Draconitčin šupinatý bloček

Názorovka - Jaké typy postav mám ráda

Kvetha!
Tak jsem se rozhodla pro názorovku - jaké typy postav mám ráda. Jak originální, já vím. Vychází z mé apokalyptické neschopnosti vymyslet něco originálnějšího...
Nevadí. Tedy, mi ano, ale vám jistě ne, protože se během mého článku nejspíš sežerete nudou (prohlásila Nëy), nebo si ho nedočtete, nebo ho ani nezačnete číst (to je asi nejpravděpodobnější). Pokud se přece jen dostanete až ke konci, tak vám gratuluji k vaší výjimečnosti. Můžete vyhrát třeba zlatého bludišťáka nebo tak něco. Em, sš ne. Ale můžete se na něj alespoň toužebně dívat.


Pokud jste se už dostatečně pokochali, tak asi začnu se svým vražedným seznamem.


Tak. Teď už si to nepřečte opravdu vůbec nikdo. Všichni teď jen koukají na zlatého bludišťáka, protože ví, že na konci stejně žádného nedostanou a nemusí tak masově zabíjet minuty svého života a mozkové buňky.
Řekla bych, že mé články jsou podobně škodlivé jako alkohol. S tím rozdílem, že mé články ani neodstraňují zábrany, ani po nich nebudete veselí.
Takže. Artemia se opět zakecala... Měla by se odkecat. Fajn. Mám ráda:

1) Tiché, nenápadné introverty
Postavy držící se spíše v pozadí, které děj spíše doplňují , ale mají své úžasné něžné kouzlo - tyto postavy opravdu zbožňuji. Autor se nezaměřuje přímona ně, a tak si můžete o postavě udělat svůj vlastní obrázek, ah. To na nich opravdu oceňuji. Nehledě na to, že mám ráda i reálné lidi této povahy.
Nádherným příkladem je něžná Routa z Hunger Games. Kdo by ji neměl rád?




2) Vychytralé postavy s ostrým jazykem
Jeden z nejúžasnějsích typů postav, které vůbec jsou. Nicméně, vyskytují se jen velmi málokdy v kvalitě, jakou si zaslouží. Četla jsem bezpočet fanfikcí, ve kterých jsou pokusy o tuto postavu zjevné, ale nepodařilo se a místo toho v příběhu figuroval neskutečně drzý blb s omšelými argumenty, které mu ostatní doslova zobali z ruky.
Naprosto geniální byl Tyrion "Skřet" Lannister ze Hry o trůny.




3) Inteligentní záporáky
Zdůrazňuji, inteligentní záporáky, ne ty klasické hloupé (co mají nejlépe při ruce obrovskou armádu temných potvor bez mozku, jako to bývá zvykem). Opravdu mne baví zjišťovat, proč je záporákem, ty myšlenkové pochody, určitou genialitu, která se od dobrého záporáka očekává. Takové postavy umí být dvacetkrát lepší než hlavní hrdina.
Naprosto mne dostal například lord Darcia III. z anime Wolf's Rain.




4) Postavy, které žijí jen pro jeden cíl nebo pomstu
Ty, co v životě nemají nic, než právě to, čeho chtějí dosáhnout, jdousi pro to přes mrtvoly i přes riziko sebe samé- ah.
Třeba Breta z fantasy trilogie Dračí oči. Byla bylinkářkou, která se zamilovala do muže, kterému zachránila život. Později se za něj vdala a čekala s ním syna, živila se prodejem bylin. Byla však uhrančivě krásná, čímž upoutala pozornost hlavního záporáka. Ten nechal všechny její blízké včetně manžela vyvraždit a proti její vůli ji uzavřel do své pevnosti, kde ze syna, který se jí narodil, udělal loutku plnou magie bez vlastního zdravého rozumu. Když se Bretě podařilo se z pevnosti dostat, prahla jen po jediném - po pomstě a získání svého syna zpět. Což z ní udělalo mou nejoblíbenější postavu velmi, velmi rychle.


Ne, jiný obrázek Brety jsem opravdu nenašla.

5) Úchylné postavy a perverzáky
Většina tyto postavy nesnáší, já se nad nimi skvěle bavím, i když je množství jejich perverzích narážek dosti vysoké. Nemohu si pomoci, ale nikdy neomrzí. Jejich hlášky bývají prostě... Dokonalé.
Příklad? Tak tady mám jasno. Francie, alias Francis Bonnefoy, z Hetalia.




6) Záhadné a výstřední osůbky
Co dodat? Příjemně oživují děj, nejsou všední, kolikrát i mění vlastní pohled člověka. Tak například, proč chtít obouruční meč, když jsou česáčky na vlnu stejně tak nebezpečné?
Sympatizuji s tím, jak se chovají, a jak v nesčetném množství případů hravě předčí hlavního hrdinu.
Takto se autorovi Odkazu Dračích jezdců, Christopherovi Paolinimu, bezkonkurenčně podařila Angela Bylinkářka.




