KagamineRinCZ

Temná stránka cosplay komunity - je to jako sekta

Cosplay. To je, když si lidé vytváří ( nebo i kupují) oblečení na určité postavy, často na anime postavy, ale bývají to také postavy herní, pohádkové, filmové nebo seriálové. 

V těchto cosplayích pak chodí na akce s tímto tématem spojené, dělají fotky a vide atd. Ti opravdu dobří, kteří ty kostýmy navíc úplně celé šijí, mohou soutěžit. 

Takže by jste asi řekli, že cosplay komunita bude plná zajímavých, možná trochu zvláštních, ale rozhodně kreativních a tvořivých lidiček, kteří mají rádi anime, mangu, vyrábění, šití, kreslení, styling paruk, práci s makeupem a vyrábění různých doplňků a věciček. 

To jsem si myslela také. A v jistém ohledu to tak je. Samozřejmě se tam spousta takových lidí najde! Ovšem...Realita celkově je o dost horší. Zvlášť česká cosplay scéna připomíná spíš nějakou šílenou sektu. Jistě, všude se najdou dobří i špatní lidé, a sama mám z cosplay komunity pár dobrých přátel a pár fajn známých a vím o lidech, kteří jsou nejen nesmírně nadaní umělci, ale také skvělí lidé. 

Ale jako každá komunita, i tahle má svou temnou stránku. Já sama cosplayer nejsem. I když mě za něj považují. A na jednu stranu to chápu, protože se lidem těžko představuje, že to, kdo jsem, a to jak se jmenuji a oblékám, je víc než jen kostým nebo umělecké vyjádření, že jsem taková i v reálném životě a pořád. Že jsem se tak narodila a třeba co se oblečení týče, že je to prostě můj každodenní styl :D 

A také bych nerada, aby mě někdo označoval za cosplayera už jen z respektu k těm, kteří umí vytvářet úžasné věci, zatímco to, co ušiju já, je dost katastrofa, o mé práci s make upem a parukou nemluvě XD 

Každopádně...proto, že na ty akce chodím, a proto, že mé oblečení skutečně vypadá jako kdyby to byl nějaký cosplay, a proto, že na mě nebo mé inkarnace jiní lidé cosplay dělají, jsem se mezi tuhle komunitu trošku nachomýtla. Nikdy jsem ale nechtěla patřit mezi ně v tom slova smyslu, protože to by ani nebylo správné,a  hlavně by to byla jen póza, tak či tak ale...Oni si to vyložili tak, že k nim patřím...A bohužel se ke mně podle toho začali chovat. 

V cosplay komunitě totiž platí dost nepsaných ale hodně šílených pravidel. Nebudu tady zabíhat do pravidel profi a soutěžních cosplayerů, protože i když jich pár znám, v téhle sféře jsem se nikdy nepohybovala a vím v podstatě jen to, co mi řekla kamarádka, která soutěží.

( ve zkratce ale...dělí se to tam na určité levely, a člověk z vyššího levelu by se neměl bavit nebo by neměl být vidět, jak se baví s někým z levelu nižšího. Už vůbec by se s takovými lidmi neměl kamarádit nebo chodit...) 

V této komunitě panuje napjatá atmosféra, každý soutěží s každým, ať už o pozornost, lajky nebo počet sledujících, neustále si navzájem konkurují a jdou si po krku. řeší úplné kraviny. Když někdo nemá kontaktní čočky nebo když nesledají něčí boty vhodné k tomu a tomu cosplayi nebo se jim nebude líbit vaše líčení, budou vám za to klidně nadávat ještě několik měsíců, veřejně vás ponižovat a pomlouvat ještě asi tak rok, dokud se nenajde někdo ,,horší" nebo dokud se ,,neproviníte" dalším podobným ,,zločinem". A výše zmínění věci v této komunitě zločinem jsou.

Záleží v podstatě na třech věcech. na vašem vzhledu, na počtu vašich sledujících na soc. sítích, a zároveň i na tom, kolik peněz na určité věci máte, a ještě možná tak na konexích. A pokud se komunitě jedna z těchto věcí nebude líbit, komunita vám to dá dost sežrat. 

Jeden pomlouvá druhého, jeden tahá špínu na druhého, překrucuje a vytrhává z kontextu co může jen,aby nějak poškodil ,,konkurenta." Takže, pokud jste dost dobří, ale váš nejlepší kamarád je také dobrý, ale hrozí, že by jste mohli být lepší, ...Nebuďte. Nebo o kamaráda přijdete a ještě vám ukousne hlavu nebo se postará, aby vám jí ukousl někdo cizí za něco, co jste ani neudělali.

