Blog Butterfly340

#Rozhovory: Dia

A máme tu druhý rozhovor! Skvělé! Upřímně, velmi mě těší, že se projekt uskutečnil. Když jsem psala do Síně, tak jsem tomu nedávala moc šancí a hle, máme tu už druhý rozhovor. Tímto děkuji všem, kteří se projektu zúčastnili, či se ho právě účastní. Jste skvělí!


Druhý rozhovor bude s Diou. A bude se týkat dvou témat - studia a voleb. Než se ale vrhneme na rozhovor, bylo by fajn se něco o Die dozvědět. Co o sobě ona sama napsala?


Je mi 19, studuji v prváku na univerzitě. Moje MBTI je podle pár testů INFP :D. Mám ráda zvířata a přírodu, s přírodou jsem vyrostla a možná proto studuju biologii. Oblíbila jsem si hodně kpop a asijské seriály, které mě nejspíš teď táhnou k jinému oboru. Jsem introvertní, takže kažodenní jednoduché úkony ve společností se pro mě někdy zdají být pěknou výzvou. Třeba dneska jsem ve vlaku potkala paní, co vypadala jako jedna herečka a opravdu hrozně dlouhou dobu jsem na ni jen pokukovala než jsem se zeptala, jestli to je ona. (Nebyla to ona, ale potěšilo jí to xD)

        


Ještě než začneme se samotným rozhovorem, ráda bych sem hodila nějaké ty odkazy. Přeci jen, je možné, že ne každý volby zaznamenal (jsou tu i mladší a předpokládám, že ty to úplně nebere). Původně jsem přemýšlela, že bych nějaké info vypsala, ale bylo by to zdlouhavé a pro hodně lidí zbytečné.

Tudíž pro ty, které míjí dění kolem voleb, ale rádi by nějaký ten kontext k rozhovoru -->

- základní informace z portálu Ministerstva vnitra ČR (mvcr.cz/volby)

- výsledky prvního kola ze Seznamu (seznam.cz/sekce/volby)

- statistiky z iRozhlasu (irozhlas.cz/volby)


Toť vše, co jsem chtěla sdělit a nyní můžeme jít na rozhovor.


Jak složité pro tebe bylo vybrat si z kandidátů jednoho, kterému dáš hlas?

Chvíli mi to zabralo, ale nemůžu tvrdit, že to bylo nějaké úmorné období. O politiku se nezajímám do hloubky dlouhodobě, ale řekla jsem si, že když se podívám aspoň třeba na superdebatu, tak získám představu o tom, koho bych volila. To se taky stalo (získala jsem představu o pár možných kandidátech) a po diskuzi s blízkým člověkem jsem si svoje myšlenky urovnala a rozhodla se pro jednoho. Rozhodující pro mě byl projev daného člověka (jeho názory, způsob odpovídání na otázky) a jeho život (zkušenosti a tak podobně).


Přemýšlela jsi i o minulosti některých kandidátů? Hrála pro tebe roli?

Rozhodně to pro mě nějakou roli hrálo- ale vnímám to především z pohledu zkušeností. Přemýšlím, jaké zkušenosti z minulosti by se jim třeba mohli hodit. Hledím i na to, co o své minulosti člověk například tvrdí, ale rozhodně na minulosti tolik nelpím, jelikož sama vím, že já VS moje minulé já se hodně lišíme.

Byla jsi překvapena výsledky prvního kola?

Nebyla jsem překvapená kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, ale nečekala jsem, že budou mít tak velký rozdíl v počtu hlasů s ostatními kandidáty (čekala jsem, že Nerudová bude trochu blíž s hlasy k Pavlovi)


Domníváš se, že na konečný výsledek mohly mít vliv i průzkumy?

Myslím, že ano a celkem mě i štve, že hlavní roli hraje marketing a nepodstatné kecy kolem. Přijde mi, že jen málo lidí si dá opravdu práci zamyslet se nad "nejvhodnějším" kandidátem. Líbí se mi přístup, který jsem nevím kde slyšela: "v prvním kole volit srdcem, ve druhém mozkem." V prvním kole je skoro nemožné, aby někdo sesbíral přes 50% hlasů, takže nevím, proč by člověk měl dávat hlas jen těm, "co mají šanci". Pokud by někdo vyhrál už v prvním kole s přes 50% hlasy, tak věřím, že by to byl člověk, co spojuje společnost a ne naopak. Ale to se stejně zatím nikdy neodehrálo a těžko předpokládat, že se to brzy stane s tím, jak politika dnes vypadá. Tohle mě upřímně fakt dost štve. A když do druhého kola automaticky jdou dva, protože naprostou většinou v prvním kole jen tak nikdo nenasbírá (hlasy se přeci procentuálně rozloží), tak mi přijde zbytečné dávat hlas tomu, komu je předpokládán úspěch leda bychom ho opravdu chtěli volit.


Kdo podle tebe má větší šanci vyhrát druhé kolo?

Nejspíš to bude těsné a bude napínavé sledovat to sčítání, ale mám takový dojem, že Petr Pavel by to mohl vyhrát. Pokud opravdu přijde hodně lidí ke druhému kolu.


Budeš sledovat sčítání hlasů v televizi?

Nevím, jestli přímo v televizi nebo se jen budu informovat o výsledcích na internetu, ale nejspíš to budou napínavé chvíle.


Poslední otázka na toto téma, jaká by podle tebe měla být role prezidenta? Jak by se měl prezident chovat, co by měla být náplň jeho práce?