7) Přátelské, někdy až vlezlé jedince
S těmito mám z uvedených asi nejvíce společného, proto by bylo asi trochu divné, kdybych si je neoblíbila, heh. Energičtí optimisté, co se obvykle nalepí na hlavní postavu nebo někoho zdánlivě chladného a bez citů jsou prostě boží!
Příkladů mne napadlo hned několik - Itálie z Hetalia, Toboe z Wolf’s Rain.... Ale vzhledem k tomu, že postavu z obou těchto anime jsem již zmínila, tu dám někoho jiného. A to chlapce z knihy (a filmu) Zlodějka knih, jménem Rudy Steiner, kterého jsem si zamilovala už po několika větách.




8) Apokalyptické nenapravitelné potvory
V opravdu velikém kontrastu s předchozím typem postav jsou mé další oblíbené postavy, které obsazuje pouze -zdůrazňuji- ženské pohlaví.
Přiznávám, že s takovou postavou tak, aby mne nadchla, jsem se setkala pouze jednou, a to v knize, kterou jsem již (bohužel) zmínila - Dračí oči. Její jméno je Fobeia, žena, která si absolutně bez výčitek jde za svým cílem, zaprodává své tělo za cenu moci a vyžívá se v ovládání ostatních. Úžasně propracovaná záporačka, se kterou byla opravdu velká potíž. Bylo mi moc líto, když ji zabili.


Přesně tak - Fobeia byla holohlavá.

9) Neschopné jedince
Ty, kterým nic nejde, ostatní zdržují a sklízejí pohrdání na všech frontách, slabí a k nějakému odvážnému činu téměř nepoužitelní. Už víte, co mám na mysli? Neschopné mám ráda. Hehe.
Super byl třeba Rybinoha z knihy (!!!) Jak vycvičit draka. Jeho alergie na draky a poté i drak milující zeleninu, Hrůzokráva… Měla jsem ho snad radši než Škyťáka.




10) Ironické a uštěpačné cyniky
Nom, tyto postavy jsou srdeční záležitosti. Ironie je humor, který je mi ze všech existujících i neexistujících nejbližší, takže ty, co tento humor hojně užívají, prostě nemohu nezbožňovat. Uštěpačné poznámky, které sráží ego namyšleným hlavním hrdinům, ah. Miluji.
A příkladem může být třeba…
Nëya: Třeba já.
Artemia: Ale ty nejsi postava z knihy, filmu nebo seriálu.
Nëya: Ale znají mne.
Artemia: Ne, prostě nebudeš jako příklad!
Nëya: A proč jako ne?
Artemia: Protože už mám příklad vymyšlený!
Nëya: Opovaž se, teď jsem tu já.
Artemia: Uhni, sakra.
Nëya: Ani mne nehne! *naježí trny*
Artemia: *majzne ji po čumáku*
Nëya: To mělo jako bolet? *pobaveně se zašklebí*
Artemia: Proč. Proč? Celou dobu jsi držela tu tvoji zubatou klapačku, to ti to nemohlo vydržet? Celou dobu, včetně té části s Francisem. A stejně se tu musíš vecpat.
Nëya: Taky jsi mi chyběla!
Artemia: *konsternovaně složí hlavu do dlaní* No, dobře… Příkladem je Nëya, no.



Tak, tímto můj článek končí. Bohužel mám pro vás smutnou zprávu, ale zlatého bludišťáka nedostanete, nejsem tak majetná, abych kontaktovala Českou televizi a požádala je o… no, to je jedno. Ale mám pro vás férovou nabídku. Nechcete někdo adoptovat zlatého draka?
Nëya: *přemění se na člověka a chytí Artemiu za krk* Opovažte se mne adoptovat a ona to nepřežije!
Artemia: *dusí se* Ugh… Eh… Nechám si tě… A teď mne sakra pusť, nebo ti propálím klobouk!
Nëya: *uskočí a pevně svůj klobouk drží* To bys mi neudělala!

Mheh, nechávám se unést. Tak zlatého draka nenabízím, omlouvám se. No tak… Nedáte si máslový popcorn? Ehehehe… *váhavě nabízí krabici s popcornem*

Dobrá, a teď seriózně. Moc vám děkuji za přečtení, případně i za plus či komentář. Všechno ve mne vyvolává radost a sílu psát dál.
V dalších článcích se můžete těšit na Masku, Artemiu v akci mezi lidmi na náměstí či na test na téma Wolf’s Rain.

Užívejte si krásných dní pozdního léta!
Artemia… & Nëya, která ve článku původně vůbec neměla být.

Komentáře

ája 4VIP(Spisovatelky)

Huh? Já mám stejnou IP adresu jako Artemia? *popadne mikinu, mobil a vyrazí ke schodům. Počkat, vlastně ne.* Aha...
On to je bug :c
*sad story*

ája 4To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

valentinka11(Poradna pro holky)

Je to super článok, tak ako takmer všetky čo som čítala na tomto "dračiom" blogu. Dala by som plus, keby to neukazovalo niečo s IP adresou... (áno, som druhá čo s ňou má problém.

valentinka11To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Luna632

Prečo nemôžem dať plus? *smutný face*
Ja by som adoptovala, určite by si s Nelyen rozumela. Lenže neviem čo by povedali ďalšie dve členky mojej party...

Luna632To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.