Větviččin zelený blog

@Absolutně nejdražší věci na světě - WTH?!

Nazzdárek!


Vzhledem k tomu, že minulý článek o absolutně předražených domech (který můžete číst ZDE) se líbil, mám tady pár dalších absolutně předražených věcí.


Ne, ty ceny nejsou vtip. Takže 19 věcí, které stojí nesmyslně mnoho... tady.


(všechny ceny jsou převedeny na koruny)





19. Nejdražší americké auto - 271,1 milionů 


Jedná se o stále pojízdné auto 1968 Ford GT40 Gulf/Mirage Lightweight Racer, které vyhrálo hned několik závodů a bývá spojeno se jménem amerického filmového herce Steva McQueena.

Je to malý a do kufru se mi nákup nevejde... Useless.




18. Nejdražší pistole - 49 milionů


Jde o dvojici pistolí vlastněných Georgem Washingtonem během americké revoluce. Byly přizpůsobeny i tomu, aby mohly být zasunuty do koňského sedla. Dnes jsou však tyto důležité zbraně americké historie u neznámého kupujícího, který je zakoupil na aukci...

A ta jedna dokonce levituje! No vidíte to taky?!




17. Nejdražší soukromé letadlo - 3,7 miliardy


Airbus A380 - to je to nejluxusnější letadlo, ve kterém se může vaše prdelka proletět. Vlastní ho princ Al-Waleed bin Talala.

Princ Tralala... kdože? To by byl docela majetný manžel... ale neumím ani zbla arabsky a navíc bych ani nevyslovila jeho jméno. Takže smůla.




16. Nejdražší obydlí - až 17,2 miliard


A tím nemyslím obydlí, jako celou BUDOVU. Nikdo přesně neví, kolik stavba stála, ale odhaduje se na 12,3 až 17,2 miliard. Patří nejbohatšímu muži Indie, jmenuje se Antilia, stojí v centru Bombaje a má 27 pater, parkoviště na 186 aut, kino s padesáti sedačkami, terasové zahrady a dokonce tři přistávací plochy na helikoptéru.

No to really? Na co to ten člověk potřebuje?!




15. Nejdražší rekvizita filmu - 113,4 milionů

Ne, není to ten chlápek, ale to auto za ním. Aston Martin DB5, nejikoničtější auto špionážních filmů - dokonce se objevilo i ve filmu Skyfall z roku 2012!

Ale i tak, pokud byste se chtěly povozit v autě, kde se vyskytoval zadek Seana Conneryho, vyšlo by vás to na pěknej balík.




14. Nejdražší substance podle váhy - 665 milionů/gram


Ne, není to ani zlato, ani bílé zlato, ani platina či stříbro. Jedná se o Kalifornium, což je velice nestabilní substance, která se nedá získat přírodně. Vyrábí ji pouze ve speciálních laboratořích v Rusku a Americe ozařováním jader curia. Kalifornium je velice nestabilní a používá se ke startování řetězové reakce v jaderných reaktorech nebo při ozařování rakoviny.

Prostě substance, kterou (ne)chcete mít doma. 




13. Nejdražší kus nábytku - 903,7 milionů


Skříň Badminton byla vyráběna 12 let speciálně pro třetího vévodu Beaufortu, Henryho Somerseta. A je na ní... spousta drahých šutráků, jako například lapis lazuli, zelený jaspis, chilský červený jaspis, ametyst...

Prostě přeplácaná skříň. Gratuluji, vévodo z Beaublablacosicosi.



12. Nejdražší zbraň s ostřím - 160,2 milionů


Jedná se o meč francouze, jehož pravděpodobně všichni znáte - nebo jste o něm alespoň slyšely. Jeho jméno je Napoleon Bonaparte. Je pozlacený, a pravděpodobně zažil nejednu bitvu.

Ale ruku na srdce, tohle mít doma, to je dost cool... (tedy, ono i ho MÝT je dost cool... #češtinářskývtípek mrk mrk)



11. Nejdražší papírová bankovka - 81 milionů


Tato bankovka je JEDINÁ v soukromém vlastnictví. Celkem jich bylo vytisknuto méně než 200, a to v roce 1890.

A taky (pokud si to dobře pamatuji) byla vytisknutá jenom proto, že se musel splatit nějaký dluh, ale v normálních bankovkách by to bylo moc... Nevím, slyšela jsem o ní už hodně dávno a moc si toho nepamatuju :D To víte, ta skleróza... A záda už mě taky začínaj bolet...




