KagamineRinCZ

Jak se učím tanec

Tanec je neodmyslitelnou součástí mého života :3 Asi nic nemiluji tolik, jako tanec. Když tančím, cítím se krásná, volná, a plně sama sebou. Přirovnala bych to skoro až k létání. Ale někdy je to pěkná dřina. Takže v dnešním článku vám povím, jak trénuju, a jak se natáčí taneční video:

Tancuju vlastně s přestávkami už od malička, ale kvůli jedné nemoci, kterou jsem si procházela, jsem musela mít tříletou pauzu...A loni kolem prosince ( 2020) jsem se k tanci zase vrátila, a tentokrát jsem se do toho obula víc, než kdy jindy, a začala trénovat denně. 

Učím se sama doma. Podle videí. Tance se učím podle vocaloid PVček, někdy podle vocaloid dance hologramu. Ale choreografie beru z těch PVček, i když k některým písničkám přímo tanec není, takže jsem dělala vlastní choreografie...O tom později. 

Když se učím choreografii, která je daná, je to o něco jednodušší. Protože nemusím nic sama vymýšlet. Ovšem to PV je dělané pro někoho, kdo má 152 centimetrů, a já mám 172cm, takže je logický, že některý kroky jsou trošku problém, protože s mýma dlouhýma nohama je těžší to stíhat, navíc ty tance jsou občas fakt hukot, takže si sem tam nějaké kroky trošku upravím, aby mi seděly...Ale většinou se to snažím napodobit přesně. 

Trénuju 5x týdně dvě hodiny denně a 1x týdně hodinu. Ano, takže dvě hodiny, a v pátek hodinu denně. V sobotu mám volno s tím, že každý měsíc se točí taneční video, takže...někdy nemám volno XD 

Videa vychází každý měsíc, takže každý měsíc jeden tanec ( Tance můžete najít na mém instagramu, kde je těch videí opravdu hodně, a od podzimu je přidáváme na youtube, kde taktéž najdete několik nejen mých tanců, ale i tři taneční videa, která jsme dělali s Lenem - kdyby byl zájem, hodím vám se odkaz)

To znamená, že na každý tanec mám zhruba měsíc, s tím, že občas mám i dva tance za měsíc, a to se pak učím současně. 

Z toho vyplývá, že trénovat se musí opravdu denně. Škola mi každý den začíná v 8 ráno...A protože by bylo velmi náročné po škole trénovat dvě hodiny v kuse ( když do toho musím ještě i cvičit) tak první tréning mám v pět ráno. Takže vstávám každý den v pět, a v 5:20 už jsem obvykle nachystaná v tančírně ( kterou mám doma z volného pokoje) a půl hodiny trénuju ráno. 

Pak odpoledne - k večeru po škole další hodinu a půl. V neděli to odjedu obvykle celé odpoledne. Takže neděle až čtvrtek 2 hodiny, v pátek hodinu. S sobotu volno, pokud se netočí. Ale i když se točí, obvykle je to do půl hodiny hotové.

Vzhledem k náročnosti tanců se opravdu nevyplatí tréning vynechat, pokud chci podávat nějaký výkon, takže jsem zvyklá trénovat opravdu vždy. Odtančila jsem i s horečkou, se střevní chřipkou, když mi bylo jinak zle, když jsem moc nespala...Je to trošku sebedestruktivní, ale jsem tak zvyklá. Jen díky téhle disciplíně jsem se za ten rok dostala tam, kde jsem předtím nebyla za několik let. 

Ale rozhodně bych vám tenhle režim nedoporučila, pokud není tanec vaše obří vášeň. Na druhou stranu, každá baletka, která trénuje 6 hodin denně, by se mi vysmála...ale faktem je, že to není zdravé. Záda mám věčně v pytli, na lýtkách spazmy...A vím, že se do třiceti asi celkem oddělám, ale počítám s tím, a stojí mi to za to <3 Je to můj život :33 

S tím se samozřejmě pojí i každodenní protahování, a cvičím na břicho a na záda, kvůli středu těla, a pravidelně i rozsahy na nohy. Takže toho pohybu je fakt hodně XD Jak říkám, pokud to není váš život, nedělejte to takhle, není to nic zdravého, ani tak neustále přecházet nemoci, ovšem tanečnice moc na výběr nemají...Pokud chcou být dobré...Tak je to asi i ve sportu. 

No, a jak se dělá takové taneční video...

