KagamineRinCZ

Jak odhalit toxický vztah v samém začátku

Vítejte v dalším díle vztahové poradny! Dneska si povíme, jak můžeme odhalit manipulátora nebo tyrana ještě dřív, než se plně projeví. Tohle se totiž nikdy neprojeví hned, a růžové brýle zamilovanosti nám v tom brání ještě víc. Vztah se obvykle nepokazí hned, a každý manipulátor začíná zvolna. Takže si nemusíme dlouho ničeho všimnout, tím spíš, když jsme zamilovaní, až je nakonec pozdě, a my jsme na manipulátorovi plně závislí. 

Abychom tomu mohli předejít, musíme být ostražití a objektivní, a pokud si hned na začátku vztahu všimnete následujících bodů, měli byste to brát jako hodně velký vykřičník!

METODA CUKRU A BIČE

Tuhle metodu manipulátoři používají často. Zkrátka...vždycky je chvíli dobře, pak přijde horší obrobí, a následně partner opět otočí o sto osmdesát stupňů, a začne se na chvíli zase chovat dokonale. Proč to dělá? Udržuje vás v určitém napětí. Nejdřív vás naláká na snahu, sladké řeči, dárky a romantiku, a následně se projeví jeho pravá povaha. Jenže pak zase otočí, a vše je opět krásné. Tím ve vás neustále vyvolává dojem, že se to přece spraví, a že máte jen horší obrobí, které přejde, a zase to bude krásné. 

Problém je v tom, že časem se začnou ta špatná období prodlužovat, a ta dobrá zkracovat, až vám je nakonec ve vztahu jen blbě s tím, že občas udělá něco hezkého. No, a proto, že to bude právě to, na co jste dlouho čekali, a v co jste zoufale doufali, upnete se na to, a budete se těšit, až to zase přijde...tak moc, že mu budete trpět všechno ostatní a snažit se, aby se k vám zase zachoval hezky. A to i na úkor sebe a za tu cenu, že mu budete dělat debila. 

Problémy ve vztahu jsou normální, všechny páry se občas hádají, a je zcela přirozené, že vztah prochází lepšími a horšími fázemi, ALE...

Pokud zaznamenáváte, že se k vám váš partner choval na začátku nějak, a po nějaké době se k vám začne chovat špatně, neprojevovat zájem nebo na vás parazituje, a následně to žehlí velkými gesty, dárky a překvapením s tím, že o pár dní později se opět chová špatně, měli byste zbystřit.

OMEZOVÁNÍ KONTAKTU S OSTATNÍMI

V extrémních případech se vás partner může snažit úplně odříznout od přátel, známých, a dokonce i od rodiny, aby vás měl jen pro sebe, a byli jste na něm závislí. Nemusí vám to ale ze začátku nutně zakazovat.

Když chcete jít ven s kamarádem/ kamarádkou, váš kluk nebo holka vám to může dovolit, a říct, že je to v pořádku. Záleží ale, jak se chová potom. Jestli přijdete z kafíčka s kámošem, a váš partner je uražený, naštvaný, nechce vám říct, proč, a častuje vás větou, TY MOC DOBŘE VÍŠ, PROČ!, když vám to potom vyčítá nebo dokonce brečí, a předstírá, jak vás v danou chvíli potřeboval, zatímco vy jste dali přednost někomu jinému, navzdory tomu, že byl předtím v pořádku, jedná se o manipulaci, a měli byste zpozornit.

Právě tahle manipulace poté, co se tváří, že je s tím v pohodě, je velkým varovným signálem, protože on vám to sice dovolí, nebrání vám, ale poté se ve vás snaží vzbudit výčitky, že jste šli.

MUSÍ BÝT PO JEHO:

V páru byste měli o věcech rozhodovat společně, a dělat kompromisy. A pokud máte odlišné koníčky, měli byste se, co se trávení volného času týče, případně střídat v tom, kdo bude vybírat, co budete dělat. Přizpůsobit se občas partnerovi, a dělat to, co chce on, je v pořádku, ale nesmí to být pořád. 

Takže pokud je to jen váš partner, kdo vybírá, kam půjdete, s kým, co budete dělat, na co se budete dívat nebo kde budete jíst, ale nikdy nedovolí, abyste o tom rozhodli vy, je to špatně. Objevit se může typické chování, kdy se vám partner snaží dávat za vinu, když chcete něco vybrat, a bude se snažit stavit do role toho, kdo je ten, že musí být vždycky po jeho, vás. 

Když už ho k něčemu přemluvíte, a vyberete aktivitu nebo například film vy, dává najevo nudu, otrávenost nezájem, chová se špatně, je hrubý nebo protivný, a když ho konfrontujete, osočí vás, že to vy ho vlastně prudíte něčím, co nemá rád, a ať se teda nedivíte, že je nespokojený...

HLÍDÁ VÁS, ALE ZÁROVEŇ NECHCE, ABYSTE HO JAKKOLI HLÍDALI VY

Partner je přehnaně žárlivý, kontroluje vás, chce vědět, kde jste a s kým si píšete. Ale když to samé uděláte vy, udělá z vás štěnici a semetriku, která ho přehnaně kontroluje a nevěří mu. On sám má pocit, že si vlastně může dělat, co chce, a vám do toho nic není, nicméně nad vámi se snaží mít kontrolu. 

DOOPRAVDY SE O VÁS NEZAJÍMÁ

Aby vztah mohl fungovat, musíte se o sebe starat navzájem. A když je jeden například smutný nebo se mu něco stane, je na místě, aby mu byl ten druhý oporou. Pokud váš partner vaše problémy zlehčuje nebo je úplně ignoruje, a není tu nikdy pro vás, když ho doopravdy potřebujete, nepomůže vám, nepodpoří, a vždycky, když chcete něco řešit, tak nemá čas nebo odvádí řeč jinam, také je to varovný signál. 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.