Anette´s blog

Akné + vyrážka na obličeji

Určitě většina dívek, co jsou tu, trpí stejně jako já s poškozenou kůží na obličeji.

Existuje něco otravnějšího?!


Budu stručnější

Jak akné vzniká a co způsobuje?

Akné vzniká u většiny dospívajících dětí ve věku 10 - 18 let. Na pleti vám vznikají vřídky, zvané hovorově jebáky, beďary nebo beďáky. Jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz (jejich uzavřením). Přítomnost roztočů, kvasinek a bakterií stav zhoršují. Akné se vytváří v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů (na obličeji, na ramenou, v horní části hrudi a na zádech). Akné je i dědičné


Kdy ho můžu mít, a kdy se ho zbavím?

Jak už jsem psala, akné vzniká u dospívajících dětí okolo 10 - 18 let. Akné se zbavíš asi okolo dvacátého nebo třicátého věku, někdo se jich zbaví ve čtyřicátým a i dokonce v padesátým věku (není přesně určeno). 

Může akné působit i na mé chování? 

Akné zanechává další následky, jako např. i psychické (snížené sebevědomí, deprese, což způsobují samozřejmě většina pesimistických lidí). Psychická porucha dermatilománie, projevuje silné nutkání akné škrábat, mačkat, olupovat či jiné poškozování kůže.  


Proč většina mých "pubertálních" kamarádek nemají akné a já ano? 

Dosud to není vůbec zcela jasné, proč někteří lidé trpí akné, a jiní ne. 

Jak se můžu akné zbavit? 

Léčby: 

Lokální léčba (různé přípravky), léčba pomocí laserů, lokální léčba demodexu, fototerapeutická léčba (lumenoterapie), léčba celková a změna stravování (omezení jídla jako např. mléčných výrobků). Všechny léčby vám vysvětlovat nebudu, je to více odbornější a rozhodně dražší. :D Nejčastější léčby máte uvedeny v závorce.

Pro pročištění krve (pokud nevíte, akné máte i v krvi v obličeji) jsou vhodné kopřivový, mátový, heřmánkový čaj a jiné čaje.


Pokud se opravdu chcete zbavit akné, nechoďte do drogerií (ale to jen pro čistící vody atd.), ale do lékáren a na kožní.

Posmívají se mi spolužáci?
Nic si z toho nedělej, akné je normální onemocnění kůže, za které rozhodně nemůžeš. Nevšímej si lidí, kteří se ti kvůli tomu vysmívají, je třeba se naučit i stírat lidi (oplatit jim to :D) ! :D 

Štve mě, jak holky s dokonalou pokožkou objeví...
Většina holek s dokonalou pletí jsou vyplašené z jednoho malého pupínku. Ani nevíte, jak bych jim dala co proto... :D


Jak jsem na tom s akné já, co používám?

Se mnou si akné moc nezahrává, jen mám občas stresy, ale žádné depky nemám. :)

Na akné používám různé přípravky. Čistící vodu od Nivei, Pure & natural, která jako spousta dalších čistících vod samozřejmě, se používá 2x denně (ráno a večer). Proti černým tečkám používám Clean & Clear vodičku, která občas pálí. A poslední polotekutá věc je Pure 3 v 1 od Garnieru, který mi opravdu viditelně pomohl ze začátku, teď má za práci už jen čistit obličej. Je to zároveň maska, peeling a gel. 

        
Jako takovou dá se říct mastičku, používám Aknecolor, který dokonce fugnuje i jako makeup (zakrývá nedokonalosti). Mám zrovna světlý, ale prodává se i tmavší. :)  Jsem s ním velmi spokojená! :) 

+ menší bonus

- vznikla mi dokonce i menší vyrážka na obličeji, jsem flekatá jak dalmatin. :D Pokud jí máte i vy, pomohl mi hodně, ale opravdu hodně černý čaj, který jsem nanášela tampony na obličej. Omezila jsem používání přípravků. Postupně se mi to začíná hojit, ale pro jistotu zítra k doktorce. :) 


Doufám, že některé věci vyzkoušíte a že vám pomůžou akné zlepšit jako mně. :)) 

*informace jsem hledala na wikipedii* 

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.