world by Vendy

optické klamy (1)

toto je 1 díl optické klamy  prosím do komentářů mi napište jestli mám udělat i další díli




Tento naprosto skvělý optický klam vás přesvědčí o tom, že svým očím byste skutečně neměli věřit. Přitom zadání je velmi jednoduché. Po dobu, kdy se vyplňuje dole časová přímka, se pozorně dívejte na černou tečku uprostřed. Jakmile se obrázek načte, tak jej uvidíte barevně – jenže pozor, ve skutečnosti je černobílý! Stačí mrknout, nebo uhnout pohledem a uvidíte sami.





Další netradiční optický klam, který přidá nebo ubere jas, přesně podle vás. Jediné co je třeba udělat, je přiblížit nebo oddálit hlavu od monitoru. Jakmile budete mít hlavu blíže, zdá se, jakoby se jas přidával a když ji oddálíte, tak se naopak jas utlumí.




Na obrázku můžete vidět zvláštně propletené kruhy tvořené černými a bílými čtverečky. Ve skutečnosti se ale jedná o otický klam, nebo optickou iluzi, protože čtverečky ve skutečnosti tvoří čtyři kruhy, které se nejen neproplétají, ale ani se nedotýkají. Pokud se vám to nezdá, můžete se podívat na obrázek níže, který to potvrzuje.






Optický klam na tomto obrázku jasně demonstruje, že ani rozpoznávání barev, není pro lidské oko jednoduchý úkol. Na obrázku vidíte dva čtverce, přičemž ten na hoře je tmavý a ten dole světlý – nebo ne? Není náhodou možné, že mají oba stejnou barvu? Schválně zakryjte palcem spáru mezi čtverci (tam kde ukazuje červená šipka) a zjistěte, jak to doopravdy je - oba čtverce mají stejnou barvu





Tento optický klam dělá z normálních obličejů karikaturní monstra. Jediné co je třeba udělat, je dívat se na křížek uprostřed. Jakmile se spustí animace, začnou se vpravo i vlevo měnit fotografie lidských tváří. Tyto tváře nejsou nijak zdeformovány (klidně si je nejprve prohlédněte). Jakmile se ale budete dívat jen na křížek uprostřed, bude se vám zdát, že se nemění tváře ale příšerky. Jedná se o další zajímavý optický klam, který mozek neumí zcela správně zpracovat.

snad se vám článek líbil a napište jestli chcete další díl


dííík 

venda2005

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.