Z mého deníčku

víte to?

Ahoj. dneska vám dám pár informací o kočce sfinx. zde to je. (stáhla jsem si to z wiki.)

Věděli jste, že sfinx neboli sfinga je mýtický tvor, který má tělo lva s hlavou berana, sokola nebo člověka, že nejstarší doklady sfingy jsou známy ze starověkého Egypta, odkud se dostala do řecké mytologie, a že v moderním pojetí je Sfinga symbolem záhadnostia v moderním umění se stala symbolem záhadnosti ženy?

Věděli jste, že ve starověkém Egyptě sfinx představovala sochu krále či boha, přičemž lví tělo symbolizovalo sílu, podle toho, co sfinx představovala, lze egyptské sfingy rozdělit na tři základní typy:
1.Androsphinx, sfinga s lidskou hlavou, zpravidla s portrétními rysy. V Egyptě se vždy jednalo o panovníka a vyskytují se pouze mužské sfinx,
2.Criosphinx, sfinga s beraní hlavou, jedná se o sochy boha,
3.Hierocosphinx, sfinx s hlavou sokola nebo jestřába?

A věděli jste, že v mytologii starověkého Řecka se vyskytovala jediná sfinx, byla to obrovská nestvůra, která měla hlavu a hruď zpravidla obnažené ženy, lví tělo, hadí ocas a ptačí, nejčastěji bývá uváděno orlí křídla, rodiči sfinx byli, podle Hésioda, storuký obr Týfón a jeho manželka Echidna, její přesnější životopis není znám, prakticky se o ní ví jen to, že ji Héra (podle jiných verzí Áres nebo oba společně) poslali z Etiopie k Thébám, kde se usídlila na hoře Sfingio a dávala všem procházejícím hádanku; toho, kdo ji neuhodl, rozsápala, podle jiné verze uškrtila, měla osudem určeno, že zemře, až někdo její hádanku uhodne, to se naplnilo poté co hádanku uhodl Oidipus a sfinx se vrhla do moře, kde utonula, Podle některých badatelů měla tato sfinx jméno Phix?

Možná, že to bude trochu dlouhé, ale zajímavé. Doufám, že se vám to líbilo a něčemu jste se přiučili. A jeden vtip na konec.

Český prezident přišel k rakouskímu a vidí, že má velkou vilu, motorku, auto a blablabla a ptá se ho: Hele kde si tohle všechno vzal? Vidíš tamten most? ten měl bít dlohej 20 metrů a je dlohej jenom 19. Po půl roce přijel rakouský prezident k českýmu. Vidí, že má všechno lepší než on a ptá se ho: Hele kde si to vzal? Vidíš tamtu dálnici? Ne. tak vidíš.

A to bylo dneska vše, doufám, že se vám to líbilo a ahóóóóóóój. PS.: nevim svuj pozdrav, zapoměla jsem ho.


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.