Když jsme je dělali společně s Lenem, bylo to těžší, protože Len netancuje, to znamená, že jsem mu jeho choreografie musela upravit a zjednodušit. Len má talent, na rozdíl ode mě. Ale nemá tu píli. Takže bylo třeba vzít kroky z vocaloid tanců, a zjednodušit je. Takže jsem mu vlastně musela udělat novou choreografii. Do toho se naučit svou. A pak jeho naučit tu jeho choreografii. A pak společné pasáže sladit s tím, že jsem ho to u toho musela učit :D A do toho jsem se ještě učila svůj tanec, takže jsem vlastně ráda, že už dál tancovat nechce :D Né, to né, bylo to úžasný, ale dlouhodobě by se to takhle táhnout nedalo.

Teď už tančím jen já. Pokud je na to počasí, natáčíme venku.

I když...když jsme točili naše první video, bylo venku 6 stupňů, a já na sobě měla letní šaty...Málem mi umrzl zadek :D Zase naopak, když jsem natáčela tanec, na který jsem měla paruku, teplou mikinu a punčochy, bylo přes 30 stupňů... V životě mi pot tak nestříkal z uší XD Takže to opravdu ne vždy je sranda. Je zvláštní, že lidé vidí až výsledek...ale už ne to všechno, co za tím je. 

Pokud je počasí fakt špatné nebo mrzne, videa natáčíme doma, právě z té tančírny. Len nastaví stativ a kameru, a já prostě odjedu tanec. Taneční videa nestříháme, takže musím odjet celý tanec správně. Je fakt ,,skvělé", když v posledních pěti vteřinách udělám chybu, a musí se jet znova XD Někdy se  video povede napotřetí, někdy třeba až na po osmé. Jednou spadne kamera, pak mi spadne paruka, pak zjistím, že mi v poslední otočce koukal celý zadek, pak udělám 3x chybu...No divočina XD 

Jakmile odtančím zcela správně, video si vezme do parády Len, přidá externě hudbu, popřípadě nějaké malé efekty, přidá naše intro, titulky...A ve smluvený čas ho nahraje na youtube. Videa na instagram jsem si nahrávala sama na mobil, ale od doby, co na instagramu není funkce IGTV to nemá smysl protože instagram teď celé video rozostří, znehodnotí, posune, zkazí zvuk...a to je potom velká škoda, vzhledem k tomu, kolik je za tím práce. Takže od teď nahráváme videa na youtube. Len je moc šikovný, a nejen že umí krásně stříhat, ale umí přidat i skvělé efekty, a na videa od něj je opravdu radost se dívat! O to víc se snažím, protože mu chci tu práci usnadnit co nejvíc, a chci náš, vlastně primárně jeho youtube kanál dobře reprezentovat. Zaslouží si to. 

Pokud k tanci není choreografie, musím jí udělat. Začnu tím, že si nasadím sluchátka, pustím danou písničku, a jdu ven. Za procházce s hudbou se mi obvykle v mysli začnou samy tvořit taneční kroky. Následně pak doma zkouším, zda skutečně sedí do hudby, a zda je zvládnu, a jak. To obvykle tak dva týdny trvá. Pak už to jen trénuji.

Vždycky zhruba po týdnu nebo dvou, kdy už tanec trošku umím, se při tréninzích nahrávám na mobil, a následně si to musím pustit a zjistit, kde přesně dělám chyby, a jaké. Nebo jak dané kroky vypadají, zda opravdu byly správně, zda to nevypadá neohrabaně, zda mám ruce, záda, nohy, prsty atd ve správném úhlu. To mi zabere večer tak maximálně čtvrt hodiny...

Stíhat tohle se školou je někdy opravdu nesmírně náročné, z toho důvodu mi opravdu nezbývá čas na to chodit moc ven s přáteli, sledovat filmy nebo mít ještě nějaké jiné koníčky, i když je mám, ale nemohu se jim věnovat naplno. A jak už jsem napsala, bolesti zad a křeče v lýtkách jsou občas docela síla, ale stojí mi to za to :3 Nic mě nebaví tolik, jako tanec. Jsem na něm vyloženě závislá. A na druhou stranu, je krásné vidět, jak se člověk velice pomalu a postupně, ale přece každý měsíc zlepšuje. 

Jsem strašně moc vděčná, že mám tu možnost tancovat. že vidím, že slyším hudbu, že mám obě nohy, a že už nejsem natolik nemocná, abych nemohla tančit. Jsem vděčná za každý den, kdy mohu tancovat. Uvědomuji si, jak velké mám štěstí :33 že můžu dělat něco, co miluji. Sice se nikdy nebudu moct tancem živit, ale i tak je to pro mě víc, než jen koníček :3 Je to druhý dech x3

A co vy? Co vás baví? Co máte rádi? Napište mi to. :))

Tancujete někdo také? 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.