Denčin blog.

Jak malovat na skleničky.

Ahooooooooooj, vítám vás u mého blogu, a tentokrát na to Jak malovat na skleničky.


Malované skleničky nikdy nevyjdou z módy. I vy sami si doma můžete vyrobit originál, je to vlastně vcelku snadné, zábavné a vy získáte jedinečnou soupravu skleniček na víno, nebo můžete vyrobit hezký, osobní a jedinečný dárek pro někoho blízkého.


Příprava skleniček.


1
Dobře skleničky omyjte teplou vodou s mýdlem. Ať už se chystáte ozdobit nové nebo staré, mohou být pokryty tenkou vrstvou prachu a usazenin. Před malováním musí být dokonale čisté -- opláchněte je důkladně mýdlem a teplou tekoucí vodou.
Nechejte skleničky uschnout. Nechcete malovat na vlhké sklo.



2
Očistěte povrch skleniček lihem a otřete papírovou utěrkou. Odstraníte tak zbytky oleje, prachu a otisků prstů, které by mohly poškodit vaši malbu. Nechte pak sklenky alespoň 7 - 10 minut uschnout.
Pokud nemáte líh, použijte obyčejný bílý ocet. Má skvělé odmašťovací vlastnosti.


3
Okraj skleniček chraňte maskovací páskou. Alespoň 2 cm od okraje nechte bez malby. Některé barvy jsou jedovaté, vyvarujte se tedy jejich použití na místo, které může přijít do kontaktu s ústy. Navíc, při doteku rtů s nápojem se barva rychleji odírá.
Dejte si záležet na tom, aby páska byla rovná. Použijte maskovací nebo malířskou pásku a případné nerovnosti uhlaďte.



Návrh malby.


1
Nejprve si načrtněte skicu na papír. Zkuste kreslit nejlépe na hedvábný měkký papír, umožní vám to vložit jej pak do skleničky, přitisknout na sklo a použít jako šablonu pro přenesení obrysů. Můžet samozřejmě použít jakýkoliv papír, ovšem čím měkčí, tím snáze se s ním bude pracovat.
Samozřejmě že skicování není nezbytné. Směle se pusťte do geometrických nebo abstraktních vzorů, které mohou být zrovna tak efektní. Nezapomeňte také páskou chránit stopku sklenky a místa, která chcete nechat nepomalovaná.


2
Připevněte šablonu na skleničku. Na trhu je k dostání nepřeberné množství různých výrobků a materiálů, takže je těžké vybrat jen jeden. Nejjednodušší způsob je přilepit šablonu na vnitřní stranu skleničky kouskem pásky. Máte ale samozřejmě i další možnosti:
Vložte skicu do sklenky a tu pak vyplňte například měkkou ponožkou nebo klubíčkem vlny. Měkká výplň udrží šablonu na místě.
Kupte si samolepící šablony. Seženete je ve většině obchodů s hobby potřebami nebo na internetu. Práce s nimi je snadná - jednoduše je přilepíte a vybarvíte podle své fantazie.


3
Nakreslete obrysy podle šablony na sklo. Použijte ostrou měkkou tužku nebo lihový fix, který se nesmývá. Nelíbí se vám výsledek? Jednoduše nákres smyjte vatovou štětičkou, namočenou v lihu nebo odlakovači na nehty.
Takto namalovaný obrys pravděpodobně zůstane viditelný. Pokud chcete malbu bez obrysu, tento krok vynechejte a začněte rovnou vybarvovat podle šablony na vnitřní straně.


4


Vyberte si barvy. Stejně jako v případě šablon jich je na výběr tolik, že se vám zatočí hlava. K dispozici máte mnoho značek a druhů, které se liší často jen v detailech. Se všemi ovšem můžete dosáhnout krásného výsledku. Vaše volba závisí tedy jen na vašem vkusu a finančních možnostech.
Laky jsou na vodní bázi a jsou speciálně navrženy na malbu na sklo.[1] Vydrží i mytí v myčce na nádobí (někdy i použití v mikrovlnce) -- ale vyžadují většinou použití podlaku (báze) a krycího laku. Sledujte údaje na lahvičce a řiďte se jimi. 
Akrylové barvy také fungují dobře. U nich ovšem výsledek často závisí na kvalitě vybraných barev - některé se vymývají rychleji, než jiné. Pokud sáhnete po akrylových barvách, vždy je musíte zafixovat kvalitním krycím lakem (dnes se prodávají i se třpytkami), aby na sklenkách dobře držely.[3]
Existují i akrylové barvy, určené speciálně pro malování na sklo. Zeptejte se na ně v hobby obchodě.
Ať už zvolíte jakoukoli barvu, pravděpodobně bude vyžadovat buď dokonalé zaschnutí na vzduchu, nebo vypálení v troubě. Všeobecně se dá říci, že barvy, které zafixujete horkem, jsou odolnější a vydrží déle.[2]
Pro oživení se nebojte použít barvy, které jsou průhledné (prosvítá jimi světlo), opakní (světlo jimi neprosvítá), nebo s efektem mrazu. Výběr je opravdu nekonečný.
A tím to nekončí, naopak. K mání jsou i zapékací fixy na sklo, které se hodí pro malování drobných detailů a jsou vhodné i pro začátečníky, kteří ještě nemají v ruce jistotu pro použití štětce.