Především bych chtěla, aby se jednalo o mravného člověka, který jde do této funkce s přesvědčením, že to dělá pro druhé- ne kvůli moci, prestiži, penězům. Asi tak jako doktor- měl by rád pomáhat lidem a ne být doktorem jen kvůli penězům a prestiži. Prezident by tedy měl mít opravdu v lásce celou Českou republiku a její blaho. Funkce prezidenta je velmi namáhavá, takže bych od prezidenta očekávala vysoké vzdělání a jistou reprezentativnost (například dobré vyjadřování především). Zkušenosti v politice, diplomacii bych taky vítala. Myslím si, že naše republika je zatím stavěná tak (nejspíš především ze zvyklosti?) , že prezident moc moci nemá a pokud by se to změnilo (nebo by někdo využíval mezer v právních vymezeních přespříliš) , tak by se musela změnit velká spousta věcí a na velké náhlé změny není nikdo připraven.

Dále si pak myslím, že by měl být nestranický a snažit se naslouchat spoustě lidem (jak obyvatelům, tak poslancům z různých stran a hnutí) a prosazovat zájmy České republiky například v zahraničí.


II. TÉMA


Bylo pro tebe těžké rozhodnout se, jaký obor půjdeš studovat?

Ano bylo to fakt těžké. Strávila jsem nad tím měsíce, hledala jsem spoustu oborů, moje myšlenky a směry se hodně měnily a nakonec jsem si vybrala něco, co stejně nepovažuji za to pravé ořechové.(Po realitě, co následovala po tom rozhodnutí)


Navštívila jsi veletrh vysokých škol Gaudeamus?

Nemůžu si vzpomenout....aha už asi vím. Nebyla! Kvůli covidu se mi to nepovedlo, ale kamarádka mi odtud přivezla letáček a ostatní kamarádky taky říkaly, že je to celkem na bobek ten gaudeamus. Protože velmi malý počet lidí reprezentuje tu danou obří školu a je dost možné, že pokud se chceš přímo zeptat na daný obor, tak ti lidé ani nebude schopni moc poradit, protože jsou zrovna z úplně jiného oboru. Ale třeba má někdo i jiné zkušenosti s tím. Každopádně jsem spíš zastánce Dnů otevřených dveří.

Podle čeho ses tedy rozhodovala, co v tvém rozhodování hrálo tu největší roli?

Myslím, že v tom mém prvním rozhodování jsem se hodně zamýšlela nad uplatněním a mou minulostí a s tím spojenými očekáváními ostatních lidí. Jestli bude snadné získat zaměstnání, jestli bude dobře ohodnocené a pod. Plus jsem upřednostnila univerzitu, která se nacházela ve městě, které mi už bylo trochu blízké. (Ve druhém rozhodování (o změně) jsem se zaměřila především na pocity, které mám během trávení času s danou oblastí a na míru toho času, kterou té oblasti věnuji.)


Jsi spokojená s volbou oboru?

Jak už mohlo vyplynout z předchozí otázky, tak ne, nejsem spokojená s volbou nýnějšího oboru.


Co ti na oboru nevyhovuje?

Nejvíc mě asi trápí to, že mě nic z toho, co se učím žádným směrem nefascinuje. Nevím, jestli v tom nehraje roli jen prostě moje momentální rozpoložení, ale zkrátka mám hrozný nezájem, zároven jsem ztratila jakoukoli vizi či cíl spojený s mým oborem. Nedovedu si představit, že se tím později fakt živím a trávím čas v laboratoři.


Když se teda teď zamyslíš, kde se vidíš za 10 let?

Ted je mi 19, za deset let mi bude táhnout na třicet, takže to bych už mohla mít nějaké to stabilnější zaměstnání. Ale fakt netuším, co by to mělo být a kde a s kým bych v tu dobu žila. Možná budu doufat, že už budu mít nakročeno ke svatbě a k tvorbě vlastní rodiny? Ne fakt moc nevím, těžko se mi o tomhle mluví, protože si pořád připadám jako dítě a když si vzdálenou budoucnost začnu představovat, tak mi to nedává smysl. xDD

Co sis přála dělat za povolání, když jsi byla dítě?

Dost možná se mi v průběhu času ty zaměstnání dost měnili, ale třeba si pamatuju, jak jsem si představovala, že budu učitelka a hrála jsem si na ni. Ale to snad všechny malý holky nebo ne? :D


Máš nějakou radu pro ty, které rozhodování o budoucnosti teprve čeká?

Řekla bych, že na každého může platit něco jiného, takže si nemyslete, že když na někoho nějaká rada zabrala, že zabere i na vás. Ať už přemýšlíte nad čímkoliv, ať zvažujete nespočet věcí či ne, možná bych přece jen zmínila intuici. Přijde mi, že se možná až moc podceňuje. Nepřeceňte rozum, nepodceňte city, ale je dobré pamatovat na oboje.




Děkuji za rozhovor!


Další rozhovory jsou v procesu, takže se můžete těšit na několik dalších.

Kdyby měl někdo zájem o rozhovor, chtěl by se přidat do projektu, tak dejte vědět, klidně rovnou piště do zpráv :D

Komentáře

Peris(Hudba a jiné(-:)

Dia: jde o obor účetnictví a daně, rozhodně zkusím dát přihlášky na jinou školu, ale hrozně se bojím že se na můj "vysněný" obor nedostanu, nebo že ten přechod nezvládnu...

PerisTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.