Větviččin zelený blog

@Původ a význam jmen - leden (nejsou v magazínu)

Ahoj l-l-l-l-ladies!

Myslím že řada z vás byla zklamaná, když se v magazínech se jmény neobjevilo to vaše či vašeho blízkého. Takže já vám tady napíšu některá další!


Karina

„pěkná“, druhá teorie – o severském původu uvádí jako zdroj švédské jméno Karin, zkráceninu jména Katharina, pocházející z řečtiny a znamenající ,,cudná'' nebo také ,,neposkvrněná''


Vilma

 Dle významu svého jména má nositelka jména Vilma silnou vůli, nezlomný charakter a odhodlání dosáhnout všech vytyčených cílů. Jméno vzniklo ze starogermánského jména Willahelm, tedy ze slov slov „willo” („vůle”) a „helm” („přilba”). Vilma se tak vykládá jako „mou záštitou je má vůle”, „má vůle mne chrání”, také „žena pevné vůle”.


Vladan

Vladan je honosným jménem, které má v sobě moc a urozenost pravého vládce. Vládce jméno dělá také ze svého nositele, ten může být vládcem svého života a životních událostí.  Má slovanský původ. Vzniklo zřejmě jako zkrácenina jmen Vladimír nebo Vladislav. Vykládá se jako „vládce”, „vladař”, „ten, který vládne”. Základem jména je slovo „vlada” s původem v srbochorvatštině, které znamená „moc”.


Břetislav

Mužské křestní jméno Břetislav je slovanského původu. Je složeno ze dvou slov, z nichž první je staročeské „břečeti“ ve významu „hlučet, být hlučný, dělat rámus“, druhé má pak význam „slavný“. Jméno se tedy dá přeložit jako „být slavný (bojovým) hlukem/rykem“.


Ctirad

Ctirad je staročeským mužským jménem. Vychází ze jmen Čestislav a Četislav, s kterými je pojí stejný význam. Ctirad se vykládá jako „ten, kdo má rád čest“, „ten, kdo je slavný svou ctí“ nebo jednoduše „čestný muž“.


Doubravka

Doubravka je kouzelným slovanským jménem pro ženu s rysy víly. Právě Doubravka by dle významu svého jména měla tančit na paloučku dubového lesa nebo pít z průzračné studánky. Doubravka je ženským křestním jménem slovanského původu. Pravděpodobně pochází ze slovanského slova „doubrava“. Jedná se o označení pro „dubový háj, doubí, dubinu, les“. Doubravka se tak dá významově interpretovat jako „lesní žena“


Běla

Příjemně zvučné jméno Běla je jménem pro zářivou bytost. Bílá barva a doslova nevinný význam jména se pojí i s jeho nositelkou. Běla je ženským křestním jménem slovanského původu. Relativně nové jméno se vyvinulo z francouzského jména Blanche (čti Blanš) (česky Blanka) s významem „bělostná“, „bílá“, „čistá“ či „nevinná“. Je tak slovanskou alternativou francouzského jména Blanka, latinského Albína nebo Kandida.


Zdeněk

Mužské křestní jméno Zdeněk (také Zdenek, Zděnek) je slovanského původu. Vyvinulo se jako osamostatněná domácí podoba jmen Sděslav, později Zděslav a Zdislav. Vykládá se tedy jako „zde slavný”, resp. „udělat slavným”, „udělat se slavným”, také „oslavující své dílo/svoji práci”. Základem jména může být totiž i sloveso „dělat”. Dle dřívějšího výkladu je jméno Zdeněk považováno za českou podobu latinského jména Sidonius. Jméno by se pak vykládalo jako „původem ze Sidonu”, „sidonský”. Sidonie bylo přitom antickým městem, které dnes pod názvem Saida najdeme na území Libanonu.


Miloš

Mužské křestní jméno Miloš má slovanský původ. Vzniklo z přídavného jména „milý” připojením přípony -oš. Význam jména tak skutečně je „milý”, „příjemný”, „milující”, „přívětivý” apod. Stejný význam i původ mají i další podoby jména − Miloň a Milouš. 


Zora

Zora je ženským křestním jménem se slovanským původem. Vykládá se jako „jitřenka”, „ranní hvězda”. Ze stejného základu pochází i staroslovanské slovo „zornice” − „obzor”.


Otýlie

Ženské křestní jméno Otýlie (také Otylie nebo Otilie) pochází z němčiny. Vysvětluje se jako ženská podoba mužského jména Otto, to je zkrácenou domácí podobou jmen začínajících na Ot- (Ottomar, Ottokar, Otakar, Otfried aj). Německé „ot” se přitom překládá jako „majetek”, „blahobyt”, „štěstí”. Jméno Otýlie se vyvinulo zřejmě z německého ženského jména Othilde. Slovo „ót” pak doplňuje slovo „hilja” ve významu „bojovnice”. Otýlie se tak vykládá jako „bohatá”, „šťastná”, také „mocná” nebo „mocná bojovnice”.


Robin

Robin je v Česku nezvyklým jménem, to jeho nositeli přidává na výjimečnosti. Robin se u nás užívá jako mužské jméno, ačkoli v zahraničí je i jménem ženským. Jméno má původ ve starogermánštině. Vyvinulo se jako francouzský překlad starogermánského jména Robert. Stejně jako toto jméno se překládá jako „skvělý”, „zářící slávou”, „slavný svojí pověstí”.


Marika

Jméno Marika je odvozeninou jména Marie. Jde o maďarskou podobu jména, je rozšířená zejména na Slovensku. Existuje několik teorií výkladu jména, které jménu přisuzují různý význam. Pochází zřejmě z hebrejského jména Mirjam (česky Miriam), kterému se přisuzuje egyptský původ. Pocházelo by z egyptského „merit amm” s významem „milovaná Bohem”. Jméno bývá spojováno i přímo s hebrejským slovem „mara” s překladem „drsný” či „hořký”. „Mara se však může překládat i ze sanskrtu, kde znamená „ničitel”.



Tak co, líbil se vám můj dnešní článek? Byli jste tam vy nebo vaši příbuzní? Budu ráda když se k tomuto druhu článku vyjádříte plusem, nebo i mínusem nebo mi můžete rovnou napsat zprávu :) Doufám že se brzy dostanu k tomu, abych napsala i únor :)

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.