Draconitčin šupinatý bloček

11 faktů a zajímavostí o propiskách

Kvetha!
V rámci dnešního, bohužel poněkud kratšího článku jsem si pro vás po dlouhé době připravila opět zajímavosti. Jak již název napovídá, fakta a zajímavosti se týkají známého a užitečného předmětu. To, co jsem se zde rozhodla uveřejnit, je posbíráno z různých koutů internetu, anglických i českých zdrojů. Už samotné vyhledávání toho zajímavého bylo dosti náročné. Vypsala jsem zde to, co mi přišlo dobré vědět, pozoruhodné či úsměvné. Za pravdivost informací neručím, přeci jen jde o internet.
Doufám, že budete obohaceni a pobaveni, jako jsem byla při zjišťování já.


1) Vynálezcem propisky je maďarský malíř, umělec a novinář židovského původu, László Biró, ve spolupráci s jeho bratrem, který byl chemik.




2) Nezávisle na Biróovi však předmět velice podobný propisce zkonstruoval americký kapsář James Carsway, žijící v uličkách New Yorku. Jeho "propiska" měla s tou na psaní společný systém na pružinku. V té Carswayově se však místo tuhy nacházela dlouhá jehla, kterou v případě potřeby její majitel otevřel a bránil s ní svůj lup. Prokázala se výhodnou, jelikož se držela lépe než jehla, nebyla nápadná jako nůž, dala se bezpečně přenášet v kapse a při správném zásahu dokázala porušit i šlachy na prstech.

3) Biró, který kvůli židovskému původu musel koncem 30. let minulého století uprchnout z vlasti, si kuličkové pero patentoval 10. června 1943 v argentinském exilu.
Po druhé světové válce se kuličkové pero začalo rychle šířit do celého světa a sám vynálezce si přišel na dva miliony dolarů za licenci.

4) Americký podnikatel Milton Reynolds, který začal vyrábět pero trochu odlišné konstrukce, inspirované ale vynálezem Biró, za něj v roce 1945 chtěl 12 a půl dolaru. Za stejné peníze si Američan mohl v té době pořídit čtyři košile nebo 300 litrů benzínu. A za cenu pěti kuličkových per se dal pronajmout na měsíc dům.




5) Největší spotřebu propisek má na svědomí Německo, Japonsko a Spojené státy americké.

6) Průměrná česká čtyřčlenná rodina vlastní doma 20 propisek a více.

7) Propisky jsou s přehledem nejoblíbenějším předmětem pozorností a "dárečků" nejrůznějších firem a škol. Ruku na srdce, kdo nemá doma alespoň jednu propisku s nějakým logem?




8) Charakteristický zvuk vydaný při cvaknutí propiskou nezůstává bez povšimnutí. Často se s ním dokonce doprovází písně. Velice oblíbené je např. v electro swingu.

9) Právě náhodné cvakání propiskou bylo inspirací pro melodii velice známé písně od Fall Out Boy, Centuries.




10) Všimli jste si někdy, že když cvaknete propiskou o stůl a pak ji pustíte, psací potřeba jakoby "vyskočí"? V Číně je tato činnost oblíbená do té míry, že se z ní stal sport. "Sportovci mezi propiskami" mají mnohem silnější pružinku a při správném odpálení dokáží vyskočit až metr a více.
By the wine, jsem jediná, koho napadlo, že takovou propisku nutně potřebuje?

11) Propiskou bylo zničeno dost známých historických artefaktů a uměleckých děl.
Příkladem může být situace jednaadevadesátileté stařenky z Německa, která 15. července 2016 na výstavě uviděla obraz Arthura Köpckeho, představující nedokončenou křížovku. Stařenka tasila svou propisku a křížovku doluštila. Co bylo tajenkou, nevím, nicméně způsobila škody za 2 miliony korun.




Nuže, zajímavosti jsou již u konce. Původně jich mělo být dvacet, ale po jedenácté mi tak nějak došly zdroje. Ehehe. Budiž fanfáry na mou neschopnost najít něco zábavného.
Doufám, že i tak se vám líbilo. Budu vám vděčná za povzbuzující plus (Forget Redbull, + gives you wings!), za komentář budu snad ještě radši. Děkuji!

Když nad tím tak uvažuji, už hodně dlouho se v žádném z mých článků neobjevila Nëya, že? Omlouvám se, že jsem si tentokrát přítomnost na blogu ukořistila jen pro sebe, když všichni mají raději to awesome šupinaté stvoření. V dalším článku se můžete těšit na první část Masky, nicméně pak lady ke klávesnici také pustím, slibuji.
Nëya: Vidíte to? VIDÍTE TO?! Jaký já jsem chudák?! Přede mnou dává přednost propiskám! Tohle je tak nefér, tak strašně nefér! Život je svině. *přetáhne si křídla přes hlavu*
Artemia: *zaťuká na jedno křídlo* Noták, je někdo doma?
Nëya: Nebavka!
Artemia: OK… *odsune křídlo a začne dračici máchat před nosem karamelovou sušenkou*
Nëya: Úplatky neberu! *vyrve sušenku z ruky, přetáhne křídla zpět, slyšet jde jen chroupání sušenky*
Artemia: No tak, příště už na tom zase budem dělat spolu! A nedávej si tak ty křídla, vypadáš jako přerostlý stan.

… umh, no, zatímco já se budu snažit udobřit si Nëy, vy nejspíš můžete přestat ztrácet váš drahocenný čas nad článkem.

Mějte okouzlující den!
Artemia



Komentáře

Spectra38VIP

Super nápad na článek!
Heh.
Tohle by mě nikdy nenapadlo!
Doma máme asi miliony propisek všeho druhu jak s logem, tak z papírnictví..
Super článek!

Spectra38To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.