tom dřít třeba i 20 hodin denně..... Natočit, sestříhat, upravit........

2) Já bych taky chtěla natáčet. Ale ne pro peníze, v dospělosti chci být právničkou, ale kvůli tomu, že let's playe z minecraftu bych ráda točila..... docela by mě to bavilo......

Promin, ale nesouhlasím. Jo, máme právo mít svůj názor, ale díky GEJMRovi se ze mě stala ta veselá holka co tu sedí..... Kdyby nebyl, tak bych pořád byla obětí šikany a celý den bych neměla co dělat (naše vesnice není vhodná ani na procházky -_-)

smajl smajl Sic si mi trochu pokazila úsměv, ale to je jedno...... Neva smajl

BYE smajl

Simka 333To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Otakarka El. Petřinská(Svěřování se,rady a zábav...)

Simka 333: Tak to se omlouvám (Vlastně nevím, proč bych se měla omlouvat za svůj názor, ale ok smajl), ale i kdyby byl na dvacátém, padesátém, sto dvacátém místě... Tak by tam stejně nejspíš byl. smajl Chtěla jsem vybrat nějakého YouTubera, který je známý díky jeho Let's Playům z Minecraftu a takový nejznámější YouTuber je právě Gejmr, takže tak.
A promiň, ale pokud někdo řekne, že video stříhá nebo celkově upravuje cca těch 20 hodin... Je to kravina. smajl Natočení videa mu trvá třeba nějakou půl hodinu, max. tak do hodiny..., sestříhání videa taky opravdu netrvá dlouho a prostě s tím celkovým upravením... Jak píšu, jsou to nějaké 2-3 hoďky. Dobře, kdybychom vzali, že by to teda byly nějaké 4 hodiny, což si myslím, že už i tohle je moc, tak... Fajn. Ale 20 určitě ne.
A... Taky bydlím ve vesnice, ve které se nedá nic dělat a taky jsem byla (a pořád jsem) obětí šikany - ale nechci tu ze sebe dělat nějakou chudinku, nebo tak něco... smajl ... Tak ty se díváš na Gejmra a já dělám svoje názorovky, každý máme odlišného koníčka. smajl
A teď nějak nechci působit nějak "nemile" nebo tak něco, ale... Já si myslím, že každý máme právo vyjádřit svůj názor, ať už je jakýkoliv. I kdybych si o ně myslela bůh ví co... Byl by to čistě MŮJ názor a ty ani nikdo jiný by s tím nemohl nic dělat. Promiň, ale prostě... Je to tak. smajl Taky mám několik oblíbených skupin, zpěváků, herců... Nevím čeho všeho ještě... A i když někdo řekne, že jsou to prostě bullshity, nedá se na to dívat, poslouchat to a nevím co ještě... Stále se mi to bude líbit, nebudu měnit názor kvůli nějakým lidem. A ani jim nemůžu za to vynadat, jelikož je to JEJICH názor. Já mám na danou věc názor svůj a ostatní ať si mají jaký chtějí. smajl
A to s tím úsměvem... Promiň, už jsem se ti omlouvala, ale prostě... Já v podstatě nemám za co, jak už jsem ti psala... Je to čistě MŮJ názor, takže tak... smajl

No, snad jsem ti ten den nepokazila až tak moc... smajl
Přeji příjemný zbytek odpoledne.
-Otys

Otakarka El. PetřinskáTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Katana-san(ANIME!)

No..přiznám se, že jsem to nečetla celé. Už ten začátek mi připadá přehnaný. Točit videa je jedna věc, ale točit dobře je věc druhá. Není jednoduché natáčet. Já sleduju právě LP a věř mi, že soustředit se na hru a sestavit smysluplnou větu je někdy obtížné. A k zaprodanosti? Všichni říkají, jak je třeba Johnny Valda zaprodaný, ale jeho videa jsou vtipná, drzá a to je to, co lidé chtějí sledovat. A ikdyž na něj nadávají, tak ho sledují a on z toho ty peníze má. Ale třeba Expla, Momu ani Tery nemám ráda vůbec. A když píšeš, že má Petr 575 000 korun, tak s prominutím píšeš blbost. Není to tak, že za shlédnutí dostaneš dolar. Vydělá mu to něco přes dvacet tisíc...hrubého (myslím), což je průměr. Btw...peníze z toho dostáváš až od 10 000 shlédnutí. Takže si myslím, že ikdyž to někdo dělá pro peníze a nějak to neovlivňuje kvalitu videí, tak to nevadí. Toto je ovšem můj názor. To předchozí jsou fakta. smajlsmajl

