Blog Butterfly340

6 míst, kam bych se jednou chtěla podívat

Hey!

Tenhle článek jsem plánovala už dlouho, ale pořád nějak nebylo dost času. Však to znáte:D

Myslím, že nemusím nic vysvětlovat. Každý se chceme někam podívat, něco zažít. A přesně o tomhle bude tento článek...

Btw, budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete místa, kam byste se zase chtěli podívat vy:)





Provence


Provence je historická země v jihovýchodní Francii s velmi bohatou historií, jak se můžeme dočíst na Wikipedii. Oblast byla nejdříve osídlena ligurskými kmeny, což asi není zrovna podstatná informace, daleko významnější je, že v 6. století př. n. l. bylo pobřeží kolonizováno Řeky (velká řecká kolonizace, kdo by nevěděl) s centrem v dnešní Marseille. 


                                       


To jen něco málo k historii, kterou jsem si nemohla dovolit nezmínit:) Každopádně, co vlastně v Provence? Tak za prvé, oblast obsahuje řadu historických památek.

4 pamětihodnosti jsou uvedeny i na Seznamu světového dědictví UNESCO. Je to město Arles, amfiteátr a vítězný oblouk v Orange, historické centrum Avignonu a římský akvadukt Pont du Gard.

A za druhé, Provence má i krásnou přírodu a troufám si říct, že i atmosféru. Strašně moc bych se tam chtěla jednou podívat a navštívit nějaký starý hrad, vyfotit se s nekonečným levandulovým polem a podívat se i na Přímořské Alpy...


                     


                    





Londýn


Londýn snad ani nemusím představovat. Hlavní město Velké Británie s 9 miliony obyvatel a zalidněním 

5 354 obyv./km2. Jedno z nejdůležitějších velkoměst...


          


V Londýně už jsem jednou byla. Avšak se školou a jen na jeden den... Proto bych se tam chtěla vrátit. Znovu se podívat na místa, kde jsem tehdy byla a zkusit objevit nějaká nová.

Víte, plno lidí, co nikdy Anglii nenavštívila, tak si vlastně nedokáží představit, co to vlastně je. Teď už teda nemluvím jen o Londýně... Už odmalička jsem se tam chtěla jednou podívat. A měla jsem opravdu vysoká očekávání. I tak mě ale celá ta země dokázala mile překvapit.


          





Spojené státy americké


Tak tohle už není ani město, ani oblast, ale rovnou stát a to docela velký:D Mám takový sen, že jednou přemluvím pár kamarádů a společně vyrazíme do USA na takový menší road trip. Sice by to stálo opravdu hodně peněz, ale byl by to zážitek na celý život. A do toho se přeci vyplatí investovat, no ne?


           


A kam bych se chtěla podívat? Samozřejmě, že do New Yorku. Tam by chtěl asi každý. Hádám, že hodně z nás i díky Přátelům :D 

Taky bych se chtěla dostat  i do jiných států východního pobřeží, jako je Maine, Vermont, Florida... A pak přes Texas do prosluněné Kalifornie.


         


         





Řecké ostrovy


Jako malá jsem byla na Krétě, která tedy na mě zrovna dojem neudělala. Mohl za to tehdy hlavně hotel, ale o tom jindy:D I tak bych se tam ještě jednou chtěla podívat.

Kréta je největší řecký ostrov. Nachází se ve Středozemním moři a byla jedním z center vyspělé mínojské civilizace. A taky se tam měl narodit Zeus, kdyby to někoho zajímalo...


          


A když už bych byla v oblasti, tak bych ráda navštívila i další ostrovy, jako jsou Rhodos , Lesbos nebo třeba Zakynthos. Sice se tam lidé jezdí hlavně válet po pláži, ale podle mě, tam lze najít mnohem víc...


          





Toskánsko


Do této oblasti ve střední Itálii se chci dostat už nějakou tu dobu a příští rok se tam možná opravdu podívám. I když sice jen se školou, i tak se to počítá:)


         


Takovým tím nejznámějším městem v Toskánsku je Florencie, kde se zrodila renesance. Od roku 1982 je historické centrum tohoto města zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. A co že vlastně můžeme ve Florencii navštívit? Tak třeba gotickou katedrálu Santa Maria del Fiore, Giottovu zvonici nebo radnici Palazzo Vecchio, která je jednou z dominant města.


