KagamineRinCZ

JAK SE VYPOŘÁDAT S ANTIDEPRESIVY ATD.

V dnešní době neustále roste počet lidí, kteří končí na nějakých práškách ,,na hlavu“, na antidepresivech, prášcích na spaní atd. Proto jsem se rozhodla udělat tento článek, kde si odpovíme na nejčastější dotazy ohledně těchto léků. Nejsem doktor, takže to nebude z lékařského hlediska, ale spíš s uživatelského. Protože sama beru nějaké léky od devíti let, a psychické problémy mě trápí prej už od narození. Za tu dobu jsem už vyzkoušela hodně léků a aktuálně mám nastavenou vhodnou léčbu, ale vždy tomu tak nebylo. Proto alespoň z vlastních zkušeností popíšu to, co by jste možná chtěli vědět, pokud máte nějaké takové léky také začít brát.


NESTYĎTE SE!


Především chci říct, že pokud někdy v životě na nějakých takových lécích skončíte, není se za co stydět! Jsou to léky jako každé jiné. Takže se vůbec nenechte vyvádět z míry nějakými stigmaty, které v této společnosti stále převládají. To, že berete léky na nervy, spánek nebo na deprese z vás nedělá automaticky nějakého blázna. Lidi často mate ten pojem ,,duševní nemoc“, jak se psychickým nemocím říká, ale ve skutečnosti tyto problémy způsobuje něco v mozku, a mozek je stejně jako srdce, játra nebo ledviny, náš orgán. A někdo holt bere léky na imunitu, někdo na žaludek, někdo na játra, a někdo… vlastně na mozek.


KDY POTŘEBUJU LÉKY?


To je otázka, která vás asi napadne jako první. Skutečně léky tohoto typu potřebuji? Je to už nutné? Já samozřejmě nejsem doktor, to až lékař vám nejlépe řekne, zda je potřebujete, nicméně z vlastní zkušenosti vám vyjmenuji situace, o kterých si myslím, že když u vás nastanou, měli by jste léky minimálně zvážit nebo se poradit s lékařem:


DLOUHODOBÉ PROBLÉMY SE SPÁNKEM


Pokud už dlouhou dobu špatně spíte, a to tak, že jste kvůli tomu permanentně nevyspaní, může to být vážný důvod k tomu, abyste něco na spaní dostali. Pokud pravidelně usínáte třeba tři hodiny poté, co si jdete lehnout nebo později, nespíte téměř vůbec, nebo se budíte co půl hodiny, i když k tomu není zjevná příčina, a takhle je to každý nebo skoro každý den, je na místě léčbu zvážit. Život na lécích není nikdy ideální řešení, ovšem bez spánku se také žít nedá…


MÁTE DEPRESE


Někdy je těžké rozlišit depresi od špatné nálady nebo špatného období. Na internetu najdete spousty definic deprese, co přesně máte splňovat, a jak přesně dlouho to musí trvat, aby to už deprese byla, nicméně…
Pokud jste už nějakou dobu věčně skleslí, smutní, je vám jen do pláče, nic vás nebaví, máte pocit, že nic nemá smysl, do všeho se musíte nutit, z ničeho se nejste schopni radovat, necítíte se dobře a vyčerpává vás to, a trvá to déle jak dva týdny nebo se to pravidelně vrací, tím spíš, když pro váš smutek není vážný důvod, pravděpodobně tam nějaký problém bude, a není normální se takhle cítit pořád.


MÁTE ÚZKOSTI A CHRONICKÝ STRES, KTERÝ UŽ NEZVLÁDÁTE


V životě každého z nás může nastat stresující období, kdy máme nervy na dranc a jsme napjatí jak struna. Zkouškové, maturita, písemky, když nás vyhodí z práce, soutěže, problémy v rodině, první problémy ve vztahu…
Ale pokud se cítíte už dlouhou dobu v neustálém stresu a napětí, ke kterému není neustálý důvod, nebo důvod je, ale vy tyto důsledky prostě nezvládáte, hroutíte se nebo máte dokonce panické ataky, kdy se sesypete a nemůžete dýchat nebo když vám chronický stres způsobuje i fyzické potíže, jako bolesti hlavy, nevolnost, průjmy, křeče, bolesti zad nebo cokoli dalšího, opět to není v pořádku.


VELKÉ STŘÍDÁNÍ NÁLAD:


Zvlášť my holky umíme být pěkně náladové :D A v pubertě…kdo nejsme někdy náladový jako prase XD Tady je opravdu potřeba odlišit náladovost jako vlastnost, a náladovost, která už může být příznakem psychických problémů.
Pokud se už dlouho vaše nálady mění z minuty na minutu bez náhlé příčiny nebo býváte z ničeho nic strašně smutní, vyděšení, pak následně až euforicky šťastní, máte pocit, že jste nejlepší a zvládnete vše, další den se ale hroutíte smutkem a máte pocit, že je vše špatně, do toho začnete být strašně vzteklí a agresivní, a pokud tyto nálady nedokážete nijak krotit a ovládat, opět už se může jednat o vážnější psychický problém.


