Blog blogerky

Velký švýcarský salašnický pes

Toto plemeno patří mezi málo početná plemena. To znamená, že toto plemeno v ČR ještě není tolik rozšířené. POZOR! Možná si teď představujete bernského salašnického psa. Názvy podobné mají, to je pravda. Ale jaký je mezi tím rozdíl?

ZBARVENÍ:

Zbarvení mají v podstatě úplně stejné. Jejich barva je tricolor. Tricolor je ještě např. bígl nebo naše státní vlajka. Jak už vám možná došlo, jsou to 3 barvy. V tomto případě se jedná o černou, bílou a hnědou. Pálení a prostředek nohou jsou hnědé, konec tlapek bílé (ponožky), bílá lysinka mezi očima, náprsenka a konec ocasu-kvítek (nemají ho všichni) je také bílý. 

SRST

V srsti se ale liší. ,,Berňáci" mají dlouhou huňatou srst o kterou je třeba hodně pečovat. Může se jim mezi chlupy udělat zánět, nebo u nich je hodně problémové onemocnění kůže, na které mohou i zemřít. V tom má švýcar výhodu. Je totiž krátkosrstý.

POVAHA

Bernský salašnický pes je hodně milý a přátelský. Když přijde návštěva tak by se se všemi hned mazlil. Velký švýcar lidem hned tak nedůvěřuje. Je to hlídač. Když přijde někdo cizí tak na něj bude štěkat (ale nikdy nekousne). Když si vás trochu očuchá, vy se nebudete bát a on zjistí že jste dobrý člověk bude se s vámi kamarádit a bude se chtít mazlit. Jako hlídač i jako mazel je skvělý.

------------------------

Z vlastní zkušenosti mám raději švýcary. Máme chovatelskou stanici velkých švýcarských salašnických psů a labradorů. V9ce o naší chovatelské stanici naleznete zde: 

http://www.hryprodivky.cz/skupiny/d/12163/souteze-kvizy-a-vsechno-mozne


•Mějte se, smějte se a haf,haf!•



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.