10. Nejdražší filmový plakát - 30 milionů

                                                      

Mezinárodní verze plakátu na Metropolis z roku 1931. Údajně už jsou pouze ČTYŘI kopie tohoto plakátu - jeden u neznámého kupce z aukční síně z USA, druhý by se měl vyskytovat u herce Leonadra DiCapria, další je v Muzeu moderního umění v NY a poslední v Australské národní knihovně.

Schovávejte si plakáty, třeba je za 150 let vaši potomci (nebo ještě jejich potomci) taky prodají za miliony! :O )




9. Nejdražší lahev vína - 12,3 milionu


Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 je název šestilitrové lahve vína, která se prodala za tu neuvěřitelnou cenu na charitativní akci v roce 2000, a to panu Chasemu Bailey. Ale pokud byste si ji chtěli koupit dnes, měla by cenu pravděpodobně ještě vyšší.

No... Alespoň že to šlo na charitu...



8. Nejdražší lahev šampaňského - 46 milionů


Gout de Diamants neboli Chuť diamantů je nejluxusnější šampaňské, jaké můžete pít. Hrozny na něj se pěstují na rodinném pozemku a v obchodech jej nemáte šanci najít - tento nápoj můžete ochutnat pouze v luxusních restauracích, barech a hotelech a u sběratelů.

Každá lahev také obsahuje krystaly od Swarovskiho. Takže si pak ještě z té lahve můžete udělat třeba náušnice :D Ale i tak je tahle ,,lahev hvězd'' (áno, narážím na Hvězdy nám nepřály. Mrk mrk ;) :D ) pěkně předražená limonáda.




7. Nejdražší socha - 3,4 miliardy


L'homme au doight (google říká ,,Mužův prst'', ale já se svými omezenými znalostmi si myslím, že to bude něco jako ,,Ukazující muž'' nebo tak něco) od Alberta Giacomettiho. 

Preboha, to bych snad zvládla uplácat i já... ale prodá se to za tři miliardy? Né, samozřejmě že ne...





6. Nejdražší starobylost - 1,4 miliardy


Tahle podivná socha byla vymodelována přibližně 3000 let před naším letopočtem a byla nalezena v oblasti Elamské říše.

...ví někdo, kde byla Elamská říše? Jsem líná si to googlit...





5. Nejdražší hodinky - 591 milionů


Supercomplication od Pateka Phillipse jsou jedny z nejkomplikovanějších hodinek na světě a jejich výroba trvala celkem osm let. Skládají se přibližně z 920 samostatných částí a obsahují - mimo jiných funkcí - třeba časy východu a západu slunce nebo nebeskou mapu New Yorku.

No, tak mapa New Yorku by mi byla v Praze celkem k ničemu... Ale mohla bych se kvůli nim přestěhovat :O stejně, kdybych si je koupila, pravděpodobně bych měla i na nějaký ten byteček v NY...




4. Nejdražší kniha - 759,2 milionů


Leicesterský rukopis od jednoho z nejznámějších malířů, vynálezců, vědců a bůh ví čeho ještě - Leonarda DaVinciho. Byl napsán kolem roku 1508, má 72 stran a zhruba 300 poznámek, napsaných přímo rukou velikána DaVinciho.

Za 72 stránek docela přemrštěná cena... #knihomolpromluvil




3. Nejdražší malba - 7,4 miliard


Nafea Faa Ipoipo - to je název nejdražšího obrazu. Namaloval ji francouzský impresionista Paul Gauguin během návštěvy Tahiti.

Naprosto upřímně, už jsem viděla kupu hezčích obrazů...




2. Nejdražší motocykl - 33,3 milionů


Motorka z filmu Easy Rider (Bezstarostná jízda) z roku 1969. Právě teď ji vlastní jeden soukromý sběratel, který ji koupil na aukci v Kalifornii.

Ale ten, kdo by ji ukradl, by si celkem slušně vydělal... 




1. Nejdražší automobil vůbec - 854,1 milionů


1962 Ferrari 250 GTO - nejrychlejší závodní auto poloviny 60. let. Automobilka jich vyrobila pouze 36 kusů.

Fuuuu.... takovejch peněz vrazit do AUTA?!





Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.