Ale Toskánsko není jenom Florencie. Patří sem i města jako Pisa, Siena nebo ostrov Elba.


           




Peru


Trochu neobvyklá země na cesty, ale co už:D Vždycky jsem se zajímala o indiánskou kulturu a myslím si, že Peru je v tomhle úžasné.


             


První osídlení Peru měla na svědomí kultura Norte Chico v 32. století př. n. l. Později tam sídlila Incká říše, což byl největší stát předkolumbovké Ameriky. A potomci těchto Inků žijí na území doteď.


Co se týče památek, tak má Peru po Brazílii druhý největší počet památek zapsaných na Seznamu světového kulturního děditství UNESCO v Jižní Americe. Jsou tam zapsány například předkolumbovská města Cuzco a Machu Picchu a nebo třeba geoglyfy na planině Nazca.


             




A kam byste se chtěli podívat vy?

Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

V Avignonu, Arles i na Zakynthosu jsem byla, ale za mě žádný zázrak.
Ale je fakt že to hodně ovlivňuje fakt, že v Avignonu a Arles jsme měli 9 hodinové zastávky cestou do a ze Španělska, takže jsme všichni byli mrtví.
Ale zase, ani za jiného stavu člověka moc nepotěší hov no nalepené na mřížích okna (0.5m nad chodníkem), zvratky a v Arles puch jak kdyby jim v kanálech něco chcíplo. smajl
No a Zakynthos byl v mém případě jen válení se u pláže, takže to bylo taky nanic. Ale co víc může člověk dělat na rodinné dovolené, když si rodiče "přišli odpočinout". Vlastně jsme si udělali jen jeden výlet a i ten jsme zkrátili, protože bylo sestře na omdlení z toho vedra... Ale pláž Kalamaki je fakt hezká. smajl

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Butterfly340: To jsme dělali taky, ale spíš to byla turistika jeden rok a válení se u moře druhý. smajl Jenže jak mamka nastoupila do nové práce a je tak trochu workoholik, jezdíme spíš na to válení se u moře, no.
Každopádně tohle byla moje poslední dovolená s nimi, protože další léto už budu mít osmnáct. smajl
Takže se asi odvážím a pojedu s přítelem někde do Tater nebo tak. smajl

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Clawdeen77: My jezdíme v posledních pár letech na dva typy dovolený. Jeden rok na nějakou ,,poznávací", což zatím bylo dvakrát do Alp. Poprvý to bylo úžasný a letos (po druhý) snad ještě lepší.
A pak další rok jedem někam k moři. To mě zas tolik taky nebaví. Protože cachtat se celý den v moři, popíjet v baru nebo se slunit na pláži není zrovna pro mě, ale vždycky si to dokážu zorganizovat tak, abych si to užilasmajl
Dřív jsme pokaždé někam vyrazili, ale vzhledem k vývoji událostí v Turecku, kam jsme jezdili, tak už to poslední dvě dovolené nebylo možné. Respektive rodiče nechtěli... Uvidím, jak to bude v létě 2020, protože zatím to vypadá, že rodinná dovolená bude probíhat jindesmajl

Každopádně, jednou bych chtěla cestovat s přátelismajl Ale zatím nejsou peníze a ani odvaha. Upřímně, já bych sama nevyrazila ani do Brna, protože se bojím...

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Londýn, to je môj celoživotný sen. xd Tohto roku náš ročník má ísť do Talianska, ale učiteľky angličtiny poskytli možnosť ísť do Londýna, že pozbierajú siedmakov, ôsmakov, deviatakov, a presne preto som ani ísť nechcela, lebo tohtoroční siedmaci a ôsmaci sú hrozní proste. xD A navyše by som dostala šok, že by sa mi životný sen tak rýchlo splnil, by mi potom už skoro žiadne neostali, xD

Lucy LupinováTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.