Zábava,tajemství a zajímavosti

BOHOVÉ OLYMPU

A máme tu nový článek, tentokrát a Olympských bozích. Tady se o nich hodně dozvíte, kdo to je, jakou mají moc atd....:). Ať se vám článek líbí :)


Olympští bohové sídlili podle tradice na hoře Olympu. Zpravidla se uvádí šest dvojic.

Zeus a Héra
Poseidon a Démétér
Apollón a Artemis
Áres a Afrodíté
Hermés a Hestia
Héfaistos a Athéna

Hádes a Persefona


Přítomnost bohů mezi lidmi naznačovalo náhlé ztichnutí cikád, šelest listí, rachot hromu a další příznaky. Na posvátných místech se jim stavěly svatyně a chrámy, do nichž se umisťovaly jejich sochy.


Zeus (2.pád Dia) - bůh nebes a vládce bohů na Olympu. Svrhl svého otce Krona a přebral jeho vládu nad Olympskými bohy.  Jeho zbraní byl blesk, ptákem orel a stromem dub. Ačkoli byl ženat s Hérou, z jeho románků s četnými bohyněmi i ženami, byla počata spousta známých i méně známých dětí. Jeho nejoblíbenějším dítětem byla Athéna, která se zrodila z jeho hlavy.


Héra - sestra a žena Diova. Byla uctívána jako královna nebe a bohyně manželství a rodinného života.  Jejími posvátnými zvířaty byl páv, (její kočár byl tažen pávy) a kráva.


Poseidón - bůh moře. Jeho zbraní byl trojzubec, který používal k rozbouření moře i k vyvolání zemětřesení. Je to druhý nejsilnější bůh na Olympu. Na dně oceánu měl zlatý palác. 


Démétér - bohyně úrody a zemědělství. Naučila lidstvo umění setí a orání, aby mohlo ukončit svůj kočovný způsob žití.  Ucházel se o ni Poseidón, ale byl odmítnut. Apollón - bůh slunce, světla, umění a věštby. Založil Delfskou věštírnu, na kterou se po celá staletí obraceli Řekové i jiné národy o rady ve věcech lidských i státních. Byl též patronem léčení a uzdravování.


Apollón - bůh slunce, světla, umění a věštby. Založil Delfskou věštírnu, na kterou se po celá staletí obraceli Řekové i jiné národy o rady ve věcech lidských i státních. Je také  patronem lékařství.


Artemis - Apollónova sestra, bohyně měsíce, lovu, vládkyně zvířat a patronka rození dětí. Nosila u sebe luk a šípy a jejími posvátnými zvířaty byli medvědice, laň a divočák.


Áres - bůh zuřivé války a válečné vřavy. Byl velmi agresivní a neoblíbený jak u bohů, tak lidí. Byl sice nesmrtelný, nebyl však nepřemožitelný a utrpěl i řadu zranění.


Afrodité - bohyně lásky a krásy, byla zrozena z mořské pěny. Byla milována mnohými bohy i lidmi. Jejím manželem byl bůh Héfaistos, kterému byla Afrodíté soustavně nevěrná.


Hermes - je prezentován jako posel bohů a bůh obchodníků, zlodějů a vyjednávačů. Provázel duše mrtvých do podsvětí a také se vyprávělo, že měl magickou moc nad spánkem a sny.


Athéna - bohyně moudrosti, řemesel, spravedlnosti a rozvážně vedené války, je jedním z nejdůležitějších bohů řecké mytologie. Vyskočila plně vyzbrojená z čela Dia a byla také jeho oblíbeným potomkem. Jejím zvířetem je sova.


Héfaistos - bůh ohně a kovářství. Narodil se chromý a slabý a krátce po narození byl vyvržen z Olympu. Později se na Olymp vrátil a dostal za ženu Afrodítu. Vyrobil pro bohy hodně zbraní.


Hestia - byla ctěna jako bohyně rodinného krbu a strážkyně rodinného života.


Dionýsos - bůh úrody, vína a později i divadla. Byl to veselý bůh.


Hádés - pochmurný vládce podsvětí, který nevycházel na zem a neúčastnil se radovánek a sněmů bohů na Olympu. Jeho manželkou byla Persefóné - dcera bohyně Demétér.


Je hodně knížek a filmů, kde vystupují Olympští bohové. Kdybyste chtěli nějaký tip, napište mi to komentářů :).


Jakým bohem byste chtěli být? Já asi Zeus, Poseidon, Afrodíta a Athéna

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.