KagamineRinCZ

Typy učitelů

Článek ohledně rolí ve třídě se vám líbil, tak jsem se rozhodla udělat podobný, ale tentokrát na učitele. Vycházím hlavně z vlastních zkušeností, takže mi určitě napište, zda máte také nějakého učitele, kterého jste zde v popisu poznali, popř. jaké jiné ještě ve škole máte.

TONENÍMŮJPROBLÉMNÍK

Ten typ učitele, kterého učení moc nebaví. Obvykle si chce jen odučit své, a rychle vypadnout. Někdy si může povzdechnout, že se mu ani nechce učit. Když se omluvíte, že nemáte úkol, učebnici nebo sešit, ještě vám vynadá, že to není jeho problém, a že o to nezajímá, že je to váš problém. Stejně tak, když mu chcete něco říct nebo s ním něco řešit. Obvykle zareaguje velmi otráveně a podrážděně. Říká, že nemá čas, když chce někdo něco dovysvětlit, a nemá rád dotazy. Mnohdy si i naštvaně povzdechne, když se chce někdo na něco zeptat. Taková byla na základce moje učitelka občanky.

UČITEL KAMARÁD

Ten typ učitele, kterého mají obvykle všichni rádi, a který má přirozený respekt, přestože se ho nikdo nebojí. Látku obvykle vykládá zajímavě a poutavě, k žákům se chová hezky, a snaží se vše řešit domluvou. Dá se s ním domluvit na termínu písemky, na školním výletě, na opravě testů i na osobních věcech, pokud někdo něco potřebuje. Někdy je tento učitel málo přísný, ale obvykle se nesetkává s velkou neposlušností, protože se k děckám chová tak hezky, že i většina spolužáků má tu snahu se chovat alespoň trošku slušně. To byl náš třídní a učitel chemie, zeměpisu a přírodopisu.

MŮJ PŘEDMĚT JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ NA PLANETĚ!

Tenhle učitel je zažraný do svého předmětu, a nemá moc pochopení, pro to, že někdo jeho předmět nemá jako oblíbený nebo když mu nejde. Obvykle je na daný předmět odborníkem, ovšem očekává, že to budou i všichni ostatní. Dává hodně testů a úkolů, a nezajímá ho, že zrovna máte strašně moc jiných testů, protože jeho předmět je přece ten nejdůležitější, a kdo ho zdárně neudělá, tak určitě skončí v Albertu za pokladnou...

LIDOŽRAVÝ MEDVĚD

Tohle je ten typ učitele, kterého se většina třídy bojí. Má respekt, ovšem ne proto, že by ho děcka skutečně respektovaly, ale proto, že se ho každý bojí. V hodinách neváhá řvát, když se mu něco nelíbí, klidně děckám i nadává, když se jim nedaří, známkuje přísně, a nezřídka jsou všichni před jeho hodinou vyklepaní. 

BOJÍNEK

Tento učitel jako by se naopak on bál svých studentů. Neumí si sjednat respekt, neumí nikoho napomenout a nic vyřešit, studenti v jeho hodinách si z něj často dělají legraci, a on to neumí řešit. Když třída začne bučet, protože nechce nic dělat, někdy ho tím i udolají, aby se nic nedělalo. V jeho hodinách je obvykle rušno, protože si neumí sjednat pořádek.

KDO UMÍ, NEUČÍ

Tento učitel je opravdový odborník na svůj předmět. Je chytrý, a přesně ví, co učí, a co vysvětluje, bohužel je na daný předmět dobrý až moc. Tak moc, že neumí látku vysvětlit srozumitelně. Jeho výklad je až moc odborný a těžký, a nikdo mu nerozumí. Když pak třída pohoří u písemky, diví se tomu. Mnohdy vysvětluje stylem: ,, No tak tohle je takhle a takhle, to je jasný, a tohle takhle a takhle, to je lehký, to všichni víte, umíte..." Zkrátka, je skvělým odborníkem na svůj předmět, ale neumí učit.

ANGAŽOVANÝ

Tenhle učitel má svůj předmět i učení rád. Kromě toho se zajímá o své studenty. Možná až moc...Někdy se může až trochu moc angažovat na různých aktivitách, projektech a exkurzích, ze kterých je naprosto nadšený, bohužel třída s ním né vždy to nadšení sdílí. Snaží se předat co nejvíce, a látku obvykle vysvětluje docela zajímavě, jenže se až moc hrne do všeho, někdy toho chce moc, a někdy se plete i do soukromých věcí studentů. Myslí to dobře, a někdy je to ku prospěchu, jindy to může být otravné.

CHŮVA

Tenhle typ učitele se k žákům chová, jako by jim byly tři roky. I deváťáky bere jako malé děti, někdy může být milý a starostlivý, snaží se na žáky co nejvíce dohlížet obvykle jim říká ,,děti, dětičky, děcka..." má ale tendence se ke všem chovat, jako by byli nesvéprávní a bylo jim  pět let. Na všechno jsou moc malí, moc mladí, moc nezkušení...Někdy se ale může k žákům chovat jako k debilům. ,, Tomu ještě nemůžete rozumět, neběhejte tady nebo se zabijete a já půjdu do kriminálu, tam nepůjdeme, protože by se tam určitě někomu něco stalo..."

KÁŽE VODU PIJE VÍNO

Tenhle učitel vyžaduje po svých studentech přísnou disciplínu. Chodit do školy včas, chodit do hodin včas, úkoly nosit včas, učit se na testy...což by bylo zcela v pořádku, bohužel on sám žádná pravidla nedodržuje. Písemky nosí opravené později, než slíbil, a ani se neomluví nebo to nevysvětlí, do hodin sám chodí pozdě nebo si bere telefonáty, zkrátka on nemusí nic dodržovat, protože je učitel, ale žáci musí striktně dodržovat všechna pravidla, protože jsou v podřízeném vztahu.

KRÁL KOMEDIÁLNÍ SCÉNY

Tento učitel je fajn. Děcka ho obvykle mají rádi, vycházejí s ním, protože je umí zaujmout a rozesmát, i když trochu netradičním způsobem. Bývá s ním dobrá domluva, ale trvá na určitých pravidlech. Umí si získat pozornost, často třídu rozesměje různými hláškami a vtípky, někdy se chová více méně jako by byl součástí třídy. Obvykle má pro svou třídu plno zdánlivě nelichotivých přezdívek, jako loupežníci, rabiáti, zlobivci, divoši,...klidně řekne, že je prodá na maso, když budou zlobit, ale myslí to dobře a v žertu, a díky tomu ho má třída docela ráda, protože se s ním nasmějí a hodiny nejsou tak moc formální.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.