BLUDY, HALUCINACE,PARANOIA…


A samozřejmě by jste měli brát léky, když se u vás projevují tyto vážné příznaky, jako slyšení hlasů, paranoia, nesmyslné psychozy, kdy máte pocit, že vás nahradil dvojník nebo že máte ve skříni vraha :D ( trochu to zlehčuju, ale snad se chápeme)


BUDU MUSET BRÁT LÉKY NAPOŘÁD?


Pokud se jedná jen o blbé období, které v danou chvíli bez léků nezvládáte, ale jinak jste zdraví, z největší pravděpodobností opravdu ne. Lékař vám je dá jen na čas, kdy potřebujete tuto pomoc, a pak budete nejspíš fungovat bez léků, jen co se situace nějak vyřeší a stabilizuje.
Pokud ale trpíte nějakou vážnější psychickou diagnózou, jako je hraniční porucha osobnosti, bipolární porucha, schizofrenie nebo těžká insomnie ( nespavost) pak je možné, že budete muset být na lécích celý život.


JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ VEDLEJŠÍÍ ÚČINKY, A JAK DLOUHO BUDOU TRVAT


Každý, komu nasadili nějaké takové léky, si ze začátku prošel tím svinstvem, kterému se říká zvykací období :D A já nebyla vyjímkou. Bude samozřejmě chvíli trvat, než si na léky zvyknete, a než vám začnou zabírat, a možná jich budete muset zkusit více, než se najdou ty pravé, a bude to těžké, nicméně tohle martýrium stojí za to.
Správně by měly vedlejší účinky postupně ustupovat a vymizet do měsíce až dvou. Pokud se ani po dvou měsících nelepší nebo se zhoršují, pravděpodobně vám tyto léky nesedí, a lékař by je vám měl pozměnit. Nicméně v prvních dnech, možná týdnech je normální, když se objeví zvýšená únava, podrážděný žaludek, bolest hlavy, nevolnost, otupělost, zavodnění a kolísání krevního tlaku nebo bušení srdce.


JAK POZNÁM, ŽE MI LÉKY NESEDÍ, A JE TŘEBA BRÁT JINÉ?


Právě tak, že neustupují vedlejší účinky. Ty by se měly zmírnit po prvních dvou týdnech a do měsíce až dvou postupně vymizet. Pokud i po dvou nebo třech měsících zaznamenáváte:
• Že se problém nezlepšuje nebo se dokonce zhoršuje
• Problémy se vstáváním, že i když spíte třeba 8-9 hodin, máte ráno velký problém vstát nebo nemůžete vstát a proberete se až někdy odpoledne
• Nevolnost, zvracení, bolesti břicha
• Migrény, bolesti hlavy
• Malátnost, velkou únavu
• Přibírání na váze a na centimetrech, přestože jste nezačali jíst více nebo nezdravě
• Zavodnění, tedy i zvýšenou hmotnost, otoky, nateklý obličej
• Vyrážky, pupínky a kopřivky
• Velmi silné bušení srdce
• Ztrátu zájmu o sex ( teď to řeknu bez obalu) neschopnost se…udělat, impotenci
• Velké hlady a chutě nebo naopak nechutenství
• Problém mluvit a jasně uvažovat


Pak vám tyto léky nejspíš nesedí, a je třeba napsat jinou účinnou látku. Správně by všechny tyto symptomy měly odejít a není normální je ani na lécích mít pořád.


PŘIBÍRÁ SE PO ANTIDEPRESIVECH?


Samotná antidepresiva nemají kalorie, takže by se po nich přibírat nemělo. Neměla by ani nijak zpomalovat metabolismus. Nicméně ze začátku se může stát, že něco přiberete kvůli tomu, že zadržíte větší množství vody, to by se ale mělo samo spravit do těch dvou měsíců. Po některých lécích ale mají lidé hlady a chutě, a začnou se strašně cpát, a pak přibírají, nicméně tohle je právě ten vedlejší účinek, který signalizuje, že je něco špatně, správně by jste po lécích přibrat neměli, je to znamení, že tyhle léky asi nebudou to pravé.


JSOU NÁVYKOVÉ?


Některé léky ano, třeba léky typu diazepam, ty se ale nepíší dlouhodobě, dávají se obvykle jen na akutní stavy a nepředepisují se déle, jak na dva týdny ( nebo by to tak mělo být). Správně by vám lékař neměl na dlouhodobé užívání dávat léky, které jsou návykové, a obvykle se tak neděje.


PS: Mít psychické problémy a brát léky sice není ostuda, nicméně na tom není ani nic zajímavého. Nedělá vás to cool, ani zvláštní, ani záhadné…Psychická nemoc je nemoc. Není to nic pozitivního a nic, o co by kdy stál člověk, který reálně tyto problémy má!


Tak snad byl tenhle článek k něčemu prospěšný. Upřímně všem přeju, aby žádné takovéhle léky brát nemuseli a nemuseli navštívit psychiatra, ale pokud se tak stane, nebojte se nechat si pomoct, protože spousta psychických problémů se dá řešit, a díky správné léčbě můž relativně normálně fungovat i člověk, který by jinak byl zralý na svěrací kazajku

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.