KagamineRinCZ

Jak se naučit učit se

Ahoj lidojedi, dnes se budeme bavit o tom, jak se efektivně učit. Ve škole mají z pravidla úspěch tři typy lidí:

. TI, KTERÝM TO OD PŘÍRODY JDE, A KTEŘÍ SI VŠECHNO HODNĚ PAMATUJÍ

. TI SE ZDRAVÝM SELSKÝM ROZUMEM A KLIĎASOVÉ, KTEŘÍ NIKDY NEZAPNIKAŘÍ, A CO NEVÍ, SI V KLIDU ODVODÍ.

. TI, KTEŘÍ DO ŠKOLY DŘOU JAKO MOUROVATÍ.

Ale paradoxně existuje ještě jedna kategorie, a o té se dnes budeme bavit - TI, KTEŘÍ SE UMÍ UČIT EFEKTIVNĚ. 

Jedna věc je šprtat se jako o život, a jedna věc je učit se tak, aby to k něčemu bylo, i když nebudete trávit celý život nad sešity. Hodina opravdu efektivního učení je totiž lepší, než tři hodiny bezduchého čtení textu, na který se nesoustředíte. Nebudeme to okecávat, jdeme rovnou na ty tipy:

DÁVEJTE VE ŠKOLE POZOR:

Už jen tím, že budete dávat pozor v hodinách, toho hodně pochytíte. V té škole stejně musíte sedět. Tak, když už tam musíte trčet, ať to alespoň k něčemu je. Na chvíli odložte ten mobil, koukání z okna a nenápadné hovory se spolužákem, a raději se zaposlouchejte do toho, co ten exot před tabulí říká.

Někdy to může být těžké, když je učitelův výklad nezajímavý a špatně srozumitelný, ale zkuste ze své pozornosti vydat maximum a dávat pozor. 

NECHTĚJTE NEREÁLNÉ CÍLE

Pokud vám škola prostě nejde, a máte čtyřky, nečekejte od sebe, že budete mít za týden jedničky. To byste se z toho zbláznili. I pokud se dostanete na trojky, bude to úspěch. Stejně tak pokud vám nějaký předmět fakt nejde a sotva ho zvládáte, nedávejte si za cíl, že budete mít na vysvědčení jedničku. A pokud to od vás čekají vaši rodiče - SMŮLA! To se nejspíš nestane. 

Spíš se zkuste sami zamyslet nad tím, kde ty známky opravdu můžete zlepšit, kde se vám jenom nechce, a kde máte fakt nějaký reálný mantinel, kvůli kterému to nikdy nebude žádná sláva ( Někomu zkrátka nepomůže učit se matiku, protože to prostě nespočítá) 

PTEJTE SE:

Chápu, nechcete být pořád za toho otrapu, co má ruku věčně nahoře a spamuje učitele otázkami, ale pokud vám v látce něco není jasné, někdy to neodhalíte jinak, než že se zeptáte. Tak co? Není lepší se zeptat a požádat učitele o lepší vysvětlení, než nad tím pak dvě hodiny doma sedět a googlit?

JEN NEČTĚTE.

Většina lidí se učí tak, že si danou věc čte. To nestačí, ne. Zkuste si danou látku ještě jednou opsat na papír. Tím si zapamatujete více. Poté udělejte zápisek znovu, a tentokrát jen v bodech, to nejdůležitější. Poté si zkuste ke žadnému bodu v hlavě něco říct, i kdyby jen jednu větu, jeden termín atd...Už to pomůže. 

Následně se můžete projít po bytě a látku si přeříkávat a číst nahlas. Také můžete předstírat, že jí vy sami někomu vysvětlujete, vyprávíte. Tím si zapamatujete opravdu hodně.

Zahrajte si na učitele s fiktivními žáky, a látku jim přeříkejte ( Klidně v hlavě). Ke všemu si také můžete přidat nějakou vlastní poznámku - KLIDNĚ VTIPNOU - nebo třeba nějaké přirovnání.

ASOCIACE:

Různé věci z učiva je dobré přirovnávat k věcem z vašeho života, a  tohle jde skvěle u předmětů, jako je dějepis, zeměpis, přírodopis nebo občanka. Ke všemu, co berete, si zkuste vzpomenout na něco z vašeho života, klidně na vaše chyby, omyly, vtipné situace nebo zážitky z výletu. Pokud nic nemáte, zkuste naopak vymyslet PRAVÝ OPAK toho, co berete nebo něco, co s tím naopak nesouvisí.

VYHRAĎTE SI ČAS

Málokdo se vydrží soustředit tři hodiny denně. I kdybyste si vyhranili 30 minut na to se učit, může to být lepší, než se učit hodinu, ale pořád od toho odbíhat, odepisovat na zprávy a koukat kde co lítá. Prostě si vyhraďte čas, kdy se budete věnovat JEN učení. Poté se odměňte pauzou.

Dávejte si přestávky, kdy se naopak budete věnovat VŠEMU, co s učením naopak nesouvisí.


POKUD VÁM NĚJAKÁ INFORMACE VYPADÁVÁ, PŘEČTĚTE SI JI HNED

Pokud je vám látka jasná, ale je tam nějaká věc, která vám pořád vypadává z hlavy, prostě si ji připomeňte, i když zrovna zítra nepíšete test. Připomínejte si ji častěji ( i kdyby to byla ta tři slovíčka z AJ, co vám prostě nejsou do hlavy) pak se z téhle věci naopak stane to, co vám bude jasné.

LÍSTEČKY

Taky si můžete na zdi, na nástěnku nebo třeba na dveře od záchoda nalepit lístečky s body dané látky a s informacemi ( Třeba pár anglických slovíček, periodickou tabulku, letopočty) Tím, že to budete mít pořád na očích, se to dostane do mozku

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.