Policejní metody při vyšetřování 2. díl

Na chvíli si zase zahrajeme na vyšetřovatele z Kriminálky Miami a pustíme se do zkoumání různých oborů, které souvisí s kriminalistikou a forenzní vědou. Najít pachatele trestného činu není žádný med a sama teď můžeš poznat, že za úspěchem ne vždy stojí moderní metody, ale léty prověřená „ruční“ práce.

 

Víš určitě, jak se správně odebírají otisky prstů, které se našly na místě spáchaného trestného činu? Podívej se na zajímavé video, které najdeš v předchozím díle policejních metod při vyšetřování.

 

Písmoznalectví

Písmoznalectví se řadí mezi jednu z nejstarších forenzních metod vyšetřování, která je dodnes celosvětově rozšířena a využívána v řadě trestných zločinů. Metoda se používá k rozpoznání písemných projevů nejen za účelem identifikace pisatele, ale i k vyloučení případné spojitosti s trestnou činností. S písmoznalectvím je často spojována i grafologie, ale jedná se o dvě velmi podobné metody, které se při vyšetřování používají, avšak jejich podstata i účel jsou rozdílné. Písmoznalectví zkoumá identifikaci konkrétní osoby, ke grafologii se přistupuje až poté, co vyšetřovatelé zjistí identitu. Grafologie se specializuje na povahu a charakter osoby, která byla na základě psaného textu zjištěna. Ačkoli by se mohlo zdát, že rozlišit písmo dnes není nic těžkého díky moderní technice, kterou mají vyšetřovatelé k dispozici, opak je pravdou. Obrazová dokumentace sice dokáže v mnoha ohledech pomoci, ale základem je bystré oko vyšetřovatele a pomůcky, jako jsou úhloměry, pravítka nebo mikroskopy a lupy pro zvětšení písma.

Zkoumání vždy probíhá jen na originálních listinách, které jsou dobře viditelné a nikdy ne na kopiích důkazních listin. Písmoznalectví se nejvíc využívá nejen při padělání bankovek a hlavně podpisů, ale i při prověření pravosti soudních listin.

 

Viktimologie

Viktimologie je vědním oborem, který se specializuje na oběti trestných činů, na typologii obětí a zejména pak zkoumá předpoklady, pro jaké se oběti stali terčem trestného činu. Kromě jiného se viktimologie specializuje i na problematiku, která souvisí s vyrovnáním oběti se s činem, který byl na jejich osobě nebo velmi blízké rodině spáchán. Proces viktimologie a primární činnost této metody a vyšetřovatelů jsou velmi rozsáhlé a v zásadě jsou v souvislosti s trestným činem zkoumány následující:

 

  • psychické a sociální vlastnosti oběti

  • vztah mezi pachatelem a obětí

  • zapojení do procesu odhalování pachatele

  • pomoc oběti a způsob odškodnění

 


Mechanoskopie

Mechanoskopie je velmi zajímavou a nesmírně náročnou kriminalistickou technikou, která se přímo zabývá zkoumáním a identifikací nástrojů a stop, které byly zachovány na místě činu nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Velmi často se stává, že si pachatelé počínají na místě činu velmi neopatrně a doslova bezmyšlenkovitě. Na místě činu zanechávají stopy, o kterých ani netuší, že by mohly kriminalisty dovést ke skvělým objevům. Nejčastěji se stává, že pachatel nechá na místě činu nástroje, s jejichž pomocí potřeboval odemknout zámek, roztáhnout mříže nebo mu prostě jen „něco“ vypadlo z kapsy a čirou náhodou se na nástroji nachází otisky prstů a stopy DNA.

Není žádnou výjimkou, že se na místě činu nachází kromě nástrojů i samotný pachatel – stává se zřídka. Pachatelé, kteří přemýšlí o drobné krádeži, jsou často při svém snažení natolik posilněni alkoholem, že na místě činu rovnou usnou a pátrání úplně odpadá. Není však výjimkou, že pachatelé na místech činu ztrácejí osobní věci, například peněženky, ve kterých samozřejmě nechybí doklady totožnosti.

 

Odorologie

Odorologie jednou z dalších kriminalistických metod, která se zabývá lidským pachem na místě činu. I když se ti to možná zdá nemožné, je to skutečně tak. Velmi výraznou a snadno rozpoznatelnou pachovou stopou, která je na místě činu celkem běžně zanechávána, je lidský pot. Zajímá tě, jak se odebírají takové vzorky? My ti to povíme.

Na vzorky pachových stop existují speciální tzv. pachové konzervy, které jsou sterilní a nachází se v nich speciální látka, která pachovou stopu během několika vteřin nasákne. Ve chvíli, kdy je zachycena pachová stopa, do vyšetřování vstupuje důležitý člen týmu a nejlepší přítel člověka – pes. Speciálně cvičení psi očuchají pachové stopy a na kilometry daleko jsou schopni vyhledat pachatele. Psi jsou nezbytnými pomocníky při vyšetřování, ale i při vyhledávání lidí v troskách, dokáží dokonce najít drogy, zbraně a výbušniny.

I přes veškeré snažení vyšetřovatelů nebo psů přímo na místě činu, některé důkazy v současnosti nejsou uznány jako přímé a nelze na jejich základě pachatele přímo usvědčit. Příkladem je právě pachová stopa a ačkoli bude pes schopen pachatele najít, kriminalisté jej musí nakonec usvědčit na základě jiných, přímých důkazů – tento důkaz se pouze bere v potaz u soudu, ale nevede k usvědčení. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 10. 11. 2015   |   Zobrazeno: 3899x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.