Komunita vám postupně začne kecat úplně do všeho. Kdyby se jednalo jen o ty soutěžní nebo o nějaké profesionály, kteří se tím už třeba živí...ještě bych to brala, jenže tohle se děje i mezi lidmi, kterým vůbec o nic nejde, nesoutěží, a cosplay je v podstatě jen jejich volnočasový koníček. I tak vám ale komunita brzy začne diktovat, co máte dělat, jak se máte oblékat, s kým se máte nebo nemáte bavit, jak se smíte nebo nesmíte chovat, kde máte a nemáte dělat fotky a s kým, a dokonce i to, s kým ,,,můžete nebo nemůžete" chodit. 

Začalo to docela nevinně, když mi někteří členové této komunity začali říkat, co mám a nemám nosit. Protože mám to oblečení prý hnusné, špatné, co já vím...nemoderní, neznačkové...Už sama nevím. :D A to jsem ani nikdy nebyla členem...A bez ohledu na to, kolikrát jsem jim řekla, že nejsem jejich členka, se ke mně stále dál chovali, jako kdybych byla.

Pak mi chtěli diktovat co mohu a nemohu přidávat na soc. sítě. Pak se jim dokonce nelíbilo mé jméno a pokoušeli se mi diktovat, jak se můžu nebo nemůžu jmenovat. Pak si dokonce vymysleli, že se jim nelíbí má identita. Prostě že bych se měla komplet předělat a začít vydávat za někoho jiného. A vrchol byl, když se nám s Lenem snažili namluvit, že spolu nesmíme chodit, a že bychom se neměli držet za ruce na veřejnosti :D

Takže ano, tímhle vším jsem si tam prošla, a to jsem ani nebyla členem. A mohla jsem milionkrát říct, že nejsem jedna z nich, že je nemusím poslouchat, protože nemám potřebu k nim patřit, a že nechci ani jejich uznání, ani respekt, ani obdiv, a že když se jim nelíbím, ať mě prostě nesledují. Jenže to nikdo z nich neudělal. Nikdo z těch, kteří mě údajně tak moc nemají rádi, se mnou nepřestali zabývat. Zvláštní. Nadávali mi a tvrdili, jak mě nesnáší, a přitom se mě i Lena zuby nehty snažili držet v té jejich povedené komunitě :D Dyť říkám, jak nějaká šílená sekta, která potřebuje nabírat nové členy a nikoho jen tak nepustí. 

A pak mě dokonce někteří začali kopírovat, kopírovat mé uživatelské jméno, popisky atd... :D No... co nadělám. Jen je smutné, že spousta pro mě úplně cizích lidí měla takovou tendenci mi říkat, jak mám žít, přitom se ani nikdy nesetkáme, a když jsem je neposlechla, začala kyberšikana. Cosplay komunita své členy hodně šikanuje na netu, nic jim neodpustí a každou ,,chybu" jim dá pěkně sežrat. Ale v mém případě už to přerostlo někam jinam, protože tihle konkrétní lidé si vzali za terč člověka zvenčí, který s nimi nemá nic společného.

Závěrem:

Všichni cosplayeři nejsou špatní, a velká spousta z nich jsou skvělí umělci, kteří tvoří neskutečné, úžasné věci, ze kterých jen přechází zrak. A to i ti, kteří mají hooodně zkaženou povahu a jsou totální hajzlíci. I ti jsou někdy úžasní umělci. Stejně tak se tam najde spousta fajn lidí, spousta úžasných, v pohodě lidiček, kteří neřeší kraviny a prostě si jen tvoří a baví se, ale má to i svou temnou stránku. A bohužel...co tak vidím, je to jen a jen horší. 

Takže pokud jste uvažovali, že by jste začali cosplay dělat, směle do toho, ale dejte si obrovský pozor na tamní lidi! 10x si prověřte, než se s někým začnete bavit a nenechte si je vlézt pod kůži. Nedovolte, aby vám začali pomalu diktovat celý váš život. Jeden den vám řeknou, že se máte jinak nalíčit, a bude se to zdát jako dobře míněná rada, a další den vám ,,zakážou" vašeho přítele a nejlepší kamarádku, ,,přikážou" smazat účet a za jednu trčící nitku z kalhot vás veřejně vyvěsí  zlinčují. 

Komentáře

monstr haajVIP(Svět Fantazie ^^)

V komunitě se pohybuji od roku 2018 a nikdy jsem se nesetkala s tím, co tu popisuješ. Možná jsi jen natrefila na špatné lidi.
PS. buď ráda, že se ti vyhnula komunita LARPerů. To jsou teprve kritici...

monstr haajTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.