Angry Gran Run: Grannywood
Hra - Angry Gran Run: Grannywood
Video se načítá
Magazine Styler
Hra - Magazine Styler
Video se načítá
Emo Party Prep
Hra - Emo Party Prep
Video se načítá
Crash
Hra - Crash
Video se načítá
Air Voltar
Hra - Air Voltar
Video se načítá
Frozen Sisters In Disneyland
Hra - Frozen Sisters In Disneyland
Video se načítá
Goddess Scene Maker
Hra - Goddess Scene Maker
Video se načítá
Apple Season
Hra - Apple Season
Video se načítá
Unfair Mario
Hra - Unfair Mario
Video se načítá
Ball Hunt
Hra - Ball Hunt
Video se načítá
Style Kaya's Phone
Hra - Style Kaya's Phone
Video se načítá
1 on 1 Soccer
Hra - 1 on 1 Soccer
Video se načítá
Disney's Got Talent
Hra - Disney's Got Talent
Video se načítá
ClickPLAY 3
Hra - ClickPLAY 3
Video se načítá
Ninja Slash
Hra - Ninja Slash
Video se načítá
Smoothie Quiz
Hra - Smoothie Quiz
Video se načítá
Koňské závody
Hra - Koňské závody
Video se načítá
Cute Baby
Hra - Cute Baby
Video se načítá
 

Blog o koních aneb já =D

koníček a nápad na článek: Appaloosa

Ahoj,

Tady Julie a vítám vás u mého článku.

Můj poslední článek byl o tom, že bych udělala článek o určitém plemeni koně a někdo (myslím Jolísek 12) mi napsal, že bych mohla udělat článek o plemeni Appaloosa. Pište do komentářů, o jakém plemeni byste chtěli článek příště. No, nezbývá mi říct, užijte si článek!


APPALOOSA


PŮVOD A HISTORIE: Pestře zbarvené plemeno Appaloosa je dnes v Americe populární, záznamy o podobných koních se však objevují v Číně již kolem roku 500 př. n. l. Strakaté koně dovezli do Severní Ameriky španělští objevitelé v 16. století a někteří z nich se dostali na svobodu. Na počátku 18. století je začali chovat indiáni kmene Nez-Percé (jméno kmene ve francouzštině znamená ,,Propíchnuté nosy"), kteří žili na severozápadě amerického území, a pečlivě je šlechtili ve snaze získat co nejlepší koně. Nez-Percéové měli talent pro práci s konmi, které využívali k honu na bizony a jako koně válečné. Když byli Nez-Percéové donuceni stáhnout se v osmdesátých letech 19. století do rezervace, mnozí z koní se ztratili nebo byli zabiti. Pojmenování Appaloosa je odvozeno od názvu řeky Palouse na severu státu Idaho v severozápadní části Spojených států, kde Nez-Percéové žili. Výraz ,,Palouský kůn" se později změnil na ,,Appaloosa".


STAVBA TĚLA: Stavba se různí - od postavy kompaktní a svalnaté až po elegantní a ušlechtilou. Při křížení s arabským a americkým honáckým koněm a anglickým plnokrevníkem se můžou vyskytnout některé charakteristické znaky těchto plemen.


VZHLED A CHARAKTERISTIKA: Odolný a vytrvalý. Je známý svým strakatým zbarvením srsti, ve kterým se bílá mísí s jinou základní barvou. Skvrny se vyskytují na celém těle (leopardí vzor), na těle a na zádi, na hřbetě a na zádi, na bedrech a na zádi nebo jen na zádi. Velikost skvrn se různí- od malého flíčku až po skvrny s průměrem dvacet centimetrů. Appaloosy mají často dobře viditelnou světle zbarvenou skléru, tj. část očí kolem duhovky. Kůže je pestře zbarvená. Kopyta jsou černo- bíle svisle pruhovaná a pěkně tvarovaná. Někdy je možné se setkat s jednobarevným koněm základní barvy.


K ČEMU JE MOŽNÉ HO VYUŽÍT:  Velmi všestranný kůn. Využívá se v mnoha v anglických i westernových jezdeckých disciplínách a při závodech.


VÝŠKA: 142 - 152 centimetrů.


ODKUD POCHÁZÍ: Spojené státy americké, Severní Amerika


TEMPERAMENT: Přátelská laskavá povaha. Dobrý rodinný kůn.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.