Blog Butterfly340

Módní styly II.

Minulý týden jsem na blogu narazila na článek, v němž autorka avizovala, že by chtěla v budoucnosti napsat sérii na téma módních stylů. To mi vlilo inspiraci do žil a rozhodla jsem se pro něco podobného. Respektive, pokusím se napsat pokračování svého článku z roku 2018. 

Tehdy ještě hpd žilo a článek získal neuvěřitelných 32 plusek! To se tomuhle článku stát bohužel nemůže. Bohužel. A ano, mrzí mě to :D 

Pokud jste dotyčný článek nečetli, popřípadě si rádi osvěžíte paměť, tak určitě zapátrejte v mém blogu. Schválně sem nebudu dávat odkaz.

V tom článku se zabývám celkem 10 různými styly, jmenovitě v něm naleznete: arty style, tomboy, dívka od vedle, girly style, preppy, elegant, sport style, fantasy style, gothic a mori-kei.

S některými těmito styly se setkáme i v tomto článku, jiné vynecháme.

Na začátek bych chtěla zmínit dvě důležité informace.

Tou první je, že ukázky outfitů podle jednotlivých stylů budou pocházet z mé tvorby na combyne. Pakliže o této aplikaci slyšíte poprvé, opět zapátrejte v hlubinách mého zdejšího blogu.
Pro zájemce přidávám odkaz.

Další informace, kterou je nutné sdělit hned na začátku je, že jednotlivé módní styly se dost překrývají. Některé informace tedy sedí na více stylů. To jen tak pro úplnost.

A teď už vzhůru k módě!



Cottagecore
Docela nový styl, o kterém jde slyšet až v poslední době. Údajně za jeho vzrůstající popularitu může tiktok. Cottagecore je založen na romantické představě o životě na farmě na Divokém západě. V centru dění je jednoduchost života a souznění s přírodou.
Populární je mezi ženami z lgbt+ komunity, které v něm hledají jakýsi "návrat ke kořenům". Aneb, i tento módní styl je spojen s nějakým filozofickým přesvědčením.
      

    



Retro
Styl, který se vrací do popředí. Jeho vyznavači si obvykle zvolí jednu dekádu a podle ní se oblékají. Hodně populární jsou devadesátky a padesátky, co jsem si tak všimla.
Retro styl je tedy nejednotný a nelze ho nějak jednoduše definovat.
Společným rysem je ale obdiv k minulým dekádám.
   
    


NYC Style
Velmi specifický styl, který se omezuje na oblast amerického New Yorku. Kombinuje trendy a funkčnost. Typické jsou tlumené odstíny oblečení a tenisky. 
Je těžké ho nějak více definovat, víceméně si tento pojem vymysleli obyvatelé města, možná i jako nějaký protipól k pařížskému stylu.

                                                       
    


Dark&Light Academia
Opět styly, o kterých se ještě před pár lety vůbec nemluvilo, ale nyní jsou dost populární a byla by tedy chyba je nezmínit. 
Jde o styly, které jsou velmi spjaty se subkulturou. Stejně jako dříve "letělo" emo, teď se do popředí hrne Dark (popřípadě Light) Akademie.
Vysvětlovat rozdíly mezi těmito dvěma odvětvími asi není tak úplně podstatné. 
Základem stylů je školní (či přímo univerzitní) prostředí, takže v šatníku najdeme různé kostkované sukně, tvíd, saka, roláky... Vše doplněno o šperky. 
K subkultuře bych jen dodala fascinaci starověkým Řeckem a Římem (literatura, božstva) a renesancí. Významnou roli hraje taky vážná hudba a mytologie.
Dark&Light Academia je v současnosti také literární proud. Bohužel málo z těch děl bylo přeloženo do češtiny. Celkově bych řekla, že subkultura v Česku vliv moc nemá.

    
    



Athleisure Style
Jiný název pro sportovní styl. 
Řídí se momentálními trendy, přičemž prim hraje vždy pohodlnost. Typické je značkové oblečení, například legíny, tepláky, sportovní podprsenky a především boty - velké, často na platformě a nechutně drahé. Vše doplněno o různé digitální hodinky, lahve na pití, potítka...
Velmi oblíbený styl v naší zemi. 
Též se s ním pojí určitá subkultura, i když to bych dala do uvozovek, protože sami vyznavači sportovního stylu by se s tím asi moc neidentifikovali. Každopádně, typické jsou časté návštěvy posiloven, pití proteinu a počítání svalové hmoty :D
Teď aby to nevyznělo tak, že proti tomuto stylu něco mám. Ne, to vůbec. Jen mi občas přijde vtipný.

    
                       



Resort Style
Styl omezující se víceméně pouze na prázdniny, zvláště tedy na dovolené v trochu luxusnějších hotelech. Ale proč si nepřipomenout léto, že?
Typické pro tento styl jsou volné maxi šaty, šortky, plavky, sluneční brýle, slamáky, sandále, plážové tašky... Měl by být vytvořen dojem uvolněnosti a relaxu.

     
     



Elegant Style
Styl, který už byl představen v minulém díle, avšak opakování je matka moudrosti.
Elegantní styl by se dal zjednodušit jako "vhodný". Prostě nic výstředního, ani sexy. Styl se neřídí momentálními trendy, naopak je velmi konzistentní.
Typicky se nosí na pracovní schůzky či různé konference.
Do tohoto stylu patří společenské kalhoty, halenky, saka, boty na nízkém podpatku a střídmé šperky.

     
     



E-Girl
Styl, který donedávna prakticky neexistoval. Spadalo to pod označení "emo". Ono, je docela problematické to vymezit, protože někde je to zas klasifikováno jako "obnova" emo stylu, který se akorát přizpůsobil současným trendům.
Alfou a omegou tohoto stylu je černá barva. Z oblečení bych zmínila kostkované sukně, crop topy (či rovnou braletky), boty na platformě, pásky... Z doplňků jsou typické chokery (obojky, chcete-li), výrazné naúšnice, sponky do vlasů. Také často kryty na mobily v odpovídajícím stylu. 
A samozřejmě nesmíme zapomenout na černé linky kolem očí.
Jak už jsem řekla, označení e-girl je takové dosti problematické. Jako fashion styl je to poměrně jasné, otázkou však je jeho vznik. Taky na rozdíl od zmiňovaného emo stylu tady rozhodně nemůžeme hovořit o subkultuře, která by byla s tímto stylem spojena.

    





V tomto článku jsme si teda něco pověděli celkem o osmi stylech: cottagecore, retro, dark&light academia, nyc style, athleisure style, resort style, elegant style a e-girl.
Vyznáváte některý z těchto stylů? Popřípadě, jaký je váš styl?

Komentáře

Yoo Sae-rom(ANIME!)

z tychto sa mi paci cottagecore a resort style ale nedala by som si to na seba lol, mozno ten resort style na dovolenku a to je tak vsetko

Yoo Sae-romTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Yoo Sae-rom: Já si letos v červnu koupila v Lidlu maxi šaty za dvě stovkysmajl Úžasnej nákup smajl Vzala jsem si je pak na dovolenou, ale párkrát jsem je vytáhla i normálně do města.
Hodlám si pořídit ještě aspoň jedny.

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

OMG tak to TY si predstavovala combyne, a ja som si to stiahla po tom ako som čítala ten článok, a som si vravela že "komusi kto mi to odporučil som chcela dať follow, ale kto to bol?" Vďakabohu za tento článok, už som ti dala follow. smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.