5
Připravte si místo, kde budete malovat. Není potřeba to opakovat, nicméně malování je zábava jen do doby, než se vám barva otiskne na kašmírový svetr nebo pokape mahagonový stolek po babičce. Vhodně se oblékněte a podložku chraňte několika vrstvami novin nebo voskovaného papíru. A psa uvažte k boudě.
Když už jsme u toho - otevřete okna. Nechcete se přece otrávit výpary z barev.


6
Začněte s malováním. Způsobů malby na sklo je tolik, jako způsobů malby na plátno. Fantazii se meze nekladou a záleží jen na vás. Pokud ale hledáte inspiraci, tady je několik tipů:
Vytvořte efekt mramorování. Jednoduše sklenku polijte barvou, odspoda až k okraji. tenkou vrstvu barvy pak po skleničce rovnoměrně rozprostřete tak, že jí budete otáčet. Můžete také přidat další odstíny a vytvořit zajímavé barevné efekty. Nejlépe se pro tuto techniku hodí tekuté barvy na sklo.[4]
Použijte jen jednu barvu a kompletně jí pokryjte skleničku. Vznikne tak jednobarevná, malovaná sklenka s čistým designem.
Pomocí lepicí pásky vytvořte na skleničce proužky. Těsně poté, co pomalujete místa mezi páskou, stáhněte ji. Pokud počkáte, až barva zaschne, riskujete, že se jí část odchlípne i s páskou. Můžete si také pomoci odlamovacím řezákem a opatrně barvu mezi páskou a sklem odříznout. Teprve pak pásku strhněte.
Vyzkoušejte puntíky. Silnější štětec se skvěle hodí pro malování teček či puntíků. Můžete také použít vatovou štětičku nebo kousek houby. Aby byly puntíky pravidelné, nesmíte je malovat pod úhlem, ale rovně. Přitiskněte štětec nebo houbu na skleničku a pak zvedněte.
Používejte houbu. Ať už kousek nepoužité houbičky na nádobí nebo na mytí, můžete s její pomocí vytvořit zajímavé, vrstvené efekty -- a chce to jen trochu cviku.
Překrývejte barvy jednu přes druhou a vytvořte tak stínování a melíry. Tato technika je jednoduchá, ale působivá.
Nezapomeňte na stopku a základnu skleničky! Jsou přece také součástí vašeho plátna. Dobrý tip je pomalovat základnu zespod. Malba bude přes sklo jen prosvítat a vytvoří tak dojem plastičnosti.
Pokud jde o štětce, pokud nejste profesionální malíř, jsou vesměs všechny stejné. Štětce z umělých vláken jsou vhodnější pro ostré hrany, ty z přírodních pak pro měkké linie.


7
Pokud někde barvou přetáhnete, odstraňte ji odlakovačem na nehty. Barvy na bázi pryskyřice jsou lehce smývatelné, dokud je nezafixujete vypálením. Do té doby k jejich odstranění postačí i obyčejná teplá voda.Pamatujte, že čím rychleji barvu odstraníte, tím to bude jednodušší.



Zafixování barvy.

1
Nechte malbu zaschnout. Než se pustíte do dalšího kroku, nechte barvu na skle 24 hodin zaschnout. Postavte skleničku vzhůru nohama na měkký povrch, jako například složenou utěrku. Snažte se vyhnout kuchyni a koupelně, kde je vysoká vlhkost vzduchu, kerá zasychání nepříznivě ovlivňuje.
Pokud jste použili barvy, které zaschnou na vzduchu, možná budete muset sklenku nechat netknutou až po dobu tří týdnů. Vždy se řiďte instrukcemi pro konkrétní barvu.


2
Skleničky vypalte v troubě. jestliže jste sáhli po barvě, kterou je potřeba fixovat teplem, teď je čas to udělat. je to velmi jednoduché a nebojte se - sklenička se v troubě neroztaví!
Obalte pečicí plech hliníkovou fólií.
Zapněte troubu na 180°C. Není nutné ji předehřívat. Ve skutečnosti je zapotřebí dát skleničku do studené trouby, protože teplotním šokem by jinak mohla prasknout.
Sklenky okamžitě položte na obalený plech a vložte do trouby.
Nastavte časovač na 30 minut. Po dvaceti minutách troubu vypněte a nechte sklenky zbývajících 10 minut dojít. Pak je z trouby vytáhněte.
Toto je jen orientační návod, vždy se řiďte konkrétním postupem toho kterého výrobce barev. Návod by měl být buď přímo na obalu barvy, nebo v příbalovém letáku.


3
Hotovou skleničku dozdobte. Možná, že ji chcete někomu věnovat jako dárek - pak ji naplňte bonbóny, konfetami, korálky atd. Můžete si ji samozřejmě vystavit v kuchyni, nebo si namalovat celou sadu, kterou budete používat pro slavnostní příležitosti.
Hezkým nápadem je také napsat jméno obdarovaného na spodní stranu základny skleničky. Tak hezký dárek je skoro škoda zabalit!


Věci, které budete potřebovat.
Skleničky na víno, na Martini, nebo jakékoliv se vám líbí.
Papír a tužka na skicování
Noviny nebo voskovaný papír (pro ochranu pracovního povrchu)
Líh
Papírové utěrky
Vatové štětičky
Barva na sklo (laky, akrylové barvy atd.)
Svrchní a spodní nátěr (podle druhu a značky použitých barev)
Ředidlo na barvy (nepovinné)
Štětce, houbičky atd.
Pečicí trouba
Plech, obalený hliníkovou fólií


To by bylo pro tento blog vše, nezapomente mně podpořit pluskem, napsat mi komentář A ČAU.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.