Katana-sanTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Otakarka El. Petřinská(Svěřování se,rady a zábav...)

Katana-san: Přijde mi, že Johnny to ze začátku dělal z legrace, ale teď... Přijde mi, že už to dělá jakoby "z donucení". Nemyslím to nijak úplně doslova, ale kvalita jeho videí jde prostě dolů. Na některé jeho staré švédské 3 jsem se ráda podívala, jelikož mě to bavilo, ale teď je mi trapně jen když to pustím. smajl Jeho švédské 3 (ty starší) byly jednu dobu nejsledovanějšími videy na cz/sk YouTube scéně, ale teď... Jeho tvorba jde do kytek. Přestalo ho sledovat několik jeho fanoušků a teď, když si pustím nějakou švédskou trojku, tak většinou začíná nějakým cringe vtipem, takže už pak ani nemám chuť se na něj dívat dál smajl Nejsou nápady, nejsou peníze... Takže se ani nedivím, že ta videa jsou taková, jaká jsou, ale... I kdyby zaprodaný nebyl, myslím si, že kdyby to měl dělat zdarma, tak by to prostě nedělal... A to většina YouTuberů, ale to už je věc názoru.
BTW: Pár YouTuberů ve svých videích říkalo, kolik peněz mají z videí, takže.... Když si dáš všechny ty informace dohromady, tak se dá jednoduše spočítat, kolik může mít peněz. Já neříkám, že ty počty jsou úplně přesné, ale úplně chybné taky nejsou. Samozřejmě, že za jedno zhlédnutí není 1 dolar, ale... Těmi 575 000 koruny jsem myslela, že tolik peněz by mohl mít za celou dobu, co je na YouTube, samozřejmě, že to nemá jen za jedno video... Za jedno video by mohl mít tak.... 5000 kč, záleží, kolik je tam zhlédnutí. smajl

Otakarka El. PetřinskáTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

bubleVIP(ANIME!)

Je pravda, že české youtube stojí za docela velký bobek (proto to také nesleduji), ale pravdou zůstává, že prachy nesmrdí. Pokud ale dělají reklamy na skutečně kvalitní výrobky, co by doporučili, tak to zas tolik vadit nemusí. Nic ale nevydrží věčně, proto za několik let můžou být někteří dnes slavní youtubeři znovu obyčejní lidé, po kterých ani pes neštěkne, protože je jejich dřívější "fans" přestaly sledovat =D.
Ale docela mě čtení tvého článku bavilo =D takže máš ode mne plusko =D.

bubleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Damaris HarrisVIP(Langustičky)

Moc hezky jsi to napsala. Já nemám ráda české youtubery, oproti jiným zemím nemají tak dobrou tvorbu, aby si mohli dovolit tam nacpat tolik reklam. Když jejich videa za něco stojí, jsem (byť nerada) ochotná nějakou tu reklamu přehlédnout...ale to je věc názoru.

Damaris HarrisTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Alexeia Lilian MoorováVIP

Dobře napsaný článek!
Já osobně sleduji jen pár YouTuberů (Kovy, Luboš, Lukefry) a pak BookTuberky (Marillee, Molly, Suzanne) a netvrdím, že nejsou komerční. Jsou. Ale pokud mají kvalitní tvorbu, nevidím důvod k tomu, abych je nesledovala.
Na Teri jsem dřív koukala ale tyhle její bullshity už mě fakt vytáčí a kašlu na ni.
Díky za Tvůj názor, Otakarko!

Alexeia Lilian MoorováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.