Zábava :-) :-D

Vánoční edice!

Ahoj všichni!

Napadlo mě, že bych na svém blogu mohla udělat Vánoční edici. Nevím, jestli to bude fajn, ale doufám, že jo :). Budu to dělat tím stylem, že: Z youtube sem dám odkazy na různé videa. Budou třeba z roku 2013, nebo 2014. Ale budou tu i nějaké moje nápady (Možná :-D). Články budou vycházet celý prosinec a část listopadu:)

Možná se vám zdá, že začínám brzy, ale klidně si toto přečtěte (nebo pusťte ;-)) 

Tak myslím, že začnu dnes!

Takže, myslím, že dnes začnu tím: Co je to Advent

Když se řekne Advent, většina lidí si představí několik věcí. Mezi nimi: Adventní kalendář, 24 dní, Adventní neděle a Adventní věnec :)

A teď takový mini referát:

Advent je začátek období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a dobročinnosti. Dříve to byla doba postní, kdy byly zakázány veškeré zábavy, tanec a zpěv. Česká hudební tradice se může pochlubit výjimečným počtem kvalitních adventních písní. Uplatňují se zejména při jitřních mariánských mších zvaných roráty.

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec, který má v různých oblastech různou podobu, v České republice (a v katolických zemích) nejčastěji se čtyřmi svíčkami, z nichž tři jsou fialové (modré) a jedna růžová. Fialová (modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Tradice zapalování svíček na věncích přímo vychází ze židovské tradice zapalování osmi svící o svátcích zvaných Chanuka.

Dříve byly věnce zavěšovány na stuhách, v poslední době jsou především kladeny na stůl. Zapalování stále většího počtu svící vyjadřuje stupňující se očekávání a radost


1. Na první adventní neděli zapalujeme první
fialovou svíčku, tzv. svíci proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista.
2.Na druhou adventní neděli zapalujeme druhou
fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky.
3.Na třetí adventní neděli zapalujeme
růžovou svíci, tzv. pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz.
4.Na čtvrtou adventní neděli zapalujeme poslední
fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Čtvrtá adventní neděle může připadnout na Štědrý den.

 Zdroj: Wikipedie.cz

Tak tohle jsou takové základní informace, doufám, že se vám článek líbil a kdyžtak dejte komentík nebo  plusko. Další článek vůbec nevím, kdy a na jaké vánoční věcičky bude :) Tak Pa a hezký den!


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.