Policejní metody při vyšetřování 3. díl

Policejní metody při vyšetřování jsou téměř za námi, přinášíme ti tak poslední díl, ve kterém se podrobně seznámíš s detektorem lži nebo speciálním přístrojem, s jehož pomocí kriminalisté porovnávají daktyly – otisky prstů.

 

Nezapomeň si připomenout jeden z předchozích dílů, policejní metody při vyšetřování 2. díl, ve kterém jsme ti představili různé postupy, které se běžně při vyšetřování uplatňují.

 

Fyziodetekční vyšetřování

Možná neznáš pojem fyziodetekční vyšetřování, ale určitě velmi dobře znáš název detektor lži, který se na veřejnosti používá daleko častěji. Detektor lži čerpá z emotivního projevu člověka, přístroj během rozhovoru, který je veden mezi podezřelým a vyšetřovatelem, zaznamenává fyziologické hodnoty a veškeré změny. Detektor lži snímá změny a hodnoty, které se týkají především krevního tlaku, srdeční činnosti, dýchání, kožní teploty nebo třesu prstů a těla člověka. Podezřelý během fyziodetekčního vyšetřování nemůže hodnoty nijak ovlivnit, má možnost jen svou výpovědí a chováním skutečnost zapřít nebo zkreslit, ale i to se nakonec projeví na záznamu, který detektor vytváří.

 

Podezřelému mohou být pokládány ze strany vyšetřovatele nebo psychologa jen velmi jednoduché otázky, na které je možné odpovídat jednoznačně ano/ne. Detektor lži je sice velmi chytrý přístroj, ale lze jej obelhat, jako se to ostatně stalo již v minulosti několikrát. Zejména chronický lhář nebude mít s největší pravděpodobností problém s detektorem, ve většině případů totiž své vlastní lži a výmyslu věří.


Rekognice

Rekognice je jednou z dalších metod kriminalistické identifikace, ale tentokrát se vztahuje hlavně k obětem trestných činů a případným pachatelům a podezřelým. Pokud si oběť nebo svědek trestného činu alespoň trošku zapamatuje pachatele, je mu představeno několik podezřelých osob a svědek jednoho z nich identifikuje na základě svých poznatků. Identifikace se neuplatňuje jen pokud jde o tváře. Identifikují se i hlasy případných podezřelých, způsob jejich řeči, styl chůze nebo oblečení, které měl pachatel v danou chvíli na sobě.

 

AFIS

V minulosti bylo nutné všechny vzorky nebo otisky porovnávat ručně. Jde o velmi pracnou a náročnou práci, která ne vždy byla přesná a samozřejmě ne vždy došli kriminalisté ke zdárnému výsledku. Řadu trestných činů se v minulosti nepodařilo vyřešit, ale dnes je tomu jinak. AFIS je nejmodernější speciální přístroj, s jehož pomocí kriminalisté porovnávají otisky prstů. Během jediného dne dokáže AFIS porovnat několik desítek tisíc otisků. To přispívá nejen k celé řadě vyřešených trestných činů, ale hlavně k rychlosti a pokročilosti ve vyšetřování.

 

Pyrotechnická zkoumání

Pyrotechnické zkoumání je velmi náročným a zároveň nebezpečným druhem kriminologie. Nezkoumají se totiž jen pozůstatky výbušnin, ale dokonce i výbušniny samotné. Zkoumání ve většině případů provádí speciálně vybavený a vyškolený pyrotechnik, nejčastěji v terénu. Určitě si velmi dobře pamatuješ na populární seriál Kriminálka Miami, kde se objevuje jedna z hlavních postav Horatio Caine, který je rozeným expertem na výbušniny a pyrotechniku.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 12. 01. 2016   |   Zobrazeno: 2871x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

PsychoušekVIP(Sword Art Online)

ÚŽASNEJ ČLÁNEK! PŘESNĚ NĚCO TAKOVÝHO TU BYLO POTŘEBA. Furt jen samý šminky, kam na dovolenou co je novýho ve světě celebrit nebo to fiasko s mořskou pannou smajl Ale toto mě vážně zaujalo. Hlavně ta první metoda. Chtěla bych si to vyzkoušet. Tak další motivace k tomu jít někoho zabít, děkuju smajl smajl Ach jo, tohle by cvoci neměli číst smajlsmajlsmajl

PsychoušekTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

endaVIP(Elsa je nej :))

Ehmmmm, hned jak jsem se podívala na ten obrázek co je prostě na hlavní straně magazínu tak jsem si říkala co to je za úchylnost smajlsmajlsmajlsmajl

endaTo se mi líbí +4 To se mi nelíbí

PsychoušekVIP(Sword Art Online)

enda: úchylnosti jsou super smajl škoda že se tu pohybuje i pár devítiletých a desetiletých děcek co jsou radši tady než aby si hráli s kamarádama... mohli by sem dát i ty úchylnosti smajl

PsychoušekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.