Anette´s blog

Andulky - rady z internetu

Ahoj :)

Chováte taky andulky? Milovníci andulek?Nechce se ti číst celá wikipedie? Tak tady jsem ti napsala stučně: 
Andulka vlnkovaná je pojmenována podle Anny (takže Aničky, závidím vám :D) a vlnkovaná, je jasné že podle proužků.

Je původem z Austrálie. Patří mezi nejrozšířenější papoušky v domácnosti, to díky své roztomilosti, zbarvení a zpěvu. Je velká cca. 18 cm a váží 26 - 50g. Dožívá se 10 - 18 let.  

Samičku od samečka poznáte tak, že samička má červeno-růžový nebo hnědé nozdry. Sameček má modro-fialové možná i trošičku do červena nozdry.

Zde je stavba těla: 


Život andulky v přírodě je trochu drsný. Scházejí se do hejn a tak společně vyhledávají potravu a vodu. Když tu vodu najdou, hodně se na sebe mačkají a tak se některé i utopí :( . Vydrží bez  vody 20 dní. Živí se převážně semeny trav. Když začne pršet a andulky mají dostatek potravy, oddělují se z velkého hejna malá hejnka a z těch se oddělují páry. Začíná hnízdění. Když párek najde dutinu, nastane páření, které působí láskyplně, protože sameček při něm svoji samičku objímá křídly.

Rady pro chovatele (zkopírováno z internetu): 

Zelená potrava a ovoce
Zpočátku vaše andulka možná zeleninu a ovoce přijímat nebude, protože ji pravděpodobně nezná. V každém případě jí ale trochu dávejte, ona to jednou zkusí, a pak zjistíte, co jí chutná nejvíce.

Z ovocných plodů andulkám chutnají jahody, dužniny pomerančů, oloupaná jablíčka, hrozny, rajčata, hrušky nebo višně... Všechny tyto druhy ovoce jsou pro andulky vhodné. Můžete jim také dát ostružiny, meruňky, ananas, banán, kiwi a mango.

BROSKEV JE PRO PAPOUŠKY VLNKOVANÉ JEDOVATÁ - STEJNĚ JAKO AVOKÁDO.
DÁVEJTE POZOR I NA JINÉ JEDOVATÉ ROSTLINY!!!

Další potrava

Během zimy a v době, kdy ptáci mění peří nebo vychovávají mladé, potřebují výživnější stravu. Rádi si dají pšeničné klíčky, oves nebo slunečnicová semínka. Jednou za týden můžete své andulce dát čajovou lžičku na tvrdo uvařeného vejce smíchaného s čerstvým neslaným sýrem.

Naprostou andulčí pochoutkou je klas senegálského prosa. Ale pozor! Proso vykrmuje, takže svému mazlíčkovi dejte jen 3-5 cm denně.



Vitaminové kapky

Mému Pepíčkovi jsem od začatku co jsem ho koupil vitaminové kapky do vody nedával.Ale začalo mu opadávat peří a tak jsem mu je začal dávat. TIP: Na vypadávání peří u andulky pomůže když se bude koupat.Třeba ji dejte na dno klece kelímek s vodou a do něho kámen aby se andulka neutopila.Ale můj Pepíček se toho bál.Tak ho radši stříkám rozprašovačem.Pomáhá to.Už mu ani nepadají péra a ani ho nesvědí kůže.



Sépiová kost a minerální tyčinka

Pokud andulka ozobává sépiovou kost, dostává se jí do těla vápník, což je dobré pro její kosti. Zároveň si tak obrušuje svůj zobáček, takže nepřerůstá.

Minerální tyčinka zase dodává všechny potřebné minerály.



Rady

Vždycky se ujistěte, že je v kleci potrava (To, kolik jídla vaše andulka potřebuje, závisí na jejím věku, kolik má pohybu a na individuální chuti)

Dávejte velký výběr zeleniny a ovoce

Předtím, než dáte ovoce a zeleninu do klece, dobře je myjte, abyste odstranili stopy pesticidů

Čerstvou stravu, kterou andulka nesní, odstraňte ještě ten samý den

Ujistěte se, že má ptáček pořád k dispozici písek na trávení

Dávejte každý den čerstvou vodu

Nejlepší je krmit ráno a ve stejnou dobu. Váš ptáček si tak zvykne a bude se na své jídlo těšit. Ráno vyčistěte krmítko a naplňte ho semínky. Dejte čerstvou pitnou vodu.

Obden dejte malou hrst zelené potravy a kousek ovoce

Nikdy nedávejte andulce mraženou, vařenou nebo konzervovanou zeleninu a ovoce... ani rovnou z ledničky, potrava musí mít pokojovou teplotu. Rostliny netrhejte poblíž silnice kvůli znečištění výfukovými plyny.

Andulky nesmí jíst "lidské jídlo" - takže žádné zbytky z kuchyně ani sladkosti.





Andulky potřebují jíst málo, ale zato poměrně často. Proto zhruba třikrát denně odstraňte z krmítka vrstvu vyloupaných šlupek, aby se andulka mohla dostat k dalším semínkám - ideální je šlupky odfouknout, ale dejte si pozor, ať se vám přitom nedostanou do očí. Jednou denně vyměňte vodu, která by měla být nejlépe pitná (i když andulce nijak zvlášť neuškodí ani voda užitková). Jednou za dva dny byste pak andulce mohli zpestřit jídelníček ovocem nebo zelenou potravou - viz. níže.


Proso
Je hlavním krmivem, které andulkám nahrazuje travní semena. Musí být neloupané, protože jinak rychle žlukne. Prosa existuje několik druhů, například žluté, červené, šedé, bílé, senegalské, alžírské, japonské... Andulky však většinou nejsou na druhy příliš náročné, ale například senegalské proso je u nich opravdu oblíbené.
Proso si na jaře i v létě můžete pěstovat na zahradě.

Sépiová kost
Sépiová kost se získává ze sépií - zvláštních mořských živočichů. Při ozobávání z ní andulka získává vápník.







Mám andulku, jmenuje se Ferdík a je mu asi tak rok a půl. Pomalu mluví "Fediku", ale ještě moc rozumět mu není. Zpívá mi pořád, zlobí a tím dává najevo, že nemá vodu nebo krmení. Má zrcátka, hračky, rolničky, hraje si s tím. :D Občas ho pustím, ale nemá si kam sednout, na skříních mám hračky, mám sice dvoupatrovou postel, ale tam si nesedá, takže mi přistane na zemi, na kleci a nejčastěji na zácloně. :D 


Ano, něco je zkopírováno z internetu, tady je stránka http://www.chovandulek.estranky.cz/clanky/potrava-andulky.html, tam jsem našla užitečné rady. 

Pokud se ti blog líbil a pomohl vám, dejte +, pokud se ti nelíbil tak dej taky + a měj se! :DD Samozřejmě ironie, kdo nepochopí. Ahoj příště! :P 


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.